• Πολιτισμός

  Μινωικά ανάκτορα Κρήτης: Πολιτιστική διαδρομή για τη σύνδεσή τους

  Βόρεια είσοδος ανακτόρου Κνωσού


  Πολιτιστική διαδρομή που θα συνδέει τα μινωικά κέντρα της Κρήτης, οδηγώντας τους επισκέπτες στη γνωριμία με τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας δρομολογείται από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα προωθείται η υλοποίηση του έργου της πρόσβασης, με ανελκυστήρα πλαγιάς, για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, στο Δικταίο Αντρο.

  Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού
  Αρχαιολογικός χώρος Ζωμίνθου

  Τα δύο μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν  από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ενώ, μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπεγράφη η  Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Σχολείου Θραψανού, κηρυγμένου μνημείου, που υπέστη μεγάλες ζημίες από τον σεισμό του Σεπτέμβρη  2021.

  Η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας

  Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού η δημιουργία του ανελκυστήρα και η αναβάθμιση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου στο Δικταίο Άντρο, θα συντελέσουν ώστε το σπήλαιο να γίνει προσβάσιμο σε όλους, καθώς σήμερα υπάρχει μεγάλη δυσκολία για τα εμποδιζόμενα άτομα στο σπήλαιο. «Με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής το Οροπέδιο Λασιθίου αποκτά ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό πόλο αλλά και ένα τεράστιο αναπτυξιακό πόρο», πρόσθεσε.

  Όσον αφορά τα μινωικά ανάκτορα εξάλλου, τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να κατατεθεί ο φάκελος υποψηφιότητας στην UNESCO.

  Τα Μινωικά Ανάκτορα  

  Η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής για την σύνδεση των μινωικών ανακτόρων υλοποιείται στο πλαίσιο της υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή τους τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO. Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι  όχι μόνον η ανάδειξη, προστασία και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων αλλά  και η αναβάθμιση των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών  τους.

  Στην πολιτιστική διαδρομή περιλαμβάνονται εκτός από τα έξι γνωστά ανακτορικά κέντρα και μινωικές αρχαιολογικές θέσεις, στην ευρύτερη περιοχή τους, μεταξύ των οποίων και οι Αρχάνες, όπου εντοπίζονται πολλά αρχαία κατάλοιπα της μινωικής εποχής που σχετίζονται με το ανακτορικό κέντρο της Κνωσού.

  Αυτή η μοναδική πολιτιστική διαδρομή, η οποία  θα συνδέσει τα μινωικά ανάκτορα αναφέρεται στην στρατηγική του ΥΠΠΟΑ  για την  οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις κατά τόπους περιοχές. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα  15.000.000 ευρώ, και εντάσσεται στον φάκελο της ΟΧΕ, τον οποίο προετοιμάζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚΡΗΤΗ, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

  Στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας προβλέπεται και η εκπόνηση των απαιτούμενων και αναγκαίων μελετών για την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων προστασίας, ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Τα έργα αποβλέπουν στη βελτίωση των διαδρομών για την καθολική πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων, στην  αναβάθμιση των εισόδων,  του φωτισμού και των συστημάτων πυρόσβεσης. Προβλέπεται και η  αναβάθμιση των υποδομών στάθμευσης οχημάτων, ο ευπρεπισμός όψεων παρακειμένων κτηρίων, η δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση του κοινού όπως και μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με  αναβάθμιση των οδικών προσβάσεων προς τα μινωικά ανακτορικά κέντρα.

  Δικταίο Αντρο 

  Εντός των χρονοδιαγραμμάτων εξάλλου, προχωρεί η υλοποίηση της εγκατάστασης ανελκυστήρα πλαγιάς, στον εξωτερικό χώρο, του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου, για την εφικτή  πρόσβαση των ΑμεΑ και  των εμποδιζομένων ατόμων. Με την Προγραμματική Σύμβαση  που υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, δρομολογείται η  αναβάθμιση υποδομών του ΔικταίουΑντρου, προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Άποψη του ανελκυστήρα πλαγιάς του Δικταίου Άντρου στο σημείο εκκίνησης

  Η επέμβαση για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του Σπηλαίου εντάσσεται στην στρατηγική  της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ για την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του προγράμματος  για την κατασκευή και εγκατάσταση του ανελκυστήρα, προχωρεί ο επανασχεδιασμός της πλατείας Ευρώπης, στην κοινότητα Ψυχρού, όπου θα τοποθετηθεί ο ανελκυστήρας, αποτελώντας και  το σημείο εκκίνησης της ανάβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο.

  Στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας Ευρώπης την οποία εκπόνησε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προβλέπονται η θέση του ανελκυστήρα, χώροι στάθμευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κτηριακή υποδομή του «Ξενία» θα αξιοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης του κοινού, εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο και εκθεσιακός χώρος. Παράλληλα, αποκαθίστανται μονοπάτια πρόσβασης και περιήγησης, εντός και εκτός του σπηλαίου, υλοποιείται το έργο φωτισμού και ανάδειξης του Δικταίου Άντρου, ενώ υλοποιούνται έργα βραχοστερεώσεων στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του.

  Η αρχαιολογική επίβλεψη  των  αρχαιολογικών ερευνών και  των εργασιών, κατά την εκτέλεση των τεχνικών έργων,  αποτελεί αρμοδιότητα των Εφορειών Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας και Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

  Σχολείο  Θραψανού   

  Τέλος η αποκατάσταση του Σχολείου Θραψανού, κηρυγμένου ως νεότερου μνημείου, με προϋπολογισμό 173.000 ευρώ,   ς, προβλέπει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την αποκατάσταση του κτιρίου, μετά από τον σεισμό του 2021.

  Το σχολείο Θραψανού

  Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι η επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών εμφάνισης και εξέλιξης των δομικών βλαβών του, η τεκμηρίωση τους και η παθολογία που προκλήθηκε, λόγω  της σεισμικής δραστηριότητας του Σεπτεμβρίου 2021. Θα προταθούν τα απαιτούμενα ενισχυτικά μέτρων για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του, σε συνδυασμό με την θεμελίωσή του. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεων και προτάσεων  θα υποδείξουν  τις απαιτούμενες εργασίες, ώστε να καταρτιστεί  το πρόγραμμα επεμβάσεων για την αποκατάσταση του μνημείου από τους αρμόδιους φορείς.

  Διαβάστε επίσης

  Πριγκιπικά κοσμήματα άλλων εποχών για νέους μεγιστάνες

  Ιφιγένεια Καρανάσιου: Συμμαχεί με το Deree για τις Μητέρες  ΣΧΟΛΙΑ