• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Το υπουργείο έπραξε το καθήκον του – Το Ίδρυμα IFG και ο ρόλος του

    Μενδώνη

    Ασπασία Λεβέντη


    Καθώς η υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού από την 24χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία εμπλέκεται και μέλος του κοινωφελούς Ιδρύματος International Foundation For Greece  βρίσκεται στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Πολιτισμού έπραξε αυτό, που επιβάλλεται.

    Την ανάκληση δηλαδή, της απόφασης χορηγίας του συγκεκριμένου Ιδρύματος σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου.

    Mε αυτά τα λίγα αλλά σαφή λόγια σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού την άμεση απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να άρει την έγκριση, που είχε δοθεί προς το Ίδρυμα για τη συγκεκριμένη χορηγία, δεδομένου ότι ενδεχόμενες παραβατικές πράξεις δεν μπορεί να είναι αποδεκτές, όπως ανέφεραν.

    Η ανακλητική απόφαση μάλιστα, θα δημοσιευθεί αύριο στο ΦΕΚ.

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι την απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς είχε υπογράψει η κυρία Μενδώνη στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ενώ το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021).

    Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, πριν καν το συμβάν και όχι απλώς πριν τη δημοσιοποίησή του. Καμία σχέση επομένως με όσα έσπευσε να «καταγγείλει» η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η έγκριση της δωρεάς είχε γίνει αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου, με υπαινιγμούς  μάλιστα προσπάθειας συγκάλυψης της υπόθεσης από πλευράς της κυβέρνησης.

    Όπως φαίνεται ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει, με το υπουργείο Πολιτισμού να είναι αποφασισμένο να απομακρύνει την όποια σκιά μπορεί να πέσει επάνω του, εξ αιτίας αυτής της αποτρόπαιης υπόθεσης.

    Δήλος άποψη του λιμανιού

    Παραμένει όμως το γεγονός, ότι στο Κοινωφελές Ίδρυμα International Foundation For Greece με πρόεδρο την Ασπασία Λεβέντη συμμετέχουν ως μέλη του οι δύο γιοί της οικογένειας Βασίλης και Ευαγόρας, με τον πρώτο εξ αυτών να φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης.

    Όπως είναι γνωστό ήδη, ο Βασίλης Λεβέντης, τον οποίο η παθούσα υπέδειξε ως έναν εκ των υπαιτίων είχε προσαχθεί στην Αστυνομία και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

    Η υπόθεση έκτοτε βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και ως την πλήρη αποσαφήνισή της με την τελειωτική απόφαση ουδεμία περίπτωση δωρεάς του συγκεκριμένο ιδρύματος μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Το Ίδρυμα και η Δήλος

    Με έδρα το Λονδίνο, το Ίδρυμα International Foundation For Greece που δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα κοινωνικής προσφοράς _ σε σχολεία, άτομα με ανάγκες κλπ_ είχε εκδηλώσει την πρόθεση χορηγίας για την ανέγερση  του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο νησί της Δήλου από το 2014.

    Η υπόθεση όμως δεν προχώρησε με το Ίδρυμα να επανέρχεται στην πρότασή του πέρυσι.

    Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού, η πρόεδρος του Ιδρύματος Ασπασία Λεβέντη και οι δύο γιοί της επισκέφθηκαν την Δήλο, προκειμένου να συζητηθούν επί τόπου οι διαδικασίες, που θα έπρεπε να ακολουθηθούν για την υλοποίηση του σχεδίου του ΥΠΠΟ  «Δήλος: Ανοιχτό Μουσείο».

    Σ΄αυτό το σχέδιο θα συμμετείχε και το Ίδρυμα, σημειωτέον, όχι με την απ΄ευθείας δωρεά ενός ποσού, αλλά συγκεντρώνοντας χρήματα για το σκοπό αυτό. Όπως πράττουν και άλλα κοινωφελή ιδρύματα δηλαδή, που με την εμβέλειά τους οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα καθαρά έσοδα των οποίων μπορεί να διατίθενται για μία τέτοια χορηγική δράση.

    Αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου

    Όπως για παράδειγμα μία συναυλία στο Ηρώδειο, που είναι το σύνηθες, το οποίο μάλιστα παραχωρείται χωρίς χρηματικό τέλος σε περιπτώσεις κοινωφελών και  φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, διαφορετικά είναι αρκετά τσουχτερό.

    Το  ΄Ιδρυμα International Foundation For Greece είχε οργανώσει εξάλλου μία τέτοια συναυλία τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Ηρώδειο με τον Σαλβατόρ Ανταμό και τον Βασίλη Λέκκα με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το Μουσείο Δήλου, όπως ανέφερε τότε η Ασπασία Λεβέντη.

    Ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον Αντρέα Μποτσέλι με σκοπό την αγορά πετρελαίου για σχολεία και για νοσοκομειακό εξοπλισμό.

    Άγνωστο πάντως, αν και ποιο ποσό υπάρχει σήμερα στον «κουμπαρά» του Ιδρύματος για την Δήλο.

    Να διευκρινίσουμε μάλιστα, ότι δεν επρόκειτο για την χρηματοδότηση της ανέγερσης του μουσείου αλλά μόνον για το σχέδιο και τις μελέτες, που θα οδηγούσαν στην δημιουργία των νέων μουσειακών υποδομών.



    ΣΧΟΛΙΑ