• Πολιτισμός

    Μίκης Θεοδωράκης: Ακολουθώντας τα χνάρια του στο χρόνο

    Μίκης Θεοδωράκης: Ακολουθώντας τα χνάρια του στο χρόνο

    Μίκης Θεοδωράκης


    Στο πλαίσιο του κύκλου Μίκης Θεοδωράκης, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) διοργανώνει τη συναυλία Ακολουθώντας τα χνάρια του στον χρόνο.

    Η πρωτοτυπία της συναυλίας έγκειται στη συνεργασία της ΕΛΣ με το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης.

    Όπως προδίδει ο τίτλος της συναυλίας, πρόκειται για μουσική παράσταση αφιερωμένη στον περιπετειώδη βίο του μεγάλου έλληνα συνθέτη, με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων του σχολείου.

    Ένα φανταστικό ταξίδι

    Οι μαθητές συνθέτουν έναν φαντασικό περίπατο στις διαδρομές που ακολούθησε, αλλά και στα μονοπάτια που θεμελίωσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Θα αναδείξουν τη σχέση του με την ελληνική μουσική παράδοση και την ποίηση αλλά και τα διεθνή καλλιτεχνικά τεκταινόμενα.

    Σε αυτό το ταξίδι, η μουσική πλαισιώνεται από λόγο αλλά και κείμενα.

    Με την ορχήστρα δωματίου, τη φιλαρμονική ορχήστρα, τις χορωδίες και τα μικρότερα μουσικά σύνολα ευρωπαϊκής μουσικής του Πειραματικού Μουσικού σχολείου Παλλήνης.

    Η λαϊκή ορχήστρα του σχολείου θα περιηγηθεί στα γνώριμα τραγούδια και τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, που έγιναν η φωνή ενός λαού.

    Οι παραδοσιακοί μουσικοί θα παντρέψουν τη βυζαντινή Ανατολή με τη λόγια Δύση.

    Η παράσταση θα αναδείξει και τη μουσική που εκπηγάζει από την αγάπη του συνθέτη για τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το κιθαριστικό σύνολο θα ερμηνεύσει κομμάτια που αποτυπώνουν το διάλογο του Θεοδωράκη με τον μέγιστο ισπανό ποιητή και την ισπανική μουσική παράδοση.

    Το τζαζ σύνολο του σχολείου θα αυτοσχεδιάσει μέσα από τη βιωματική διαδικασία ζύμωσης με το έργο του συνθέτη.

    Μικρές μουσικοκινητικές δράσεις στήνουν γέφυρες ανάμεσα στις ποικίλες μουσικές προσεγγίσεις του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, επιχειρώντας να φωτίσουν κάποια από τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας που τον ενέπνευσαν.

    Το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης

    Το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης ιδρύθηκε το 1988 και ήταν το πρώτο δημόσιο Μουσικό Σχολείο της χώρας.

    Παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών, το σχολείο έχει πραγματοποιήσει πολλές μουσικές εκδηλώσεις και ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, τόσο στον χώρο του σχολείου όσο και εκτός αυτού.

    Οι μαθητές έχουν συνεργαστεί με διάφορους φορείς, όπως: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, το Θέατρο Παλλάς, μεταξύ άλλων.

    Συναυλία

    Ακολουθώντας τα χνάρια του στον χρόνο
    Μίκης Θεοδωράκης

    30 Μαρτίου 2023 / Ώρα έναρξης: 19:30
    Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

    Με τη συμμετοχή των μουσικών συνόλων του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου & Λυκείου Παλλήνης

    Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr

    Μέγας Δωρητής ΕΛΣ:

    Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)



    ΣΧΟΛΙΑ