• Πολιτισμός

    Γιώργος Χριστοφορίδης: Το τελευταίο αντίο στον πατέρα του

    Γιώργος Χριστοφορίδης: Το τελευταίο αντίο στον πατέρα του

    Γιώργος Χριστοφορίδης


    Ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Γιώργος Χριστοφορίδης δημιούργησε ένα ιδιότυπο βιβλίο (πίσω από το οποίο κρύβεται μια ιδιαίτερη ιστορία…).

    Τιτλοφορείται Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ (εκδ. Ιανός) και το υπογράφουν δύο συγγραφείς: Ο ίδιος και ο πατέρας του, Βαγγέλης Χριστοφορίδης.

    Ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες χτυπημένος από τη διαβόητη νευρολογική νόσο.

    Πρόλαβε όμως να συνθέσει τα διηγήματα που συγκαταλέγονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Πρόκειται δηλαδή για κείμενα post mortem.

    Ο γιος του Γιώργος Χριστοφορίδης ταξινόμησε αργότερα αυτές τις ιστορίες και παράλληλα άρχισε να συνθέτει τα κείμενα του δεύτερου μέρους.

    Βαθιά ανθρωπιστής

    Η ενασχόληση του διακεκριμένου δημοσιογράφου Βαγγέλη Χριστοφορίδη με τη συγγραφή διηγημάτων είχε ξεκινήσει πριν από αρκετές δεκαετίες.

    Αντλούσε υλικό από τη ζωή και την καθημερινότητά του.

    Στον πυρήνα τους, τα διηγήματα στο πρώτο μέρος του βιβλίου αποτελούν μία μακροσκοπική αναπόληση γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη.

    Ποιο κοινό νήμα ενώνει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως κοινωνικής καταγωγής, εθνικότητας και μόρφωσης.

    Ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης υπήρξε πράγματι βαθιά ανθρωπιστής.

    Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της (σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, εξάλλου…).

    Στη γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη έζησε όλη του τη ζωή. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή στις 12 Μαρτίου του 2022.

    Η ενασχόλησή του με τη γραφή πήγαζε από εσωτερική του ανάγκη. Δεν διακατεχόταν από την αξίωση να εκδοθούν.

    Ο Γιώργος Χριστοφορίδης γράφει για τους ήρωες του Αλτσχάιμερ

    Η ιδέα να τυπωθούν ανήκει στον γιο του Γιώργο Χριστοφορίδη. Άρχισε να το σκέφτεται σοβαρά να τις εκδώσει με την επονείδιστη συνειδητοποίηση ότι ο πατέρας του όδευε προς το επέκεινα…

    Αρχικά η σκέψη ήταν να σώσει τα είκοσι πέντε κείμενα του πατέρα του.

    Ύστερα σκέφτηκε ότι ευκαιρίας δοθείσης, θα μπορούσε να αναφερθεί ο ίδιος με ευσύνοπτο τρόπο στη δημοσιογραφία μιας άλλης εποχής, μια δημοσιογραφία που δεν υπάρχει πια και υπηρέτησε ο πατέρας του ως διακεκριμένος δημοσιογράφος στη Ναυτεμπορική. 

    Περνούσε ο καιρός και ο Γιώργος Χριστοφορίδης σκεφτόταν ότι έπρεπε παράλληλα να αναφερθεί και στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ. Οι οποίοι ζουν το δικό τους δράμα.

    Πρωτίστως ήθελε να μιλήσει για τη μητέρα του. Και τόσους άλλους «ήρωες». Διότι «οι απ’ έξω δεν καταλαβαίνουν», όπως σημειώνει.

    Ο Γιώργος Χριστοφορίδης σκέφτηκε ότι, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν, ίσως μπορούν να διαβάσουν κάτι γύρω από αυτό.

    Να αποκτήσουν μια ελάχιστη εντύπωση και να αντιληφθούν πώς πρέπει να στέκονται απέναντι σε όποιον στηρίζει έναν δικό του άνθρωπο που φεύγει…

    Γύρω από αυτές τις δύο θεματικές επικεντρώνεται το δεύτερο μέρος αυτού του πηγαίου, σπαρακτικού βιβλίου.

    Και ο Γιώργος Χριστοφορίδης (όπως και ο πατέρας του) για τον άνθρωπο γράφει και τη ζωή. Αλλά με τόνο προσωπικό και λυρικό…

    Πληροφορίες:

    Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χριστοφορίδη «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ» (Εκδόσεις «Ianos»), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 6μμ στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα).

    Ομιλητές: 
    Τζίνα Αγγούρη, δημοσιογράφος
    Κώστας Γιαννακίδης, δημοσιογράφος
    Κώστας Γκιουλέκας, δημοσιογράφος, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.



    ΣΧΟΛΙΑ