• Πολιτισμός

    Μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας έφερε στο φως η βροχόπτωση την αρχαία Επίδαυρο

    Μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας έφερε στο φως η βροχόπτωση την αρχαία Επίδαυρο

    1. Το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαίας Επιδαύρου και παράλληλά του


     Το μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας σε φυσικό μέγεθος αποκαλύφθηκε  στην αρχαία Επίδαυρο από την έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών. Το άγαλμα ήρθε στο φως την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου στο χώρο της Αγοράς και ενώ η φετινή ανασκαφική περίοδος είχε λήξει. Είναι πολύ καλής ποιότητας και βρέθηκε ακέραιο, με εξαίρεση τα χέρια, που ήταν πρόσθετα και το κεφάλι, που πιθανότατα έσπασε κατά την πτώση του αφήνοντας στη θέση του τον ένθετο όλμο στερέωσής του.  Όσο για την χρονολόγησή του μία πρώτη εκτίμηση το τοποθετεί στους αυτοκρατορικούς Ρωμαϊκούς χρόνους.

     Το άγαλμα παριστάνει  γυναίκα η οποία φορούσε ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο. Το ιμάτιο στερεωνόταν αριστερά στον ώμο και το χέρι, απ’ όπου κρεμόταν με πλούσιες πτυχές. Η μια του άκρη, περνούσε πίσω από την πλάτη, κάτω από τη δεξιά μασχάλη και ριχνόταν λοξά πίσω, πάνω από τον αριστερό ώμο. Στη θέση του δεξιού βραχίονα, επιφάνειες που διατηρούν τους συνδέσμους από πρόσθετα μέρη, δείχνουν ότι η μορφή έκανε τη χειρονομία της λεγόμενης «ανακάλυψης», δηλαδή, της ανάσυρσης του ιματίου με το δεξί χέρι προς τα έξω και πάνω. Μία κίνηση, που ήταν χαρακτηριστική των εγγάμων γυναικών κατά την αρχαιότητα, και με την οποία συχνά απεικονιζόταν η Υγεία, σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού.

    Στην αρχή είχε εμφανιστεί μέσα από το χώμα μικρό τμήμα της πίσω όψης του αγάλματος στο χώρο του περιβόλου, όπου οι ανασκαφές δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε βαθύτερα στρώματα και αμέσως η περιοχή ανασκάφηκε σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστη Παπαδημητρίου υπό την εποπτεία του πολιτικού μηχανικού της Εφορείας Ευ. Καζολιά και του ανασκαφέα του χώρου καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη. Ήδη πάντως βρίσκεται σε αποθήκη στο Ασκληπιείο για φύλαξη, καθαρισμό και συντήρηση.

      Ο χώρος εύρεσης του αγάλματος στην αρχαία Επίδαυρο

    Να σημειωθεί ότι στο χώρο εκτελείται από το 2015 συστηματική ανασκαφή από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με την οικονομική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Κοντά στο θέατρο της αρχαίας πόλης («μικρό θέατρο Επιδαύρου» σήμερα), που βρισκόταν μέσα στην αρχαία αγορά, έχει αποκαλυφθεί σημαντικό οικοδόμημα Κρήνης και συνδεόμενος με αυτό περίβολος του 4ου π.Χ. αιώνα, που στη Ρωμαϊκή εποχή απέκτησε νέα μορφή με την προσθήκη στοάς στη δυτική και θολωτού κτηρίου στη βόρεια πλευρά τους. Έχουν προκύψει στοιχεία που ενθαρρύνουν την ταύτιση του συγκροτήματος αυτού με το αναφερόμενο από τον Παυσανία τέμενος του Ασκληπιού στην πόλη της Επιδαύρου.

    Διαβάστε επίσης

    Μαρμάρινο άγαλμα ήρθε στο φως στο κέντρο της Βέροιας

    Αρχαία Τενέα – Κατοίκηση από την 3η π.Χ. χιλιετία και σπουδαία ευρήματα

    Λάνα Μανδύλα: Λησμονιά και λύτρωση μέσα από την ποίηση – Η ευχή των ημερών



    ΣΧΟΛΙΑ