• Πολιτισμός

    Η Ακρόπολη πρώτο θέμα, οι τουρίστες αναμένονται

    • Μαρία Θερμού

    Λίνα Μενδώνη και Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης


    Το μήνυμα δόθηκε και ο στόχος επιτεύχθηκε! Όλα τα μεγάλα δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου μεταδίδουν από το πρωί σήμερα το άνοιγμα της Ακρόπολης ως ελπιδοφόρα είδηση για την επόμενη, μετά τον κορονοϊό μέρα, στην οποία περνάει η Ελλάδα μετά την επιτυχή αντιμετώπισή του. Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για επίσκεψη είναι η εικόνα που δίνεται παγκοσμίως.

    Με αφετηρία την συμβολική επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελαροπούλου στο ιερό βράχο όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη όλες οι αναφορές στέκονται στο εμβληματικά μνημεία που προσκαλούν και πάλι το κοινό να τα επισκεφθεί. Τονίζοντας μάλιστα αφ΄ενός το ελληνικό κατόρθωμα της εξόδου από το lockdown και αφ΄ετέρου την ασφάλεια που μπορεί να αισθάνεται ο τουρίστας τόσο στην Ακρόπολη όσο και σε όλους τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους –περί τους 200 σε σύνολο- λόγω των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονται. Το Reuters το ABC News, η Rai, η Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (SRF) το Deutschlandfunk Kultur, το Stern αλλά και το Al Jazeera καθώς και άλλα ακόμη παρουσίασαν με εκτενή ρεπορτάζ το γεγονός.

    Τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη» μετέφερε το Reuters μεταδίδοντας ταυτόχρονα την εικόνα με τους εργαζόμενους στην Ακρόπολη φορώντας γάντια και μάσκες και ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τα μέτρα που και οι ίδιοι πρέπει να λαμβάνουν: την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους, τα σημεία αναμονής σε περίπτωση συνωστισμού και την προτροπή για χρήση μάσκας και αλκοολούχων διαλυμάτων. Το Reuters εξάλλου αναφέρθηκε γενικότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, την πρόσβαση στις παραλίες, το άνοιγμα των εκκλησιών αλλά και των εμπορικών κέντρων. Ολοκληρώνοντας μάλιστα το ρεπορτάζ του μετέφερε και τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού ότι «Η Ελλάδα έχει κερδίσει αξιοπιστία από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού. Είναι ένα πολύτιμο επίτευγμα που θα μας επιτρέψει ένα δυναμικό άνοιγμα της τουριστικής σεζόν».

    «Η Αθήνα παίρνει προφυλάξεις για να υποδεχθεί τους τουρίστες με ασφάλεια», μετέδωσε εξάλλου το δίκτυο ABC News, που είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού χθες το απόγευμα, παρακολουθώντας και την υποστολή της σημαίας στην Ακρόπολη ενώ βρισκόταν βέβαια και σήμερα το πρωί στο χώρο.

    Την επιστροφή των επισκεπτών στην Ακρόπολη επισημαίνει και ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Ιταλίας Rai tre τονίζοντας τον μικρό αριθμό των κρουσμάτων που είχε η Ελλάδα και τώρα είναι πανέτοιμη για μια νέα δυναμική αρχή στον τουρισμό. «Την Ακρόπολη επισκέφθηκαν πέρυσι 2,9 εκατομμύρια άτομα», ανέφερε εμφατικά στο ρεπορτάζ του το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk Kultur τονίζοντας ιδιαίτερα την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Stern εξάλλου επισημαίνει γενικότερα την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα ενώ σύμφωνα με την Ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας (SRF) «Τα ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη μπορούν από σήμερα και πάλι να υποδεχθούν επισκέπτες» παρουσιάζοντας παράλληλα και τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια όλων.

    «Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα και φυσικά για το υπουργείο Πολιτισμού η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, την οποία συνδυάσαμε με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια», δήλωσε εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού. «Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα των 63-64 ημερών που οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν σιωπηλοί, χωρίς τους επισκέπτες τους και τώρα πλέον πρέπει όλοι να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας, την “ψυχαγωγία” που προσφέρουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία σε λίγο, με τα μέτρα ασφαλείας».

    Η ίδια επισήμανε την αφοσίωση των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού και του στελεχιακού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, ώστε Έλληνες και ξένοι επισκέπτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους. Προσθέτοντας μάλιστα πως όλα τα μέτρα μπορούν να αναπροσαρμόζονται, κυρίως επί το αυστηρότερον, εάν προκύψει ανάγκη εξαιτίας μεγάλης επισκεψιμότητας. Όπως είναι γνωστό μάλιστα ότι στην Ακρόπολη και στους άλλους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και στην Ακρόπολη ειδικά στρατιωτικός γιατρός και νοσοκόμος, καθώς και ασθενοφόρο σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί βοήθεια.

    Εκτός αυτών ειδικές σημάνσεις με την προτροπή «stay here/σταθείτε εδώ» έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ηλεκτρονική πινακίδα υπενθυμίζει «Μένουμε Ασφαλείς» ενώ στα Προπύλαια έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πέτασμα από πλεξιγκλάς διαχωρίζοντας την άνοδο από την κάθοδο. Και φυσικά υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες, για τη χρήση των οποίων υπάρχει ισχυρή σύσταση. Να σημειώσουμε ότι η Ακρόπολη λειτουργεί με θερινό ωράριο και γι΄αυτό το σκοπό επίκεινται προσλήψεις ορισμένου χρόνου, που για όλη τη χώρα θα είναι 1.650 .

    «Πριν από λίγα χρόνια το σύνθημά μας ήταν Heritage first (Η πολιτιστική κληρονομιά πρώτη). Σ’ αυτό το σύνθημα, τώρα προσθέτουμε και το Safe first δηλαδή Η Ασφάλεια πρώτη», όπως δήλωσε η κυρία Μενδώνη.



    ΣΧΟΛΙΑ