• Πολιτισμός

    Όμορφη πόλη με τον Μίκη, ξανά για το 2020


    Τη μοναδική Όμορφη πόλη του Μίκη Θεοδωράκη αναβιώνει το Μέγαρο Μουσικής με τραγουδιστές και ηθοποιούς υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιώργου Βάλαρη.

    Η Όμορφη πόλη παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1962 στο θέατρο Παρκ ως επιθεώρηση ή κατά τον συνθέτη «σύγχρονη λαϊκή τραγωδία». Την ίδια στιγμή λίγο παρακάτω στο Μετροπόλιταν παρουσιαζόταν η Οδός ονείρων του Μάνου Χατζιδάκη. Ανταγωνισμός των ιερών τεράτων στην πιο γόνιμη καλλιτεχνικά και πνευματικά περίοδο της Αθήνας.

    Όμορφη πόλη δίσκος και αφίσα

    Ο Θεοδωράκης έχει ήδη εισχωρήσει στο πάνθεον των της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Είχε κληθεί από το Παρίσι για να συνθέσει τη μουσική της Ηλέκτρας που διασκεύαζε για το σινεμά ο Μιχάλης Κακογιάννης. Εκκρεμείς συνεργασίες με τη Μελίνα Μερκούρη και την Εντίθ Πιάφ τον καλούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πίσω στην πόλη του φωτός αναζωπυρώνοντας έτσι και μία υφέρπουσα, παλιά φυματίωση.

    Το κείμενο στο πρώτο μέρος της επιθεώρησης υπέγραφε ο πολύς Μποστ ενώ το δεύτερο αποτελούταν από τραγούδια σε στίχους των Δημήτρη Χριστοδούλου και Ερρίκου Θαλασσινού διανθισμένα με σκετς πιστά στο πνεύμα της επιθεώρησης. Έργο εμπνευσμένο «από το πνεύμα της αττικής τραγωδίας» όπως πρόσφατα χαρακτήρισε το πρωτότυπο έργο του ο Μίκης.

    Θρυλικά ονόματα συμμετείχαν στην πρώτη εκδοχή της Όμορφης πόλης: Αννα και Μαρία Καλουτά, Γιάννης Βογιατζής, Γιοβάννα, Ανδρέας Ντούζος, Μαρία Κωνσταντάρου, Μάρθα Καραγιάννη στα χορευτικά μαζί με τον Σειληνό και την Προκοπίου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Γιάννης Διδίλης και βέβαια ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης.

    Θεοδωράκης Μπιθικώτσης

    Όμορφη Πόλη”, Οταν με δείτε να μιλώ, Σερενάτα, Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά, Φεγγάρι μάγια μου ’κανες: δημοφιλείς συνθέσεις που αποτελούν τις κορυφογραμμές του ελληνικού πολιτισμού, συναρμογή ποίησης και μελωδίας, και ταυτίζονται με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

    Μαζί με αυτές στην ανανεωμένη παράσταση θα ακουστούν και άλλες διαχρονικές επιτυχίες του Θεοδωράκη (με πρωτοβουλία και επιλογή του ίδιου) όπως Βρέχει στη φτωχογειτονιά, Στρώσε το στρώμα σου, Το τρένο φεύγει στις οκτώ και μέρη από το Άξιον εστί.

    Η εκδοχή του Γιώργου Βάλαρη παρουσιάζεται ως σπονδυλωτό έργο για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη ρωμιοσύνη, τον θάνατο μέσα από ποιητικά κείμενα του συνθέτη (τα οποία για πρώτη φορά εντάσσονται στο θέατρο) και πεζά του σκηνοθέτη.

    Ο Γιώργος Βάλαρης στο κέντρο στην πρώτη σειρά

    Έτσι στήνει ένα δίωρο εικαστικό, οπτικοακουστικό θέαμα με τη λαϊκή ορχήστρα «Μ. Θεοδωράκης» σε μία Όμορφη πόλη του 2020 όπου «ο μύθος στήνεται μέσα από τα τραγούδια» του όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σκηνοθέτης. Ένα θέαμα που «εμπνέεται από το πνεύμα της αττικής τραγωδίας», σημειώνει ο Μικης.

    Πλήθος σημαντικών συντελεστών και στην σύγχρονη εκδοχή της ιστορικής παράστασης: στο τραγούδι ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου, η Γιώτα Νέγκα (στην πρεμιέρα), ο Μπάμπης Στόκας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μεταξύ άλλων. Και ερμηνεύουν οι Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης, Λήδα Πρωτοψάλτη.

    Πληροφορίες:

    Η πρεμιέρα πραγματοποιείται την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 20:00 και μέρος των εσόδων θα ενισχύσουν το σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων δράσης του.

    Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης , Σύνθεση έργου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης,  Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος, Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς, Χορογραφία: Φώτης Νικολάου, Σκηνικά- video art: X SQUARE DESIGN LAB  Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας, Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου 

     ΜΕ τη λαϊκή ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

    Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά.    

    Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

    Χορεύουν: Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κειβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταιόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.

    Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών &  Broadway Productions.

     45 € (Διακεκριμένη ζώνη), 38 € (Ζώνη Α), 32 € (ΖΩΝΗ Β), 26 € (Ζώνη Γ), 18 € (Ζώνη Δ), 12 € (Ζώνη Ε)

     Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

    Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1

      210 72 82 333      www.megaron.gr



    ΣΧΟΛΙΑ