• Πολιτισμός

    Ο εκρηκτικός νέος ρεαλισμός, έκθεση στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    • NewsRoom
    .«Η Νίκη της Σαμοθράκης », έργο του Ιβ Κλάιν

    «Η Νίκη της Σαμοθράκης », έργο του Ιβ Κλάιν


    Το εκρηκτικό καλλιτεχνικό κίνημα, που άνθησε περί τα μέσα του 20ού αιώνα, μία δυναμική τέχνη, που ανέτρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, η Nouveau réalisme είναι το αντικείμενο της νέας έκθεσης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, που θα εγκαινιαστεί στις 11 Ιανουαρίου στο μουσείο της Αθήνας. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μεγάλη διεθνή έκθεση σ΄αυτό το μουσείο, καθώς στην Άνδρο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές.

    Η Nouveau réalisme υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά, πρωτοποριακά κινήματα, που εμφανίστηκε μεταξύ του Dada και της Pop Art. Είναι αξιοσημείωτο όμως, ότι παρά το εφήμερο του βίου του, αφού διήρκεσε μόνον μερικά χρόνια, από το 1960 ως το 1963 συγκεκριμένα. δεν έχασε από την σπουδαιότητα του διαβήματός του αλλά αντίθετα καταχωρήθηκε ως σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια νεότερη ιστορία της τέχνης. Κι αυτό παρά την ετερογένεια της ομάδας, που το καλλιέργησε και την έλλειψη νεορεαλιστικής συνοχής των εκπροσώπων της.

    Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών, που είτε κατά τη συγκρότηση του κινήματος είτε λίγο αργότερα υπέγραψαν το Μανιφέστο του Νεορεαλισμού το 1960. Αυτό που τους ενώνει είναι μια νεοφανής αντιληπτική προσέγγιση του ρεαλισμού, η οποία βρίσκεται σε μια κοινωνιολογική θεώρηση του πραγματικού.

    «Το παγκάκι» της Νίκι ντε Σεν Φαλ
    «Το παγκάκι» της Νίκι ντε Σεν Φαλ

    Αυτό το νεορεαλιστικό αφιέρωμα συγκροτούν οι μονοχρωμίες του Ίβ Κλάιν, οι φθαρμένες αφίσες του Ρέιμοντ Χέινς και του Ζακ Βιλεγκλέ, τα εν κινήσει γλυπτά του Ζαν Τινγκελί, οι συμπιέσεις του Αρμάν και του Σεζάρ, οι πλαστικές συναρμογές των Μάρτιαλ Ρες και Κρίστο.

    Επίσης, οι πολύχρωμες αισθησιακές συνθέσεις της Νίκι ντε Σεν Φαλ, οι νεορεαλιστικές προτάσεις του Ζεράρ Ντεσάν, του Φρανσουά Ντιφρέν και του Μίμο Ροτέλα είναι προτάσεις που αναδεικνύουν τον αστικό χώρο με μέσα, που προσφέρει η τεχνολογία.

    Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau και η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Man Ray, Μαριόν Μεγιέρ. Οι δύο επιμελήτριες μάλιστα θα αναλύσουν τις διαφορετικές πτυχές του κινήματος του νέου ρεαλισμού στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος την πρώτη ημέρα της έκθεσης (ώρα 19.00) με ελεύθερη παρακολούθηση για το κοινό. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εξάλλου, ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και για ενήλικες.

    «Περιτυλιγμένο καροτσάκι» του Κρίστο
    «Περιτυλιγμένο καροτσάκι» του Κρίστο

    Info:

    Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, T. 210 72 52 895
    Έκθεση: «Nouveau réalisme»
    Διάρκεια: 11 Ιανουαρίου – 9 Απριλίου 2023

     

    Διαβάστε επίσης:

    Στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου το σπίτι του Λεονάρντο ντα Βίντσι



    ΣΧΟΛΙΑ