• Πολιτισμός

    Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου και το Κάνε μια ευχή συνεχίζουν ακάθεκτοι: «Τα παιδιά μας έχουν μάθει να κάνουν υπομονή»»

    Η μικρή Ρουμπίνη με την περπατούρα της ευχής της


    Η γενική διευθύντρια του Κάνε μια ευχή Σάντρα Ζαφειρακοπούλου παρουσίασε τη δράση του Μη κερδοσκοπικού οργανισμού κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού αλλά και τους μελλοντικούς στόχους σε μία κλειστή, διαδικτυακή συζήτηση με ορισμένους δημοσιογράφους και την τηλεοπτική παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά ως σταθερή συμπαράστριά τους.

    Στην αρχή του εγκλεισμού «αποφασίσαμε να κρατήσαμε χαμηλό προφίλ» για να στηριχτεί η υγειονομική κρίση, όπως επισημαίνει η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου.

    Η επαφή υπήρχε πάντα αλλά η δράση μοιραία περιορίστηκε, ειδικά εφόσον το Κάνε μια ευχή πάντα ζητάει και τη συμμετοχή κάθε παιδιού στη διαδικασία πραγματοποίησης μίας ευχής (από πού να διαλέξουμε ταπετσαρία για το δωμάτιό σου; Ποια ταιριάζει περισσότερο;). Οι εθελοντές βέβαια δεν έπαψαν ποτέ να εργάζονται αθόρυβα ως εργάτριες μέλισσες για έναν ανώτερο, συνολικό σκοπό: Με την πώληση μασκών κατάφεραν ας πούμε να προσφέρουν τρεις χιλιάδες εφτακόσιες εβδομήντα μάσκες σε παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων. Από τις 3 Μαΐου όμως άρχισε δειλά δειλά και η επαφή με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Έκτοτε εκπληρώθηκαν είκοσι έξι ευχές, πραγματοποιήθηκαν πολλά γενέθλια μέσω της σωτήριας διαδικτυακής πλατφόρμας zoom από την οποία τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πολλούς επιφανείς ανθρώπους και διασημότητες, διασκέδασαν στο σπίτι με δημιουργικές δραστηριότητες.

    Walk for Wishes, o καθιερωμένος περίπατος, φέτος διαδικτυακά

    Αυτή τη στιγμή πάνω από διακόσια παιδιά έχουν εκφράσει τα όνειρά τους στο Κάνε μια ευχή. Οι εβδομήντα εξ αυτών αφορούν ταξίδια. Και ενώ «έχουμε παντρευτεί την ευχή τους για το 2021», τους έχει δοθεί η εναλλακτική λύση να διατυπώσουν και μια ακόμη επιθυμία, πραγματοποιήσιμη σε πιο άμεσο χρονικό περιθώριο. «Τα παιδιά μας όμως έχουν μάθει να περιμένουν, τα περισσότερα επέμειναν στο ταξίδι».

    Ο κλασικός περίπατος του Κάνε μια ευχή, πραγματοποιήθηκε και αυτός διαδικτυακά φέτος. Η προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα του κορονοϊού που επηρεάζει εντελώς τις ευάλωτες ομάδες «ήταν μια περιπέτεια που μας έκανε πιο δυνατούς», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια. Τώρα πια το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού πρόκειται να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση του ενώ το περίφημο ταμείο υγείας του «τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιηθεί». Η εμπλοκή μάλιστα των παιδιών στα στάδια υλοποίησης της ευχής τους, διαδικασία που τιτλοφορείται Wish Journey (Ταξίδι της ευχής), έχει εντατικοποιηθεί.

    Ο παρών στη διαδικτυακή συζήτηση παιδίατρος αιματολόγος – ογκολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο τμήμα παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας στην Ογκολογική μονάδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «ΕΛΠΙΔΑ», Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας παιδιατρικής αιματολογίας ογκολογίας (ΕΕΑΠΟ) Βασίλειος Παπαδάτος MD. PhD, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της εκπλήρωσης μιας ευχής για τα παιδιά με σοβαρές ασθένειες και τις οικογένειές τους.

    Πέρα από πλήθος μελετών που την έχουν καταγράψει, όπως μία πρόσφατη από το Ισραήλ, «το βλέπεις στα μάτια τους και στο χαμόγελό τους. Και αφορά όλη την οικογένεια, γιατί ένα γενέθλιο πάρτι ας πούμε το χαίρονται και τα αδέλφια. Το βλέπεις στο πρόσωπό τους και όταν τους θυμίζεις το γεγονός. Θέλουν αμέσως να σου δείξουν φωτογραφίες. Είναι κάτι που τους συνοδεύει για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η σημασία της αισιοδοξίας στην επιβίωση του ανθρώπου έχει επισημανθεί πολλές φορές αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί».

    Όταν ένα παιδί πλησιάζει το Κάνε μια ευχή, ο Οργανισμός προσφέρει στο συγκεκριμένο παιδί ένα μαξιλαράκι καθώς και ένα νόμισμα στο οποίο αναγράφεται το μήνυμα το όνειρό σου θα πραγματοποιηθεί. «Ουσιαστικά τους λέμε: όταν περνάς δύσκολα να το κρατάς για να ελπίζεις. Πολλά από αυτά τα παιδιά μας το επιστρέφουν στο τέλος νομίζοντας ότι δεν έχουμε άλλα, ώστε να το δώσουμε και σε άλλα παιδιά και να πάρουν και αυτά την ίδια δύναμη», εξηγεί η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου.

    Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, σε παλιότερη ομιλία της

    Το Κάνε μια ευχή έχει υποχρέωση να εκπληρώσει κάθε ευχή από παιδιά με απειλητική ασθένεια που όπως διευκρινίζει ο γιατρός «δεν θεωρείται μόνο ο καρκίνος αλλά τα νοσήματα που μπορούν να περιορίσουν την επιβίωση».

    Έτσι ιδρύθηκε και ο Οργανισμός στην Αμερική από μία μαμά και τους αστυνομικούς φίλους του γιου της ο οποίος όμως τελικά δεν επιβίωσε.

    Το Κάνε μια ευχή στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1996 και παραμένει «ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός με αντικείμενο την ψυχολογία του παιδιού που νοσεί», όπως υπογραμμίζει η γενική διευθύντρια. Στην πορεία άλλαξε το καταστατικό του ελληνικού βραχίωνα ώστε να συμπεριλαμβάνει την επιθυμία παιδιών που δεν διανύουν απαραιτήτως το τελικό στάδιο. Εποπτεύεται από τον Παγκόσμιο οργανισμό Make-A-Wish καθώς και τον διεθνή Oργανισμό Charity Navigator ώστε να παρέχει την εγγύηση της διαφάνειας με διάφορες δικλείδες ασφαλείας (τα μέλη του ΔΣ επί παραδείγματι, απαγορεύεται να αμείβονται μεταξύ πολλών άλλων) αλλά υπάρχει αυτονομία ως προς την εκπλήρωση των ευχών. Σχεδόν τριακόσιες ευχές πραγματοποιήθηκαν μόνο μέσα στο 2019 (28 ευχές αφορούσαν τη φιλοξενία παιδιών μας από Make-A-Wish του εξωτερικού).

    Όπως συμπλήρωσε και η ελληνίδα πρέσβειρα Φαίη Σκορδά, «οι διεθνείς κανόνες δεν είναι τυπικοί αλλά αποτελούν την εγγύηση που κάνει τον Οργανισμό να ξεχωρίζει». Φορώντας και εκείνη το μπλουζάκι του Κάνε μια ευχή, δήλωσε ότι «είμαστε όλοι μια γροθιά».

    Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Φαίη Σκορδά



    ΣΧΟΛΙΑ