• Πολιτισμός

    Οκτώ έργα για την αναβάθμιση της Ακρόπολης

    Το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης στην νοτιανατολική πλευρά του ιερού βράχου


    Η Ακρόπολη αναβαθμίζεται. Με νέο φωτισμό, νέο ανελκυστήρα αλλά και με επαναλειτουργία, με νέα χρήση, του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης.

    Οκτώ έργα, που έχουν στόχο την θωράκισή της, τη βελτίωση της εικόνας της αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκινούν άμεσα στον ιερό βράχο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον νέο ανελκυστήρα πλαγιάς, τις διαδρομές ΑμεΑ, την αναβάθμιση του φωτισμού, την αντικεραυνική προστασία και τον εξορθολογισμό των ηλεκτρικών υποδομών, την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου και ακόμη τη λειτουργία του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης. Την πορεία των έργων εξέτασε μάλιστα σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σε σύσκεψη με την παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου, του προέδρου του ΤΑΠΑ κ. Παναγιώτη Νταή αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.

    Στην Ακρόπολη λοιπόν —και πλην των αναστηλωτικών έργων που εκτελούνται σταθερά— γίνονται αυτή τη στιγμή τα εξής:
    Αρχίζοντας από την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς σύγχρονης τεχνολογίας, σε αντικατάσταση ως γνωστόν του γηρασμένου και ακατάλληλου αναβατορίου, που υπήρχε, οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης στο τμήμα της υπεργολαβίας, που αφορά στην αντιστήριξη του τείχους, λόγω των καθυστερήσεων στην προμήθεια υλικών που σημειώνονται στη διεθνή αγορά εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού.

    Νέες διαδρομές ΑμεΑ πρόκειται να διαμορφωθούν εξάλλου στον ιερό βράχο, παράλληλα και σε σχέση με τον νέο ανελκυστήρα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και προχωρεί η οριστική μελέτη, έτσι ώστε ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου των διαδρομών να συμπέσει με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου του ανελκυστήρα.

    Η μελέτη για την αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού των μνημείων της Ακρόπολης μελέτη έχει ολοκληρωθεί και εισάγεται στο ΚΑΣ την Τρίτη 17 Μαρτίου, για γνωμοδότηση. Σημαντικό είναι ότι η αναβάθμιση του φωτισμού, που αρχικά αφορούσε στον ιερό βράχο και στα μνημεία του, επεκτείνεται τώρα στις κλιτύες και τα μνημεία τους, καθώς και στα φυλάκια και στα εκδοτήρια εισιτηρίων.

    Σε δεύτερη φάση μάλιστα, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο, το έργο του φωτισμού θα καλύψει τον λόφο του Φιλοπάππου και το ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά. Η νέα μελέτη βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του φωτισμού της Ακρόπολης, καθώς ο τεχνητός φωτισμός θα προσαρμόζεται απολύτως με αυτοποιημένο σύστημα στην ένταση του φυσικού φωτός.

    Επίσης, εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος κατά 40%, ενώ πολύ σημαντική είναι η κατά 60% μείωση του αριθμού των φωτιστικών σωμάτων, που σήμερα είναι πολύ πυκνά και δημιουργούν πρόβλημα στην αισθητική του χώρου. Εκτιμάται ότι η ποιότητα του φωτισμού των σωμάτων LED, που θα χρησιμοποιηθούν, δεν αλλοιώνεται για τα επόμενα 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα σώματα, τα οποία παρουσιάζουν υποβάθμιση του φωτισμού έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας. Το έργο του φωτισμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο και υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, όπως επίσης ο νέος ανελκυστήρας και οι διαδρομές ΑμεΑ.

    Προβολείς στον ιερό βράχο τοποθετημένοι σε εμφανή σημεία καταστρέφοντας την εικόνα των μνημείων

    Ήδη εξάλλου ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ηλεκτρικών πινάκων και των ανενεργών, στην πλειονότητά τους, καλωδίων, που βρίσκονται σε ποικίλες θέσεις στον αρχαιολογικό χώρο και αυτή την περίοδο γίνεται έλεγχος για την δυνατότητα κάποιων από αυτούς να χρησιμοποιηθούν στη νέα εγκατάσταση του φωτισμού. Επίσης εξετάστηκε η οριστική θέση για την τοποθέτηση ηλεκτρικής γεννήτριας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη 17 Μαρτίου στο ΚΑΣ.

    Ολοκληρώθηκε όμως και η αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ώστε να είναι συμβατή με τα ισχύοντα πρότυπα. Παράλληλα, και με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα χρόνια προετοιμάζεται μελέτη αναβάθμισής της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολύ μεγαλύτερης έντασης καιρικά φαινόμενα. Η μελέτη αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.

    Προβολείς στον ιερό βράχο τοποθετημένοι σε εμφανή σημεία καταστρέφοντας την εικόνα των μνημείων

    Γενικότερα για την ασφάλεια του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης συντάσσεται ολοκληρωμένο σχέδιο, στο
    πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) που περιλαμβάνει: Μελέτη τρωτότητας και επικινδυνότητας για τον ιερό βράχο, τον Άρειο Πάγο, τους δυτικούς λόφους, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Αρχαία Αγορά. Σε δύο μήνες η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων θα ξεκινήσει αμέσως.

    Όσον αφορά τέλος το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης, αφού εξασφαλίστηκαν επί πλέον πιστώσεις, περισσότερες από 1 εκ. ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς το έργο, όταν ενάχθηκε το 2018, ήταν υποκοστολογημένο, δρομολογείται για τον Απρίλιο ο διεθνής διαγωνισμός για την οικοδομική αποκατάσταση του κτηρίου. Το Παλαιό Μουσείο θα επαναλειτουργήσει με νέες χρήσεις με σαφή προσανατολισμό την όσο το δυνατόν διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες.

    Νυχτερινή όψη της Ακρόπολης

    Στη σύσκεψη όμως αποφασίστηκε και αυτοψία με σκοπό τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των εκδοτηρίων των εισιτηρίων της Ακρόπολης. Άμεσα εξάλλου προβλέπεται η αναδιοργάνωση των πωλητηρίων με αντικείμενα παραγωγής του ΤΑΠΑ, αλλά και αντικείμενα σύγχρονων δημιουργών εμπνευσμένα από τα ευρήματα της Ακρόπολης.

    Όσον αφορά πάντως το θέμα των ημερών, τον κορονοϊό το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας. Εφόσον η αρμόδια επιτροπή του κρίνει ότι πρέπει να κλείσουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, θα εκδοθούν από το ΥΠΠΟΑ αμέσως οι σχετικές οδηγίες.



    ΣΧΟΛΙΑ