• Πολιτισμός

    Λίμνη έγινε από τις έντονες βροχοπτώσεις το μινωικό ανάκτορο στα Μάλια

    Λίμνη το ανάκτορο των Μαλίων από τη βροχή


    Ο χώρος του ανακτόρου και η αυλή του μετατράπηκαν σε κανονική λίμνη, η υπόστυλη κρύπτη και το Quartier Mu (η συνοικία των εργαστηρίων δηλαδή) γέμισαν με παχύ στρώμα λάσπης. Τα Μάλια πλημμύρισαν κυριολεκτικά από τον τεράστιο όγκο βροχής, που έπεσε στην Κρήτη με την περιοχή των Μαλίων ειδικά, και την αγροτική περιοχή που περιβάλλει το μινωικό ανάκτορο να έχει βυθιστεί στο νερό. Και παρ΄ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε τοποθετήσει υπόγειο αγωγό παροχέτευσης των ομβρίων η ποσότητα της βροχής ήταν τέτοια, που δεν κατόρθωσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Το ίδιο χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η λειτουργία του δεύτερου αγωγού, καθώς τα νερά της βροχής έρρεαν, επί ώρα, με ορμή κατά μήκος της περίφραξης και έτσι μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η συνοικία των εργαστηρίων, που είναι υπόσκαφη.

    Ακόμη και το πρόχειρο ανάχωμα, που δημιουργήθηκε από εσκαπτικό μηχάνημα του δήμου Χερσονήσου ελάχιστα μπόρεσε να αναστείλει την εισροή των υδάτων. Μεγάλος όγκος νερού μπήκε και στο εσωτερικό των ανεσκαμμένων χώρων από τα στέγαστρα προστασίας, καθώς τα κανάλια απορροής των ομβρίων υπερχείλισαν από την ένταση της βροχής. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν καταρρεύσεις τοίχων ή άλλες σοβαρές καταστροφές.

    Λάσπη στην υπόστυλη κρύπτη

    Πέρα όμως από τα βίαια καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και λάθη στην κατασκευή των καναλιών απορροής υδάτων, που γι΄αυτό το λόγο δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο φαινόμενο: Διαπιστώθηκε δηλαδή, ότι η κλίση των καναλιών απορροής είναι εσφαλμένη με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ικανοποιητικά σε βροχή μεγάλης έντασης. Αλλά και η στάθμη του εδάφους περιμετρικά των ανεσκαμμένων χώρων είναι υψηλότερη και δεν έχουν προβλεφθεί αποστραγγιστικές τάφροι. Ετσι, τα όμβρια που απορρέουν από τα στέγαστρα και τα πέριξ αυτών, κατέληξαν στο εσωτερικό των χώρων, τόσο του Quartier Mu όσο και στον παρακείμενο χώρο της Υπόστυλης Κρύπτης, παρά την ύπαρξη φρεατίου απορροής.

    Λάσπη και καταστροφές στην συνοικία των εργαστηρίων

    Στην αυτοψία, που έγινε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου διαπιστώθηκε επίσης, ότι επικάθησε στα δάπεδα παχύ στρώμα λάσπης το οποίο πάντως θα απομακρυνθεί από τους συντηρητές, όταν στεγνώσει. Τότε θα είναι εφικτή η συνολικότερη αποτίμηση της κατάστασης των επιχρισμάτων και θα γίνουν οι τεχνικές εκθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Λάσπη και καταστροφές στην συνοικία των εργαστηρίων

    Όπως δήλωσε μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα μελετήσουν την κατασκευή ενός εκτεταμένου, σωστά σχεδιασμένου, αποστραγγιστικού δικτύου σε συνδυασμό με περιμετρικά τοιχία για τη συγκράτηση των ομβρίων γύρω από τα υπόσκαφα. Και επειδή η άσφαλτος βρίσκεται σε υψηλότερη στάθμη από τον αρχαιολογικό χώρο, οι υπηρεσίες θα συνεργαστούν με τον δήμο Χερσονήσου για την κατασκευή ενός αποστραγγιστικού δικτύου κατά μήκος της δημοτικής οδού, όπως και τοιχίο προστασίας του αρχαιολογικού χώρου».

    Λάσπη και καταστροφές στην συνοικία των εργαστηρίων

    Η κυρία Μενδώνη θα επισκεφθεί τα Μάλια στις επόμενες μέρες, ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης να βρεθούν οι δυνατές λύσεις τόσο για τα όμβρια, όσο και για την πυροπροστασία στο χώρο που είναι ανύπαρκτη. Η ίδια θυμίζει εξάλλου, ότι το ανάκτορο των Μαλίων συγκαταλέγεται στην λίστα των έξι ανακτόρων που είναι υποψήφια για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΠΟΑ: Αυτά τα μέτρα θα ισχύουν από αύριο για τους φορείς πολιτισμού στην Αττική

    Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το Σαββατοκύριακο

    Μέτρα για την προστασία των διερχομένων στο Μέγαρο Σούτσου της Σταδίου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ