ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Καλά το έλεγεν ο μπαρμπα – Μηλιός, ότι το έτος εκείνο εκινδύνευον να μείνουν οι άνθρωποι οι χριστιανοί, οι ξωμερίτες, την ημέραν του Πάσχα, αλειτούργητοι. Και ουδέποτε πρόρρησις επλησίασε τόσον εγγύς να πληρωθή, όσον αυτή· διότι δις εκινδύνευσε να επαληθεύση, αλλ’ ευτυχώς ο Θεός έδωκε καλήν φώτισιν εις τους αρμοδίους και οι πτωχοί χωρικοί, οι γεωργοποιμένες του μέρους εκείνου, ηξιώθησαν και αυτοί να ακούσωσι τον καλόν λόγον και να φάγωσι και αυτοί το κόκκινο αυγό…».
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ένα από τα ωραιότερα πασχαλινά διηγήματά του. Η «Εξοχική Λαμπρή. Παιδικαί αναμνήσεις (1890)» επιλέχθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τη γιορτή του Πάσχα με τη δημιουργία ενός εξαιρετικού βίντεο, που συνδυάζει τον πλούτο των εικόνων από τις συλλογές του με τραγούδια των εορταστικών ημερών από την Δόμνα Σαμίου: «Τώρα΄ν’ Αγιά Σαρακοστή», «Δόξα να’χει η πάσα μέρα» και «Σήμερα Χριστός Ανέστη».

Η «Εξοχική Λαμπρή» με τον υπότιτλο «Παιδικαί Αναμνήσεις» είχε δημοσιευθεί την Πρωταπριλιά του 1890 στην εφημερίδα «Εφημερίς» και είναι ένα από τα πιο αγαπητά διηγήματα του μεγάλου συγγραφέα. Ένα κείμενο, μέσα από το οποίο ο Παπαδιαμάντης καταφέρνει με έναν ανάλαφρο αλλά και ουσιαστικό τρόπο να περιγράψει Πασχαλιές εξοχικές, φυλαγμένες σε αναμνήσεις.

Είναι η παραδοσιακή Λαμπρή στην ελληνική ύπαιθρο, που ζωντανεύει μέσα από μια ιστορία με χιούμορ, τρυφερότητα και ωραίους απλούς χαρακτήρες. Την αφήγηση κάνει η Σοφία Γιαννιώτη ενώ το βίντεο και το μοντάζ ο Θωμάς Κατσικαδάκος. Τα τραγούδια προέρχονται από τη δισκογραφική δουλειά της Δόμνας Σαμίου «Τα Πασχαλιάτικα».

Ακούστε το εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα είναι ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι τις μέρες του Πάσχα
Η Ελλάδα πηγαίνει στο Λούβρο – Μεγάλη έκθεση αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση
Στο Μουσείο Μπενάκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- F1 Kίνα, δοκιμές: Ο Αντονέλι έγραψε ιστορία
- Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΑΣ – Τσέχων για την παραγωγή πυρομαχικών στο Λαύριο – Ολες οι λεπτομέρειες του deal
- Μητσοτάκης: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε
- Ιράν: Νόμιμοι στόχοι λιμάνια, αποβάθρες και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΑΕ, λένε οι Φρουροί της Επανάστασης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.