• Πολιτισμός

    Οι μηχανές στο φουλ για την Εθνική Πινακοθήκη

    Η Εθνική Πινακοθήκη όπως θα είναι μετά την ολοκλήρωσή της


    Έτοιμα το αμφιθέατρο, το φουαγιέ και η «σπείρα», το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το  σήμα κατατεθέν του κτιρίου  της Εθνικής Πινακοθήκης. Και στην επόμενη φάση τοποθετούνται τα δάπεδα, τα καθίσματα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

    Ιδιαιτέρως ικανοποιητικά εξελίσσεται δηλαδή, το πρόγραμμα των εργασιών, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για την πορεία του έργου. Έτσι όλοι είναι πλέον αισιόδοξοι, ότι τα εγκαίνιά της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν, όπως έχει αναγγελθεί: Στις 25 Μαρτίου του 2021 σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ο χρόνος που απομένει βέβαια δεν είναι πολύς – μόλις ένα έτος και δύο μήνες_ αλλά στο τελευταίο πεντάμηνο γίνεται πραγματικά μία υπερπροσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καθυστερήσεις, που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ελλείψει του κατάλληλου σχεδιασμού και συντονισμού, καθώς και στη χρηματοδότηση του έργου, που υπολειπόταν κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ!

    Η υπουργός πάντως ζήτησε τη σύντμηση των διαδικασιών και για τη μουσειογραφική μελέτη, την τελική επιλογή αναδόχου και την εφαρμογής της μελέτης, καθώς και των διαδικασιών, που αφορούν στους διαγωνισμούς για τη μεταφορά και ασφάλιση των έργων τέχνης από τις αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης στο νέο κτήριο.

    Αυτή την εποχή εξάλλου συντάσσεται και ο εσωτερικός κανονισμός, όπως και το οργανόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης, για τα οποία θα αξιοποιηθεί η σχετική τεχνογνωσία από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο της Ακρόπολης. Έτσι με τις ίδιες διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν σε αυτά τα μουσεία, θα λειτουργήσει και το πωλητήριο της Πινακοθήκης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα δύο εστιατόρια, που θα βρίσκονται στο ισόγειο και στον τρίτο όροφο του κτηρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι το χρηματοδοτείται από πόρους του υπουργείου Πολιτισμού, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από χορηγίες.



    ΣΧΟΛΙΑ