• Πολιτισμός

    Υπουργείο Πολιτισμού: Δικαιώνονται οι επίμονες προσπάθειες της Αυτοδιαχείρισης για την ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού

    • NewsRoom
    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Η Αυτοδιαχείριση, ο ελληνικός πιστοποιημένος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του εγχώριου και διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία αναλαμβάνεται για πρώτη φορά.

    Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιαχείρισης και στον καθημερινό άοκνο αγώνα για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του ελληνόφωνου τραγουδιού.

    Η κίνηση αυτή της Υπουργού Πολιτισμού και της κυβέρνησης εν συνόλω, εισάγοντας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του ελληνικού τραγουδιού και τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών (μουσικοσυνθετών και στιχουργών) και καλλιτεχνών, αποτελεί την πλέον ευχάριστη αναγγελθείσα χάραξη δημόσιας πολιτικής και απόδειξη ότι λαμβάνει απτά μέτρα στήριξης για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

    Για πρώτη φορά, στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, προβλέπονται κίνητρα, τα οποία αφορούν στην αύξηση του ποσοστού του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής των Ελλήνων δημιουργών στη ραδιοφωνική μετάδοση, τη δημόσια εκτέλεση, σε κινηματογραφικές ταινίες και οπτικοακουστικές παραγωγές που επιδοτούνται ή ενισχύονται από το Δημόσιο.

     

    Βασίλης Τσιτσάνης
    Βασίλης Τσιτσάνης

    Για πρώτη φορά, σε μια εποχή που η καθίζηση της μουσικής βιομηχανίας παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει τους δημιουργούς σε οικονομική δυσχέρεια, αναλαμβάνεται νομοθετική πρωτοβουλία για κατάθεση σχεδίου νόμου που στηρίζει έμπρακτα τους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, τους ερμηνευτές και τους εν γένει συντελεστές του ελληνικού τραγουδιού, και ενισχύει την παραγωγή εθνικού ρεπερτορίου.

    Στην εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού η Αυτοδιαχείριση δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός κι επιδιώκει να συζητήσει το συντομότερο δυνατόν το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου με την Υπουργό. «Ευχόμαστε ο Νόμος να γίνει σύντομα πράξη», τονίζεται.



    ΣΧΟΛΙΑ