• Πολιτισμός

    «Όχι» στον Βασίλη Ζούλια για επίδειξη μόδας στη Στοά του Αττάλου

    Ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας

    Ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας


    «Όχι» σε επίδειξη μόδας του Βασίλη Ζούλια στη Στοά του Αττάλου είπε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    «Ναι» όμως, για φωτογράφηση και κινηματογράφηση, τόσο της συλλογής του ίδιου όσο του Βασίλειου Κωστέτσου, που είχε υποβάλλει το δικό του αίτημα επίσης για τη Στοά του Αττάλου. Οι όροι παραχώρησης  της χρήσης του μνημείου ωστόσο είναι αυστηροί, καθώς οι δραστηριότητες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με το φως της ημέρας (χωρίς ειδικούς φωτισμούς) χωρίς κοινό και δημοσιογράφους, με περιορισμένο προσωπικό και με τρίωρη διάρκεια.

    Όσον αφορά ειδικά τον Βασίλη Ζούλια, το αίτημα του οποίου είχε κατατεθεί από την επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης «Athens Xclusive Designers Week» κυρία Τόνια Φουσέκη, του αντιπροτάθηκε επίσης, η χρήση του περιβάλλοντος χώρου του Ηρωδείου (γνωστή ως πλατεία) με όρους που θα συζητηθούν εφ΄όσον το αποδεχθεί. Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο Βασίλειος Κωστέτσος είχε ζητήσει αρχικά και εκείνος το χώρο για επίδειξη, στη συνέχεια ωστόσο επανήλθε με αίτημα μόνον την φωτογράφηση και κινηματογράφηση.

     Η απόφαση του ΚΑΣ ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς δύο μέλη μειοψήφησαν, αρνούμενοι την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο χρήση  του μνημείου. Αρνητική εξάλλου ήταν και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

    Οι κίνδυνοι για το μνημείο

    Γεγονός είναι, ότι η επίδειξη προέβλεπε την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων –προσωπικό, καλεσμένοι, δημοσιογράφοι–  κάτι το οποίο κρίθηκε βλαπτικό για το μνημείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, μία επίδειξη μόδας «δεν συνδέεται με το ιστορικό περιεχόμενο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και δεν συνάδει με τη λειτουργία της Στοάς Αττάλου ως μνημείου και μουσείου», επίσης οι χώροι αυτοί « παραχωρούνται για εκδηλώσεις λόγου εθνικής εμβέλειας που σχετίζονται με τη Δημοκρατία». Επιπλέον κρίθηκε, ότι η χρήση του μνημείου θα δυσχεράνει την ομαλή λειτουργία του, ενώ για πρακτικούς λόγους δεν θα ήταν δυνατή η ασφαλής διαχείριση των μελών των συνεργείων και του εξοπλισμού τους, όπως και του Τύπου, γιατί ο χώρος ανάμεσα στην εξωτερική κιονοστοιχία και το άνδηρο της Στοάς είναι περιορισμένος και εκεί άλλωστε βρίσκονται σημαντικά γλυπτά και άλλα εκθέματα.

    Η Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά
    Η Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά

    Στην επίδειξη μόδας του Βασίλη Ζούλια συγκεκριμένα, θα λάμβαναν μέρος  81 άτομα (τα 40 μοντέλα) και 50 φωτογράφοι ενώ θα υπήρχαν 300 καλεσμένοι. Προβλεπόταν επίσης η χρησιμοποίηση ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού, καθώς  και γεννήτριας. Σύμφωνα με το αίτημα η εκδήλωση, που θα διαρκούσε μία ώρα, θα δινόταν στις 13 Απριλίου στο πλαίσιο της 30ής Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας «Athens Xclusive Designers Week». Τα έσοδά της θα διατίθεντο για την ενίσχυση του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ενώ ειδική αναφορά γινόταν στην παρουσία στην επίδειξη της κυρίας Αριάνας Ροκφέλλερ, ο προπάππος της οποίας ήταν δωρητής για την αναστήλωση της Στοάς του Αττάλου.

    Το αίτημα Κωστέτσου

    Να σημειωθεί, ότι το ίδιο αίτημα για παραχώρηση της Στοάς του Αττάλου για πραγματοποίηση επίδειξης μόδας του Βασίλη Ζούλια είχε υποβληθεί και το 2020, επίσης για φιλανθρωπικό σκοπό. Το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει τότε, πάλι  κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης υπό όρους. Απόφαση ωστόσο δεν υπήρξε, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί εξ αιτίας του κορωνοϊού.

    Ο σχεδιαστής Βασίλειος Κωστέτσος κατά την παρουσίαση της συλλογής του μπροστά από το Ηρώδειο το 2018
    Ο σχεδιαστής Βασίλειος Κωστέτσος κατά την παρουσίαση της συλλογής του μπροστά από το Ηρώδειο το 2018

    Το αίτημα του Βασίλειου Κωστέτσου εξάλλου αφορά στην παρουσίαση της συλλογής ενδυμάτων του με τίτλο «L’ Olympien», εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα, όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Συμβούλιο. Όπως ανέφερε, για την φωτογράφηση – κινηματογράφηση θα είναι παρόντα 122 άτομα (μοντέλα, φωτογράφοι ,τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό και δημοσιογράφοι). Τελικώς όλα αυτά, όπως ήδη ειπώθηκε, υπόκεινται στους όρους που τέθηκαν.  Ο ίδιος πάντως είχε παρουσιάσει μοντέλα του το 2018 στην «πλατεία» του Ηρωδείου, στον χώρο που προτείνεται τώρα και για τον Βασίλη Ζούλια.

    Ο σχεδιαστής Βασίλειος Κωστέτσος κατά την παρουσίαση της συλλογής του μπροστά από το Ηρώδειο το 2018
    Ο σχεδιαστής Βασίλειος Κωστέτσος κατά την παρουσίαση της συλλογής του μπροστά από το Ηρώδειο το 2018

    Τέλος σε γενικότερο πλαίσιο να προστεθεί η διατυπωμένη επιφύλαξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθήνας για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια από τον χώρο της μόδας για την διοργάνωση επιδείξεων και άλλων εκδηλώσεων σε προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω προβολής, εφόσον έχουν ήδη μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως σημειώνει.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας αλιγάτορας για την Ουκρανία – Το κόσμημα που συμβολίζει την αντοχή

    Η Ζούκοβα, ο Αμπράμοβιτς, ο Γκαγκόζιαν και οι κακές παρέες με Ρώσους ολιγάρχες



    ΣΧΟΛΙΑ