• Πολιτισμός

    Με τον Γιώργο Ζιάβρα και την Ορχήστρα της ΕΡΤ θα κλείσει το Φεστιβάλ Piano Days @Megaron

    • NewsRoom

    Γιώργος Ζιάβρας


    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Piano Days @Megaron, θα κλείσει με καλεσμένο τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Γιώργο Ζιάβρα. Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ πλαισιώνει διακεκριμένους σολίστ του πιάνου σε έργα του υπερβατικού Ούγγρου συνθέτη Φραντς Λίστ.

    Το πολυαναμενόμενο διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στο πιάνο, που διοργανώνει και φέτος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση του νεαρού διακεκριμένου αρχιμουσικού Γιώργου Ζιάβρα.

     

     

    Μαζί με τους Αλεξία ΜουζάΜάριο Παντελιάδη, και Παναγιώτη Τροχόπουλο, ερμηνεύουν έργα του υπερβατικού Ούγγρου συνθέτη και πιανίστα Φραντς Λίστ.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κονσέρτα για πιάνο, και μια σειρά από μικρότερα σε έκταση έργα, στα οποία ο λαμπρός ήχος του πιάνου αναμετράται με τους ανεξάντλητους συνδυασμούς των ορχηστρικών ηχοχρωμάτων. Ο ρομαντικός Φραντς Λίστ, υπερβατικός συνθέτης, βιρτουόζος του πιάνου και γνωστός για την εφευρετικότητα του, έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός του «συμφωνικού ποιήματος». Ήταν ο πρώτος που ονόμασε έτσι εννέα έργα του που ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1854. Στην συναυλία της 28ης Ιανουαρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ένα από αυτά.

    Επιπλέον το κοινό θα απολαύσει, τη Φαντασία πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν με τον Μάριο Παντελιάδη στο πιάνο, τη Φαντασία πάνω σε Ουγγρικά θέματα για πιάνο και ορχήστρα με τον Παναγιώτη Τροχόπουλο, το Μεφίστο Βαλς, και τον Μακάβριο χορό «Totentanz» από την Αλεξία Μουζά.

    Σημειώνεται ότι ο νεαρός αρχιμουσικός θα διευθύνει για πρώτη φορά την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα κλείσει το Φεστιβάλ Piano Days @Megaron από το πόντιουμ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Ταυτότητα Συναυλίας

    Lisztomania για πιάνο και ορχήστρα

    28 Ιανουαρίου 2024, Ώρα: 20.30 | Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

     

    Πρόγραμμα

    Μεφίστο Βαλς για ορχήστρα

    Φαντασία πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν

    Φαντασία πάνω σε Ουγγρικά θέματα για πιάνο και ορχήστρα

    Συμφωνικό ποίημα

    Μακάβριος Χορός «Totentanz»

    Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας

    Σολίστ: Αλεξία Μουζά,  Μάριος Παντελιάδης, Παναγιώτης Τροχόπουλος

    Προπώληση: https://www.megaron.gr/event/lisztomania-gia-piano-kai-orchistra/

     

    Γιώργος Ζιάβρας – Βιογραφικό

    Αρχιμουσικός, με έδρα τη Γερμανία, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίχαελ Λούιγκ στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, πιάνο στην Αθήνα με την Ελισάβετ Κουναλάκη και στην Κολωνία με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Άλβαρες, καθώς και αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι ιδρυτής της CoGNiMUS Collektiv, μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας με δική της ορχήστρα με έδρα την Κολωνία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη μουσική. Το 2019 συν ίδρυσε το ÉRMA Ensemble.

    Έχει διευθύνει πολυάριθμα σύνολα όπως τη Φιλαρμόνια Νότιας Βεστφαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κάτω Ρηνανίας, την Ορχήστρα Δωματίου του Πφόρτσχαϊμ, το Ensemble MusikFabrik, και τους ΤΕΤΤΤΙΞ. Από το 2017 συνεργάζεται με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως επισκέπτης μαέστρος.

    Διαβάστε επίσης:

    Μενδώνη για Ανάκτορο Φιλίππου Β’: Η θέση του στην ιστορία της αρχιτεκτονικής είναι καίρια και κρίσιμη
    Αφιέρωμα στον Γιάννη Κωστόπουλο στο Μουσείο Μπενάκη
    Η μαγεία και τα χρώματα της Μεσογείου στον καμβά – Έκθεση στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
     



    ΣΧΟΛΙΑ