• Πολιτισμός

    Με Παπαδιαμάντη οι ευχές του Βυζαντινού Μουσείου: Αφήγηση και τραγούδια σε βίντεο

    Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

    Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Εξοχική Λαμπρή»


    «Καλά το έλεγεν ο μπαρμπα – Μηλιός, ότι το έτος εκείνο εκινδύνευον να μείνουν οι άνθρωποι οι χριστιανοί, οι ξωμερίτες, την ημέραν του Πάσχα, αλειτούργητοι. Και ουδέποτε πρόρρησις επλησίασε τόσον εγγύς να πληρωθή, όσον αυτή· διότι δις εκινδύνευσε να επαληθεύση, αλλ’ ευτυχώς ο Θεός έδωκε καλήν φώτισιν εις τους αρμοδίους και οι πτωχοί χωρικοί, οι γεωργοποιμένες του μέρους εκείνου, ηξιώθησαν και αυτοί να ακούσωσι τον καλόν λόγον και να φάγωσι και αυτοί το κόκκινο αυγό…».

    Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ένα από τα ωραιότερα πασχαλινά διηγήματά του. Η «Εξοχική Λαμπρή. Παιδικαί αναμνήσεις (1890)» επιλέχθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τη γιορτή του Πάσχα με τη δημιουργία ενός εξαιρετικού βίντεο, που συνδυάζει τον πλούτο των εικόνων από τις συλλογές του με τραγούδια των εορταστικών ημερών από την Δόμνα Σαμίου: «Τώρα΄ν’ Αγιά Σαρακοστή», «Δόξα να’χει η πάσα μέρα» και «Σήμερα Χριστός Ανέστη».

    βυζαντινό μουσείο
    Εικόνες από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου

    Η «Εξοχική Λαμπρή» με τον υπότιτλο «Παιδικαί Αναμνήσεις» είχε δημοσιευθεί την Πρωταπριλιά του 1890 στην εφημερίδα «Εφημερίς» και είναι ένα από τα πιο αγαπητά διηγήματα του μεγάλου συγγραφέα. Ένα κείμενο, μέσα από το οποίο ο Παπαδιαμάντης καταφέρνει με έναν ανάλαφρο αλλά και ουσιαστικό τρόπο να περιγράψει Πασχαλιές εξοχικές, φυλαγμένες σε αναμνήσεις.

    βυζαντινό μουσείο
    Εικόνες από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου

    Είναι η παραδοσιακή Λαμπρή στην ελληνική ύπαιθρο, που ζωντανεύει μέσα από μια ιστορία με χιούμορ, τρυφερότητα και ωραίους απλούς χαρακτήρες. Την αφήγηση κάνει η Σοφία Γιαννιώτη ενώ το βίντεο και το μοντάζ ο Θωμάς Κατσικαδάκος. Τα τραγούδια προέρχονται από τη δισκογραφική δουλειά της Δόμνας Σαμίου «Τα Πασχαλιάτικα».

    βυζαντινό μουσείο
    Εικόνες από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου

    Ακούστε το εδώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πώς θα είναι ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι τις μέρες του Πάσχα

    Η Ελλάδα πηγαίνει στο Λούβρο – Μεγάλη έκθεση αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση

    Στο Μουσείο Μπενάκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ