• Πολιτισμός

    Η ιστορία της Μεταπολίτευσης – Από την Alpha Bank και το Μουσείο Μπενάκη

    Μουσείο Μπενάκη


    Η ιστορία της Μεταπολίτευσης, περίοδος που ήδη μετρά σχεδόν μισό αιώνα είναι το θέμα του κύκλου διαλέξεων του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, μία δράση που εγκαινιάζεται στις 16 Νοεμβρίου.

    «Το 2024 κλείνουν πενήντα χρόνια από την έναρξη της περιόδου που ονομάζουμε Μεταπολίτευση. Η επέτειος αποτελεί μία ευκαιρία να εκτιμήσουμε τι είναι εκείνα που η Ελλάδα πέτυχε αλλά και πού απέτυχε κατά το πρόσφατο παρελθόν της», όπως δηλώνει ο επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank κ. Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Με την δική του διάλεξη που έχει τον τίτλο «Μεταπολίτευση. Διαμορφώνοντας μία έννοια» αρχίζουν οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).

    Alpha Bank

    Στον νέο κύκλο των δώδεκα διαλέξεων με τίτλο «Συναντήσεις», ομιλητές θα είναι καθηγητές, ερευνητές και ειδικοί στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, οι οποίοι θα επιδιώξουν να μιλήσουν από τη δική του σκοπιά ο καθένας, για την πιο πρόσφατη και, εν πολλοίς, αμφιλεγόμενη, ιστορική περίοδο της χώρας.

    Όπως λέει εξάλλου ο κ. Κωστής στόχος είναι να αποτελέσουν «μία γόνιμη και εποικοδομητική αφορμή για στοχασμό και διάλογο αναφορικά με αυτήν την περίοδο της ιστορίας μας».

    Υπεύθυνοι του κύκλου διαλέξεων που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου 2024, είναι πλην του ιδίου, οι κ.κ. Σωτήρης Ριζάς του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του
    Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και Τάσος Σακελλαρόπουλος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

    Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται από τις 6 ως 8 μ.μ. και η παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη για το κοινό, με απαραίτητη την κράτηση θέσης ανά διάλεξη μέσω e-ticket στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη, όπου είναι διαθέσιμο και το σχετικό πρόγραμμα.

    Ισχύουν επίσης όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Από μοντέλο, ζωγράφος: Η επαναστάτρια Σουζάν Βαλαντόν στο Barnes Foundation

    Ταινία της Θέλγιας Πετράκη υποψήφια στα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου



    ΣΧΟΛΙΑ