• Πολιτισμός

    Μεσσαρά, Άγιος Νικόλαος, Αρχάνες: Τα νέα μουσεία της Κρήτης

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι


    Εμβληματικό έργο και όραμα δεκαετιών, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσαράς, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες είναι μόνον το πρώτο από τα τρία νέα μουσεία της Κρήτης. Γιατί τον Οκτώβριο πρόκειται να ανοίξει τις θύρες του και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου ενώ στον προγραμματισμό βρίσκεται και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών.

     Με εμβαδόν 2.900 τ.μ. το Aρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς παρέχει πλήρεις μουσειακές υποδομές διαθέτοντας, πέραν των εκθεσιακών χώρων, αίθουσα προβολών και συνεδρίων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εσωτερικό αύλειο χώρο κατάλληλο για εκδηλώσεις και εκθεσιακές δράσεις, αναψυκτήριο και πωλητήριο καθώς και άνετους χώρους πρόσβασης των επισκεπτών.

    Η μόνιμη έκθεση έχει γενικό τίτλο «Εν μέσω Ορέων. Η ανθρώπινη παρουσία στη Μεσσαρά από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους». Στόχος της είναι να καταδείξει την καταλυτική επίδραση της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής, όπως αποτυπώνεται, γλαφυρά, στο τοπωνύμιο Μεσσαρά, για την ανάπτυξη του υλικού και άυλου πολιτισμού, στο πέρασμα του χρόνου.

    Η μουσειογραφική προσέγγιση παρουσιάζει τα εκθέματα με τοπογραφική λογική, παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη και εντάσσοντας το αρχαιοτοπίο της Μεσσαράς, στην εκθεσιακή αφήγηση, με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. Η εκθεσιακή εμπειρία εμπλουτίζεται με διαδραστικές εφαρμογές πληροφόρησης, δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης και εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

    Άποψη της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

    Η Μεσσαρά

    «Σήμερα, με το Μουσείο Μεσσαράς ως κέντρο -έργο προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 ευρώ- », όπως  δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «δημιουργούμε Πολιτιστικές Διαδρομές, σε ολόκληρη την ευρύτερη περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Γόρτυνας και της Φαιστού».

    Άποψη της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

    Προσθέτοντας, ότι στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας του υπουργείου πολιτισμού με την Περιφέρεια Κρήτης, εκπονούνται μελέτες ωρίμανσης, προκειμένου να προχωρήσει η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Γόρτυνας, να καταργηθεί ο δρόμος που διχοτομεί την περίφημη παλαιοχριστιανική βασιλική, την ανάδειξη του ανακτόρου της Φαιστού και την προστασία της από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

    «Το Μουσείο αποδίδεται στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες της περιοχής, δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό του, καθώς ζήτησα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου -την οποία ευχαριστώ για την ανταπόκριση- η φετινή τουριστική περίοδος να βρει το Μουσείο ανοικτό, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών, στη συγκεκριμένη περιοχή», ανέφερε η υπουργός.

    Να σημειωθεί ότι ως τις 31 Μαΐου το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς θα υποδέχεται τους επισκέπτες του χωρίς εισιτήριο.

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

    Ο Άγιος Νικόλαος

    Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι εξάλλου, συγκεντρώνει αρχαιότητες από την Ανατολική Κρήτη, οι οποίες χρονολογούνται από τη Νεολιθική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς (3000-2300 π.Χ.) και τα ευρήματα από το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων.

    Το μουσείο, η έκθεση του οποίου είναι σχεδόν έτοιμη, καθώς υπολείπονται μόνον η τοποθέτηση του εποπτικού υλικού και οι ψηφιακές εφαρμογές, παρέμενε επί δώδεκα χρόνια με κλειστές πόρτες, αλλά σε μερικούς μήνες αποδίδεται στην πόλη με διπλάσιο εκθεσιακό χώρο.

     Όπως είπε η κυρία Μενδώνη που το επισκέφθηκε, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του, καθώς και η εκπόνηση της μελέτης της μόνιμης έκθεσής του, με συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.

    Οι Αρχάνες

    Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών υπέγραψαν τέλος, η Λίνα Μενδώνη, ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.

    Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων παραχωρεί προς χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το παλαιό εμφιαλωτήριο του π. Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑρχανώνΣΥΝΠΕ, με στόχο την δημιουργία Μουσείου για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.

    Οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Αρχανών εκτίθενται σήμερα στο μικρό κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής. Η αναγκαιότητα της ίδρυσης νέου μουσείου επιβάλλεται από το υλικό των ανασκαφών που διενεργούνται στην περιοχή. Η συντήρηση τεκμηρίωση των ευρημάτων των ανασκαφών και η έκθεση επιλεγμένων συνόλων, θα δώσει την δυνατότητα παρουσίασης στο κοινό της διαχρονικής ιστορίας της περιοχής.

    Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

     Με το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) για την αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού εμφιαλωτηρίου οίνου στις Άνω Αρχάνες και την λειτουργία του ως του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών, καθώς και η προετοιμασία των διαδικασιών δημοπράτησης των αντίστοιχων έργων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετών είναι της τάξεως του 1.500.000 ευρώ, ενώ η αρχική διάρκεια του μνημονίου είναι τριετής.

    Διαβάστε επίσης

    Σάρα Μπερνάρ: Η γυναίκα που έκλεψε την καρδιά του Παρισιού



    ΣΧΟΛΙΑ