• Πολιτισμός

    Ειρήνη Ντέρου: Με τον Έλι Τοπ και τη Magica Naturae στην Αθήνα (Ίδρυμα Σπ.Λοβέρδου), μετά το Παρίσι

    Ειρήνη Ντέρου: Με τον Έλι Τοπ και τη Magica Naturae στην Αθήνα (Ίδρυμα Σπ.Λοβέρδου), μετά το Παρίσι

    Elie Top


    Οφείλειται στην Ειρήνη Ντέρου. Μετά το Παρίσι, ο διάσημος κοσμηματοποιός Έλι Τοπ (Elie Top) παρουσιάζει στην Αθήνα τη νέα του κολεξιόν Magica Naturae. Διακρίνεται από έντονες αναφορές στον θρυλικό Yves Saint Laurent (Ιβ Σεν Λορέν). Ετσι, αντί για τομή με το παρελθόν, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η έμπνευσή του επιστρέφει στις ρίζες της.

    Τα κοσμήματά του θεωρούνται μικρής κλίμακας γλυπτά. Τον αποζητούν οι γυναίκες που ξεχωρίζουν για το στιλ τους ανάμεσα στον καλή κοινωνία του δυτικού κόσμο. Μόνο η Ειρήνη Ντέρου των i-d concept stores θα μπορούσε να τον καταφέρει. Δεύτερη στάση στην ευρωπαϊκή του «περιοδεία». Σημαίνει ότι ο ταλαντούχος κύριος Τοπ εκτιμάει ιδιαιτέρως την αθηναϊκή του πελατεία.

    Πέρασε με επιτυχία από διάφορες θέσεις κλειδιά στο χώρο του εμπορίου, ανεπαισθήτως επηρεάζοντας τα πράγματα (Baccarat Greece). Προτού ιδρύσει τα i-d concept stores το 2013, είχε περάσει από διάφορες θέσεις -συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα (Dorian Bank).

    Γοτθική γοητεία

    Στο Παρίσι, δημιουργίες του Έλι Τοπ παρουσίασε πρώτα η περίφημη μπουτίκ Colette. Αντίστοιχα ελίτ χώροι σε όλο τον κόσμο…

    Ο φερώνυμος οίκος του  ξεκίνησε το 2015. Ξεχώρισε αμέσως για τις γοτθικές, τύπου Game of Thrones ή αν επιτρέπεται, κάτι από τις φοβερές πρωταγωνίστριες των αδελφών Μπροντέ

    Στα δέκα εννιά του χρόνια βρέθηκε μαθητευόμενος σχεδιαστής μόδας στον οίκο του Ιβ Σεν Λορέν.  Κοντά του έμαθε να αρνείται το συμβιβασμό, να διατηρεί την ακεραιότητά του και τις υψηλές του απαιτήσεις. Να θυσιάζεται για τα αισθητικά ιδανικά του, σε μία αέναη αναζήτηση της τελειότητας.

    Όταν ο Αλμπέρ Ελμπάζ δούλευε για τον Ιβ Σεν Λορέν τη δεκαετία του 1990 (στην prêt-à-porter ), είχε προτείνει στο σχεδιαστή να δώσει στον Έλι Τοπ την ευθύνη των κοσμημάτων για τη Rive Gauche γραμμή. Ο Ελμπάζ έφυγε για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία και σύντομα ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού οίκου Lanvin (Λανβέν). Θεωρείται ενορχηστρωτής της ιστορικής αναβίωσής του. Πήρε μαζί του τον Έλι Τοπ. Προτού ιδρύσει τον δικό του οίκο στην υψηλή κοσμηματοποιία, παρέμεινε επί δέκα τρία χρόνια στο πλευρό του μέντορά του.

    Πρότυπα της γαλλικής φινέτσας, η Λουλού ντε λα Φαλέζ (Loulou de la Falaise) και η Φαρίντα Κέλφα (Farida Khelfa). αποτέλεσαν για εκείνον αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

    Τον αγάπησε η Κατρίν Ντενέβ (η μούσα του Λορέν) και η Ινές ντε Λα Φρεσάνζ (το αγαπημένο μοντέλο του Λορέν). Πελάτισσές του, η γοητευτική ηθοποιός Κρίστιν Σκοτ Τόμας που κατοικεί μόνιμα στο Παρίσι, η Μαρίζα Μπέρενσον, η Έυα Χερζίγκοβα, μεταξύ πολλών άλλων.

    Elie Top στο Παρίσι

    Πανοπλία της φύσης

    Το ξύλινο γλυπτό από την Ακτή του Ελεφαντοστού αποτέλεσε ένα από τα πρώιμα αποκτήματα στη διάσημη συλλογή (αφρικανικής) τέχνης του Ιβ Σεν Λορέν με το σύντροφό του Πιέρ Μπερζέ (Pierre Bergé). Ένα ξύλινο τοτέμ από τη φυλή Σενούφο, που δέσποζε σε κεντρική θέση στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι. Φιλοξενείται σήμερα στο μουσείο Ιβ Σεν Λορέν στο Μαρακές (Musée Yves Saint Laurent Paris).

    Στα χέρια του Έλι Τοπ, το άγαλμα μετουσιώθηκε σε Βούκερο με λεπτομέρειες από ροζ και κίτρινο χρυσό και μια σειρά από μεγάλα και μικρά διαμάντια.

    «Έψαχνα κάτι πρωτόγονο, να παραπέμπει στον κόσμο των ερπετών, δίνοντας την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει», δήλωσε πρόσφατα ο Έλι Τοπ από το δικό του διαμέρισμα στο Παρίσι. Η παρουσίαση της νέας κολεξιόν πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, στην οδό St. Honoré (Ονορέ).

    Χαυλιόδοντας από ροζ χρυσό και διαμάντια κρέμεται ως μενταγιόν από το λαιμό της καλλονής Νιλάγια Μπαλ, που θα μπορούσε να έχει ζωγραφίσει ο Γκογκέν. Αποτελεί ένα από τα πιο πολυπόθητα κομμάτια της συγκεκριμένης συλλογής, με αξία 14.500 ευρώ.

    Κατά τα λοιπά, πορτοκαλί, κίτρινα, κονιάκ ζαφείρια κονιάκ στο καύκαλο της χελώνας μαζί με διαμάντια και την ποικιλία του βήρυλλου σε ένα μεγάλο φυλαχτό. Επίσης, το κροκό δαχτυλίδι (για τέσσερα δάχτυλα), το φιδίσιο βραχιόλι… Αρχέγονες μορφές, ερπετά, πτηνά, φολίδες, δόντια, νύχια συνθέτουν ευκολοφόρετα σχέδια.

    Κυνηγός του Ωραίου, με τη Magica Naturae ο 44χρονος δημιουργός προσπαθεί να αιχμαλωτήσει τη μαγεία της φύσης. Εξευμενίζει την αδρότητα της ωμής ομορφιάς της, τα απαράμιλλα χρώματα, τις αστείρευτες μορφικές εναλλαγές, το παραξένισμα της υφής της.

    Κατασκευαστική ποίηση

    Ο Έλι Τοπ θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη συλλογή προσεγγίζει το απόγειο της τεχνικής του. Χρειάστηκαν τρία κοπιώδη χρόνια για να την ολοκληρώσει. Με την Magica Naturae όμως δεν προσπαθεί να συνθέσει μια αλληγορία: «Υπάρχει οπωσδήποτε κάτι οργανικό και ζωώδες στην επιφάνεια αυτών των σχεδίων. Πρόκειται όμως για κοσμήματα με αστικό ύφος», διευκρίνισε. Τα άγρια θηρία πλημμυρίζουν τις πόλεις.

    Σπούδασε σχέδιο μόδας (όχι κοσμήματος) στην περίφημη σχολή Chambre Syndicale de la Couture στο Παρίσι όπου καλλιεργήθηκε η αδυναμία του για τον γαλλικό κλασσικισμό.

    Ίχνη της εμμονής του με την ακρίβεια των μηχανικών δομών κρύβονται στην παιδική του ηλικία. Μεγάλωνε περιτριγυρισμένος από εργοστάσια στο βιομηχανικό βορά της Φλαμανδίας. Από τότε άρχισε να εκπαιδεύεται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο. ‘Ετσι, οι αισθητικές αναφορές του πάντα εμποτίζονται από αδρές γραμμές, μπαρόκ μορφές, ιδιοσυγκρασιακό συνδυασμό υλικών.

    Ως παιδί, ζωγράφιζε πεταλούδες αλλά αυτές έμοιαζαν με μηχανές. Η βιομηχανική σύλληψη των σχεδίων του, διαπνέεται ακόμη από έντονο λυρισμό. Χαρακτηριστικές οι προηγούμενες συλλογές του Mécaniques Célestes (ουράνια μηχανική), ‘Étoile mystérieuse (μυστήριο αστέρι), Cosmogonie Secrète (μυστική κοσμογονία), The Lady of the Lake (Κυρία της Λίμνης)

    Μπορεί να μοιάζει απλώς με στοιχείο καλλιέπειας, η κατασκευαστική λεπτομέρεια των νέων του κοσμημάτων όμως παραμένει επίτευγμα μηχανικής. Άλλωστε, «δομικά δεν απομακρύνονται πολύ από τους γοτθικούς ναούς», όπως δήλωσε παιγνιωδώς το καλοκαίρι στο Παρίσι.

    Άραγε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Magica Naturae αποτελεί νόστο για την κοιτίδα της απαράμιλλης έμπνευσής του. Τη φρέσκια ματιά της παιδικής του ψυχής. Με τιμές από 2000 έως 90.000 ευρώ.

      Fondazione – Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου

    Ας σημειωθεί ότι η έκθεση της νέας συλλογής του Έλι Τοπ πραγματοποιείται Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου στην Κηφισιά, κοντά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

    Πρόκειται για κτίριο του Ερνέστου Τσίλερ από τη δεκαετία του 1930. Ανακαινίσθηκε ως Fondazione και θα φιλοξενεί εκθέσεις και διαφόρων ειδών εκδηλώσεις.

    Ο συλλέκτης Σπύρος Λοβέρδος υπήρξε τραπεζίτης και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη.

    Πληροφορίες

    Ο Έλι Τοπ θα παραστεί στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Νοεμβρίου.

    Λ. Κηφισίας 256 και Όθωνος

    Κηφισιά

    Διαβάστε επίσης Δάκης Ιωάννου: Εμπιστεύεται το έργο του Ανδρέα Μελά στο ΔΕΣΤΕ Αθήνας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ