• Πολιτισμός

    Μύκονος αποθέωση! Η έκθεση «Mykonos is Beautiful» στο νησί

    Ο Mr. Brainwash μπροστά σε έργο του

    Ο Mr. Brainwash μπροστά σε έργο του


    Αγαπά τη Μύκονο και το δείχνει. Κι όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως άλλοι, αλλά έμπρακτα. Δημιουργεί έργα μέσα από τα οποία αποθεώνει το νησί της έμπνευσής του και τώρα τα παρουσιάζει σ’ αυτό!

    Ο Mr. Brainwash, όπως είναι το καλλιτεχνικό όνομα του ανατρεπτικού εικαστικού δημιουργού, έχει έτοιμη μία νέα σειρά έργων του, ειδικά για τη Μύκονο, με τίτλο «Mykonos is Beautiful», και πρόκειται να την παρουσιάσει στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο νησί από τις 23 Ιουλίου. Ο Mr. Brainwash επιστρέφει έτσι στη Μύκονο, μετά την πρώτη εμφάνισή του πριν από τέσσερα χρόνια, πάντα σε αποκλειστική συνεργασία με την γκαλερί Kapopoulos Fine Arts.

    Με τα χρώματά του να πραγματοποιούν αληθινές εκρήξεις στους καμβάδες του, ο Mr. Brainwash έχει κατακλύσει τις δημιουργίες του με φράσεις κλειδιά, που αποπνέουν αισιοδοξία και χαρά. Μοναδικές γλυπτές καρδιές, που «χτυπούν» στους ρυθμούς της Μυκόνου, πολύχρωμα γλυπτά με τον τίτλο «Mykonos is beautiful» για τους αμετανόητους λάτρεις του νησιού των ανέμων και βέβαια, κάπου εκεί στα έργα του βρίσκουν θέση και οι περίφημοι ανεμόμυλοι, οι οποίοι συνδυάστηκαν με τα στοιχεία της τέχνης του.

    «Mykonos is Beautiful», μπλε
    «Mykonos is Beautiful», μπλε

    Ποπ αρτ και τέχνη του δρόμου

    Μια άλλη σειρά έργων του εξάλλου, προτρέπουν το κοινό να παραμένει πάντα αισιόδοξο και μαχητικό. Όπως το «Never give up» (Ποτέ να μην τα παρατάμε), «Smile» (Χαμογέλα), «Keep Smiling» (Συνέχισε να χαμογελάς»), «Follow your dreams» (Ακολούθησε τα όνειρα σου), «Life is beautiful» (Η ζωή είναι ωραία», «Love is the answer» (H αγάπη είναι η απάντηση).

    «Η αγάπη είναι στον αέρα», Μύκονος
    «Η αγάπη είναι στον αέρα», Μύκονος

    Κι όλα αυτά μέσα σε ένα ιδιαίτερο δικό του σύμπαν, όπου τα παιδιά κυριαρχούν και φέρνουν το αύριο και την ελπίδα στον κόσμο, παράλληλα με τη χρήση εμβληματικών εικόνων και ειδώλων. Στα έργα του έτσι, συνυπάρχουν στοιχεία της pop και της street art, τα οποία συγκρούονται και εξισορροπούν ταυτόχρονα. Με πρωτοποριακό στυλ ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ακατέργαστα στοιχεία, που παίρνει από τον δρόμο για να δημιουργήσει τις δικές του ευφάνταστες συνθέσεις.

    «Ποτέ μην τα παρατάς», πίνακας
    «Ποτέ μην τα παρατάς»

    Συνεργασίες

    Τιερί Γκετά είναι το πραγματικό όνομα του γαλλικής καταγωγής καλλιτέχνη του δρόμου Mr. Brainwash, που έχει έδρα το Λος Άντζελες. Ο ίδιος μαζί με τον διάσημο Μπάνκσι έχουν κατορθώσει να φέρουν την τέχνη στις μάζες, να την προσφέρουν στο ευρύ κοινό, να την κάνουν κτήμα όλων. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο, που τα έργα του προσελκύουν τόσο την προσοχή των κριτικών, όσο και των celebrities. Έχει συνεργαστεί έτσι, με αστέρες του κινηματογράφου, της μουσικής και του ποδοσφαίρου, όπως η Μαντόνα καθώς σχεδίασε το εξώφυλλο για το άλμπουμ της Celebration (2009) και ο Πελέ ενώ τα έργα του έχουν προβληθεί σε κορυφαίες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

    Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος εξάλλου, όπως και ο Μπάνκσι, θέτει συχνά την τέχνη του στην υπηρεσία της κοινωνίας και προσφέρει σε διάφορους φορείς που έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο.

    Μπαλόνι – καρδιά
    Μπαλόνι – καρδιά

    Έχουν υπάρξει εικασίες ωστόσο, ότι ο Mr. Brainwash είναι «δημιούργημα» του Μπάνκσι, μια περίτεχνη φάρσα, που εξύφανε ο ίδιος, ο οποίος ας σημειωθεί, δεν έχει αποκαλύψει ποτέ δημόσια την ταυτότητά του. Ορισμένοι κριτικοί άλλωστε έχουν παρατηρήσει -κάτι που είναι οφθαλμοφανές και για το απλό κοινό- ότι τα έργα του μιμούνται έντονα τα στυλ και τις έννοιες του Μπάνκσι. Πιστεύουν λοιπόν ότι είναι το alter ego του. Κάτι που σίγουρα ανεβάζει τη σημασία και την αξία των έργων.

    Ο ίδιος πάντως συνεχίζει το ταξίδι του και «time will tell» (και «ο χρόνος θα δείξει»), όπως λέει.

    Μπαλόνι - καρδιά
    Μπαλόνι – καρδιά

    Info

    Kapopoulos Fine Arts: Ενόπλων Δυνάμεων 15, κεντρικό Ματογιάννι, Χώρα της Μυκόνου, τηλ. +30 22890 27 005

    Mr. Brainwash «Mykonos is Beautiful»

    Διάρκεια: 23 Ιουλίου – 4 Αυγούστου

    «Mykonos is Beautiful», κόκκινο
    «Mykonos is Beautiful», κόκκινο

    Διαβάστε επίσης

    Μοντιλιάνι και Βαν Γκογκ: Οι κρυμμένοι πίνακες αποκαλύπτονται

    Κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου: Από στέκι αναρχικών, κέντρο πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ