• Πολιτισμός

    Η ΕΡΤ με τον Δημήτρη Λιγνάδη επαναφέρουν το ραδιοφωνικό θέατρο

    Τόνια Καράλη, Βασίλης Κροντηράς, Κυβέλη, Αλέκα Γιάπαπα, Δημήτρης Χορν, Ελένη Χαλκούση, Άρτεμης Μάτσας, Λυκούργος Καλλέργης


    Την πρωτοβουλία της ΕΡΤ αγκάλιασε αμελλητί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος δήλωσε: «Το Εθνικό μας Θέατρο δίνει εξ υπαρχής βάση στο Λόγο ως ψυχαγωγία, ως καλλιέργεια και φυσικά ως παιδεία. Γι’ αυτό και θεωρεί μεγάλη τύχη και ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία αυτή τη σύμπραξη με την ΕΡΤ για την μετάδοση της “φωνή” του θεάτρου».

    Έτσι, η εξαιρετική πρωτοβουλία του διευθυντή Ραδιοφωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Πρόγραμμάτος της ΕΡΤ Φώτη Απέργη, κέρδισε τον πολύτιμο σύμμαχό της. Με τη συμμετοχή της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, η αναβίωση του ραδιοφωνικού θεάτρου αποκτά οπωσδήποτε την αίγλη που του αξίζει.

    Έχουν περάσει ογδόντα δύο χρόνια από την πρώτη φορά που ακούστηκε θεατρικός διάλογος στα ερτζιανά, μία σκηνή από τον Βασιλικό (1830) του Αντωνίου Μάτεσι. Είχε ανέβει στο Εθνικό Θέατρο πριν από μία τριετία το 1935, σε σκηνοθεσία του μεγάλου θεατρανθρώπου, δάσκαλου, σκηνοθέτη, ηθοποιού και μετέπειτα καλλιτεχνικού διευθυντή στη συγκεκριμένη σκηνή επί συνολικά έξι χρόνια, Δημήτρη Ροντήρη. Στο απόσπασμα που μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών πρωταγωνιστούσαν ο Χρήστος Ευθυμίου και ο Ηλίας Δεστούνης.

    Όπως σημειώνουν οι φορείς, η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας βρισκόταν πάντοτε ενεργή στα ερτζιανά με τις καλύτερες παραγωγές της, η δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποτελούσε το φιλόξενο βήμα για το Εθνικό μετά τη δική του σκηνή. Ποιος θυμάται την Κυρία με τις Καμέλιες (1954) όπου συμμετείχε η Κυβέλη και ο Δημήτρης Χορν; Είχε ηχογραφηθεί στο Ζάππειο. Κορυφαίες στιγμές ραδιοφωνικού θεάτρου ο Ορφέας στον Άδη του Τενεσί Ουίλιαμς σε διασκευή Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου με πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη, τη Δέσπω Διαμαντίδου, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Παρουσιάστηκε το 1960.

    Ο Ορφέας στον Άδη

    Ύστερα από χρόνια, για πρώτη φορά με ιδία πρωτοβουλία η ΕΡΤ προχωράει σήμερα στο σχεδιασμό ολόφρεσκης σειράς από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές που θα μεταδίδονται αποκλειστικά με το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα.

    Χωρίς όμως να συνεργάζεται αποκλειστικά και μόνο με το Εθνικό. Διότι η ΕΡΤ προχωρώντας στο νέο σχέδιο ανανέωσης αυτής της μεγάλης παράδοσης ανακοίνωσε παράλληλα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ραδιοφωνικές παραγωγές απευθυνόμενη και σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει λήξει.

    Οι νέες παραγωγές πρόκειται να βγουν στον αέρα άμα την ολοκλήρωση ενός πρώτου και αξιοσημείωτου όγκου παραγωγών, ο οποίος θα επιτρέπει και τη διαμόρφωση προγράμματος όπως πρόσφατα δήλωσε ο Φώτης Απέργης. Η ηχογράφησή τους θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλα σε διάφοιδιωτικά στούντιο που θα επιτρέψει τη γρηγορότερη ολοκλήρωσή τους.

    Όπως δηλώνει «η ΕΡΤ επιδιώκει να στηρίξει δημιουργικά τους σύγχρονους λειτουργούς του θεάτρου και να καταγράψει τις άξιες φωνές ανάμεσά τους. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες με αποδεδειγμένη καλλιτεχνική πορεία να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, που αφορά όλο το εύρος της ελληνικής και ξένης δραματουργίας».

    Οι φωνές και η μουσική που επενδύουν το θεατρικό λόγο, χαρίζουν στην εμπειρία της δραματουργίας άλλο βάθος και πλούτο.

    Πληροφορίες:

    Περισσότερες πληροφορίες μέσω του link:

    https://company.ert.gr/proskliseis/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-tin-promitheia-radiofonikoy-periechomenoy-radiofonika-theatrika-erga/



    ΣΧΟΛΙΑ