• Πολιτισμός

    Μόνον τα κρατικά θέατρα στο Φεστιβάλ Αθηνών. Προσεχώς το πρόγραμμα


    Ναι στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο και στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, όχι όμως και στην Πειραιώς 260.

    Όπως αποφάσισε το Φεστιβάλ Αθηνών  παραστάσεις θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι στα αρχαία θέατρα, αλλά η  Πειραιώς 260 θα μείνει κλειστή λόγω των πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν από τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι υπόσχεται να διασφαλισθεί τουλάχιστον η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων των κρατικών φορέων στα ανοιχτά θέατρα του Ηρωδείου και της Επιδαύρου. Όσον αφορά εξάλλου τις παραστάσεις που αναβάλλονται αναγκαστικώς, οι συντελεστές τους θα λάβουν παρ΄όλα αυτά μία εύλογη προκαταβολή δεδομένου ότι προγραμματίζεται η μετάθεσή τους για τον επόμενο χρόνο.

    Σύμφωνα  έτσι με την ανακοίνωση, που υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβαλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου και δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης, αποφασίστηκε:

    – Να συμβασιοποιηθούν όλες οι παραγωγές  του Φεστιβάλ που δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος εξαιτίας της πανδημίας (στο βαθμό που αυτό είναι επιθυμητό από τους αντισυμβαλλόμενους) και να μετατεθούν για το καλοκαίρι του 2021 με τους ίδιους οικονομικούς όρους. (Πρόκειται κυρίως για παραγωγές του Φεστιβάλ που θα γίνονταν είτε στην Πειραιώς 260 είτε σε άλλους μη κατάλληλους χώρους).

     -Να δοθεί σε αυτές τις καλλιτεχνικές ομάδες μια εύλογη προκαταβολή επί των συμφωνημένων αμοιβών των καλλιτεχνικών συντελεστών.

    Προκειμένου εξάλλου για τις συνεργασίες  του Φεστιβάλ με ιδιώτες παραγωγούς στα θέατρα της Επιδαύρου και του Ηρωδείου, το θέμα παραμένει ανοικτό, αν και εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν, να μετατεθούν στο επόμενο καλοκαίρι .

    Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για να μεταφερθούν επίσης στο επόμενο καλοκαίρι, για όσες από αυτές αυτό είναι εφικτό.

    «Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι οι προσφερόμενες λύσεις σχεδιάστηκαν με γνώμονα την άμεση στήριξη των καλλιτεχνών και την μελλοντική διασφάλιση της παρουσίασης των έργων τους, δρώντας πάντοτε μέσα στο αυστηρό νομικό πλαίσιο ενός κρατικού οργανισμού», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. Όπου σημειώνεται επίσης, ότι για όποιες εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν τελικά στο Ηρώδειο και τα δύο θέατρα της  Επιδαύρου φέτος, θα ανακύψει ένα σημαντικό επιπλέον κόστος, προκειμένου να σχεδιαστεί ο μηχανισμός και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τεχνικές επεμβάσεις στους χώρους μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

    Ήδη πάντως υπάρχει συνεργασία με ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών για την διαχείριση πλήθους και τις ειδικές εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν, προκειμένου  να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο θα ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα.

    Περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν προσεχώς και σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ