• Πολιτισμός

    Μοιρασμένα τα Γλυπτά επιθυμεί ο Όσμπορν – Νέες δηλώσεις

    Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν

    Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν


    Διαμοιρασμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου θέλει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζον Όσμπορν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, που θα ήταν «win-win», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο BBC Radio.

    Πρόκειται για νέες δηλώσεις του κ. Όσμπορν, που έχει ανοίξει πλέον τελείως τα χαρτιά του για το τι θα μπορούσε να προσφέρει από την πλευρά του στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών.

    «Εργαζόμαστε για μία συμφωνία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας πάντως, ότι πρόκειται για ένα «πολύ δύσκολο πρόβλημα για να λυθεί».

    Στο ερώτημα εξάλλου, αν μια τέτοιου είδους συμφωνία θα νοείται ως δανεισμός ο κ. Όσμπορν απάντησε, πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μια νέα ρύθμιση. «Και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ αντίστοιχα δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα», όπως πρόσθεσε.

    Ο κ. Όσμπορν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εποικοδομητικές συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισε, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, που πραγματοποιήθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες σχετικά με το θέμα. Ωστόσο απέκλεισε την πιθανότητα της επιστροφής των Γλυπτών μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς αυτό απαιτεί αλλαγή της Βρετανικής νομοθεσίας.

    «Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω», είπε «τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου. Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα, κάτι για το οποίο είμαι αρκετά αισιόδοξος».

    Από την ελληνική πλευρά ωστόσο, μόλις πριν λίγες μέρες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωνε για μια ακόμη φορά στη Βουλή ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι σταθερή: «Δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο, τα θεωρεί προϊόντα κλοπής. Επομένως, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τίποτα από όλα αυτά. Είναι η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει λεχθεί από τον πρωθυπουργό, από όλους όσοι παίρνουν τον λόγο και προφανώς, από μένα. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής, όταν μίλησε με τον ομόλογό του στο Ηνωμένο Βασίλειο: Επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και κάλυψη αυτού του κενού με διαχρονικές εκθέσεις. Όλα τα άλλα είναι διαρροές και φιλολογίες και παρά-φιλολογίες. Αυτό να το συνειδητοποιήσουμε».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ