• Πολιτισμός

    Η ζωή σε μια γλάστρα με λουλούδια – Η «άλλη» αρχιτεκτονική

    Το σπίτι – γλάστρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες


    Πώς θα σας φαινόταν να ζείτε μέσα σ΄ένα τροπικό λουλούδι; Ως άνθρωπος βέβαια και όχι ως μέλισσα… Ή να κοιμόσασταν σ΄ένα γιγάντιο βελανίδι ή απλώς σε μια γλάστρα; Το ερώτημα δεν έχει να κάνει με όνειρα αλλά με μια πραγματικότητα, που χτίζεται αυτή τη στιγμή. Κυριολεκτικά. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα της Airbnb, κόστους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, που ύστερα από έναν διαγωνισμό θα υλοποιήσει τις πιο τρελές αρχιτεκτονικές ιδέες για καταλύματα ταξιδιωτών. Όπως εξοχικές κατοικίες με βράχους, ένα αυγό δράκου βαλμένο βαθιά μέσα στο δάσος, ακόμη και ένα πλωτό αβοκάντο! Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ιδέες 100 νικητών του διαγωνισμού που προκήρυξε η Airbnb για ισάριθμες αρχιτεκτονικές προτάσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Καθένας τους μάλιστα έλαβε από 100.000 δολάρια για το έργο.

    Ο διαγωνισμός άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο και κριτές ήταν το είδωλο της μόδας Iris Apfel, η δημιουργός του «πατατο-ξενοδοχείου» Kristie Wolfe, ο αρχιτέκτονας από το Σίδνεϊ Koichi Takada και ο αντιπρόεδρος της Airbnb, Bruce Vaughn, οι οποίοι μελέτησαν τις προτάσεις και επικοινώνησαν με τους πιο υποσχόμενους υποψήφιους ζητώντας επιπλέον σχέδια και ένα βίντεο.

    Σπίτι – βελανίδι από το Ηνωμένο Βασίλειο
    Σπίτι σε απολίθωμα στην έρημο από το Μεξικό

    Μούσα η φύση

    Οι νικητές, που προέρχονται από 20 χώρες επιλέχθηκαν για την πρωτοτυπία τους, αλλά και τη σκοπιμότητα, την προσοχή στους εσωτερικούς χώρους και τη βιωσιμότητα. Συνολικά πάντως υποβλήθηκαν πάνω από 10.000 συμμετοχές και από αυτές περίπου 1.214 εφαρμογές πρότειναν δεντρόσπιτα και 7.931 αφορούσαν ηλιακά πάνελ, ενώ 961 ήταν εμπνευσμένες από τη μουσική, 777 εμπνευσμένες από φρούτα και 509  από μανιτάρια. Μερικές προτάσεις  ήταν εξειδικευμένες και προσωπικές, αλλά τελικά η φύση αποδείχτηκε η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης.

    Τροπικό λουλούδι της ζούγκλας, μια πρόταση για σπίτι από το Μεξικό

    Μία από αυτές από την Χιλή είναι το «Πλωτό σπίτι σε αβοκάντο» και, όπως εξηγεί ο δημιουργός της, η ιδέα προέρχεται από την ευτυχισμένη παιδική του ηλικία στην οικογενειακή φάρμα, κάτι που θα ήθελε να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους.

    Στον αντίποδα, μία αμερικανίδα φοιτήτρια θα κατασκευάσει το «Γιγάντιο Σπίτι σε σχήμα Ελαστικού» από 1.000 παλιά ελαστικά σκουπιδιών, αποκαλώντας το «μια δημιουργική περιβαλλοντική λύση, απάντηση στο πρόβλημα των ξεφούσκωτων ελαστικών!»

    Σπίτι από ξεφούσκωτα ελαστικά αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες

    Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και οι 100 μοναδικοί αρχιτεκτονικά χώροι θα είναι διαθέσιμοι προς ενοικίαση από την Airbnb  από το καλοκαίρι 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Παρθένης και Θεόφιλος σε δημοπρασία – Με άδεια του υπουργείου Πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ