• Πολιτισμός

    Κώστας Δελακούρας: «Είμαστε όλοι φρικαρισμένοι», δηλώνει ο σκηνοθέτης της κωμικοτραγωδίας Free Freaks

    Κώστας Δελακούρας: «Είμαστε όλοι φρικαρισμένοι», δηλώνει ο σκηνοθέτης της κωμικοτραγωδίας Free Freaks

    Κώστας Δελακούρας με φόντο τον Mr Freeman


    Τη σκληρή αλήθεια εκφράζει η παράσταση Free Freaks. Ο σκηνοθέτης της Κώστας Δελακούρας βασίζεται στον διαδικτυακό ήρωα Mr Freeman για να στηλιτεύσει με ευθύβολο τρόπο τη σύγχρονη κοινωνία.

    «Στα τέλη του 2022, ας το παραδεχτούμε, είμαστε όλοι φρικαρισμένοι», σημειώνει ο Κώστας Δελακούρας. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Κοιτάξτε διακριτικά τον διπλανό σας… Μετά θυμηθείτε λίγο τους συναδέλφους σας στην δουλειά, τους οδηγούς των λεωφορείων μαζί με τους επιβάτες τους, τις φάτσες στο μετρό, τους πελάτες των Mall...».

    Ο Mr. Freeman κυκλοφόρησε το 2009 στο you tube, γέννημα θρέμμα από τη Ρωσία. Πρόκειται για χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που κατέκτησε το νεανικό κοινό με ισοπεδωτικούς μονολόγους που στηλίτευαν τον κοινό άνθρωπο. Όλα τα επεισόδια μέχρι σήμερα παρακολούθησαν πάνω από ογδόντα εκατομμύρια θεατές.

    Εισβολή στο κρανίο

    Στην παράσταση free freaks που ανέβασε πριν δύο ημέρες ο Κώστας Δελακούρας παίρνουν τη σκυτάλη οι Ελληνες ως γνήσιοι επίγονοί του.

    Χακάρουν τον κόσμο και εισβάλλουν στο μυαλό του σύγχρονου πολίτη. Για πλύση εγκεφάλου και έλεγχο; Ή μήπως για να ταρακουνήσουν τις «ετοιμοθάνατες» νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου μας;

    Θαρρείς και το έργο υποννοεί ότι η κοινωνία απλώς επιβιώνει, πορεύεται εν υπνώσει, χωρίς δημιουργία, ηθική και όραμα. Κάπως σαν τα κοπάδια στους Μοντέρνους Καιρούς, την απαράμιλλη κοινωνική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν.

    «Είμαστε Φρικιά! Αλλά ο καθένας μόνος του. Δεν υπάρχει το «όλοι μαζί» για κανέναν μας. Είμαι ΕΓΩ! Εγώ, ο σπουδαίος και όλοι οι υπόλοιποι μαλάκες. Και θα πορευτούμε μια μέτρια ζωή και θα πεθάνουμε μ’ ένα μέτριο θάνατο, μόνοι μας. Το κόλπο είναι παλιό, απλό και αλάνθαστο. Για να μην ενοχλούμε, μας έμαθαν να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω απ όλους και από όλα!» επισημαίνει ο Κώστας Δελακούρας.

    Ωστόσο, δεν πρόκειται για πεισιθάνατο έργο. Αλλά για ζωηρή κοινωνική σάτιρα με ευρηματικούς διαλόγους και αιρετικό χιούμορ. Ως γνωστόν, το γέλιο κοντά στο κλάμα…

    O θίασος της ανατρεπτικής παράστασης Free Freaks

    Η τελευταία ευκαιρία

    Τα Φρικιά προσπαθούν να ανατρέψουν αυτήν την συμβιβασμένη κανονικότητα προτείνοντας στους θεατές να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μία ευκαιρία στον φρικαρισμένο άνθρωπο «να ζήσει πραγματικά».

    Όπως υπογραμμίζει ο Κώστας Δελακούρας, «πρέπει να αναμετρηθούμε με την μετριότητά μας. Ο χρόνος ήδη άρχισε να μετράει αντίστροφά για τον καθένα από εμάς. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία από φρικαρισμένα αυτάρεσκα ανθρωπάκια να εξελιχθούμε σε ευαίσθητα φρικιά. Σε ελεύθερα, συλλογικά και δημιουργικά Φρικιά!».

    Πληροφορίες

    Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»
    Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός
    Στάση Μετρό: Κεραμικός
    Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3425637
    Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου 2022
    Ημέρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 8:00 μ.μ.
    Διάρκεια παράστασης: 70΄
    Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος) 10 € (μειωμένο)
    (Ειδικές Τιμές σε συλλόγους και group)

    Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr
    https://www.viva.gr/tickets/theater/free-freaks/

    *https://www.facebook.com/profile.php?id=100063697982082

    Οι παραστάσεις Free Freaks στο θέατρο Βαφείο



    ΣΧΟΛΙΑ