• Πολιτισμός

    Ίδρυμα “Αικ. Λασκαρίδη”: “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”


    Συνεχίζονται οι οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση επιλεγμένων αρχετύπων από τις συλλογές του Ιδρύματος, με τίτλο «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία».

    Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένα από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου.

    Κεντρική θέση κατέχουν ιστορικές πρώτες εκδόσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα των τεχνικών και καλλιτεχνικών εξελίξεων της τυπογραφικής τέχνης των πρωτοπόρων τυπογράφων Άλδου Μανούτιου, Ζαχαρία Καλλιέργη, Λορέντζο ντι Αλόπα, Έρχαρτ Ράντολτ και των συνεργατών τους. Παράλληλα, τα βιβλία αυτά αναδεικνύονται ως ιστορικά και συλλεκτικά αντικείμενα χάρη στα στοιχεία που απέκτησαν στη μακρόχρονη ζωή τους μετά το τυπογραφείο, όπως οι πολυτελείς βιβλιοδεσίες και η χειρόγραφη διακόσμηση.

    Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-16.00
    Οργανωμένες ξεναγήσεις: Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 12.00 – 14.00.
    Η ξενάγηση ξεκινά στις 12.15 και διαρκεί περίπου 1 ώρα.

    📌Δήλωση συμμετοχής

    Διαβάστε επίσης:
    Η ελληνική ναυτιλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Είχε 2.000 νεκρούς και απώλεσε 372 φορτηγά, 52 επιβατικά και 551 ιστιοφόρα πλοία

    Drewry: Κατά 57% μειώθηκαν στο 12μηνο οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια



    ΣΧΟΛΙΑ