• Bons Vivants

    Γεωργιάννα Νταλάρα: Η έκθεση που είδαν όλοι με ενθουσιασμό

    • Contributor
    Γεωργιάννα Νταλάρα: Η έκθεση που είδαν όλοι με ενθουσιασμό

    Άννα Νταλάρα


    Η Γεωργιάννα Νταλάρα δοκιμάζει με διάφορους τρόπους να εκφραστεί καλλιτεχνικά. Αυτή τη φορά διαπρέπει με τα ζωγραφικά της έργα. Παρουσιάζονται στην έκθεση Βουνά, ζώα και Ξωτικά – Sun before words, που επιμελείται η Eύα Νάθενα.

    Πτυχές αινιγματικές

    Πρόκειται για σειρά από περίτεχνες συνθέσεις με τολμηρές πινελιές χρώματος και υπερρεαλιστικό ύφος, που απεικονίζουν (με σχεδιαστική δεξιοτεχνία) εικόνες της φύσης. Φαντασία και πραγματικότητα συγκλίνουν άλλοτε με τρόπο ονειρικό, άλλοτε προσεγγίζοντας τον εφιάλτη. Υποφώσκει σε όλα η κοινή αγωνία της ύπαρξης. Και παράλληλα κάτι το αυθόρμητο και φρέσκο, όπως η παιδική ματιά, που προσεγγίζει την ουσία συλλαμβάνοντας άλλες πτυχές, πιο αινιγματικές.

    Όπως σημειώνει η επιμελήτρια Εύα Νάθενα, τα έργα αυτά μοιάζουν με ημερολόγια διαλογισμού. «Συνθέτουν ένα τοπίο ψυχεδελικό, σαν με συνέχειες, που φυλάξαμε να θυμόμαστε από παιδιά και που μόνο με τα μάτια του ενήλικα μπορούμε να “διαβάσουμε”».

    Η επιμελήτρια αναφέρει και το κείμενο του μυστικιστικού γερμανού φιλοσόφου Νοβάλις (Novalis): «Η φύση ξέρει να γίνεται παιδιάστικη για ένα παιδί και να φωλιάζει στα μικρά του στήθη με τον ίδιο τρόπο που ξέρει να γίνεται θεϊκή και να απηχεί το υψηλό πνεύμα των ενηλίκων».

    Τα έργα της Γεωργιάννας Νταλάρα αποτυπώνουν τη δική της φύση. Όπως η ίδια σημειώνει: «Ο άνθρωπος, με τα χέρια και την καρδιά μαζί, ζωγράφισε ΒΟΥΝΑ, ΖΩΑ και ΞΩΤΙΚΑ».

    Και ζωγραφίζει την αλήθεια της λέγοντας:

    «Και γέλασε πολύ.
    Για όλο τον πηγαιμό.
    Κι όλο τον λυτρωμό του».

    Αλλά η Γεωργιάννα Νταλάρα διακρίθηκε πρώτα ως ηθοποιός.

    Έχοντας συμμετάσχει σε δώδεκα περίπου παραστάσεις στο θέατρο. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η Έντα Γκάμπλερ στο Bios το 2019, ο Βυσσινόκηπος στο Δημήτρης Χορν το 2018, ο Ορέστης σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό Θέατρο το 2010, και η Φαίδρα με τετραμελή θίασο που σκηνοθέτησε η Άντζελα Μπρούσκου στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 2016 και 2ο17.

    Άννα Γεωργιάννα Γιώργος Νταλάρας

    Μαγική τριάδα

    Στα εγκαίνια της έκθεσης βέβαια βρισκόταν ο θρυλικός Γιώργος Νταλάρας αλλά και η επιδραστική σύζυγός του Άννα Νταλάρα. Το αγαπημένο ζευγάρι έδωσε στο παιδί του την ένωση των ονομάτων τους.

    Ο καρπός του έρωτά τους Γεωργιάννα Νταλάρα γεννήθηκε πριν από τριάντα τρία χρόνια. Αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (όπου έμαθε και να ζωγραφίζει), έφυγε για την Αμερική όπου σπούδασε Θέατρο και Λογοτεχνία πρώτα στο γνωστό Brown University, και μετά στην περίφημη σχολή δραματικής τέχνης RADA, στο Λονδίνο.

    Παράλληλα, εξειδικεύτηκε ως πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα που διδάσκει από το 2020. Μάλιστα στο ομώνυμο σάιτ της η Γεωργιάννα Νταλάρα διευκρινίζει ότι ένα μάθημα γιόγκα μαζί της κοστίζει τριάντα πέντε ευρώ.

    Άννα Νταλάρα, Μάκης Μάτσας, Όλγα Παυλάτου

    «Tout Athènes»

    Στα εγκαίνα της έκθεσης παρείσφρησε όλη η Αθήνα. Εκτός από τους γονείς της, «συμπαραστάθηκαν» στην δημοφιλή δημιουργό γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, συνθέτες και επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ως «Φόνισσα» από το διήγημα του Παπαδιαμάντη), η Θέμις Μπαζάκα, (λίαν συντόμως επιστρέφει στη «Μάγισσα» του ΑΝΤ1), ο τηλεοπτικός γιατρός του Alpha Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Melisses Χρήστος Μάστορας.

    Επίσης, ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης με την διακεκριμένη ψυχίατρο σύζυγό του Μαρίνα Λαλιώτη, ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος, ο Μάκης Μάτσας (Minos ΕΜΙ), καθώς και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον πρωτότυπο συνθέτη Μίνω Μάτσα (γιο του Μάκη), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής Κωνσταντίνος Ρήγος με την Έλενα Σκουλά (πρώην σύζυγο του Πέτρου Κόκκαλη), που ασχολείται με μοναδική επιτυχία με την διαχείριση ηθοποιών και τις δημόσιες σχέσεις.

    Κωνσταντίνος Μαγκλάρας Φωτεινή Αθερίδη

    Εκ των ων ουκ άνευ η κόρη του Θοδωρή Αθερίδη, Φωτεινή Αθερίδη, στενή φίλη της Γεωργιάννας Νταλάρας. Συνοδευόταν από τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Μαγκλάρα.

    Και η Γεωργιάννα Νταλάρα έχει δημιουργήσει όμορφη οικογένεια με τον επίσης ηθοποιό και σκηνοθέτη Μίλτο Σωτηριάδη. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, ονόματι Γιώργος και Φοίβος.

    Πατέρας του Μίλτου Σωτηριάδη ο γνωστός θεατρικός σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παντρεύτηκαν κρυφά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην Αντίπαρο πριν από 11 χρόνια. Οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν την επόμενη ημέρα.

    Σταμάτης Φασουλής, Μαρίνα και Κώστας Λαλιώτης

    Πληροφορίες

    Έκθεση

    Βουνά, ζώα και Ξωτικά – Sun before words

    Γεωργιάννα Νταλάρα

    Γκαλερί «7»

    Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου

    Διάρκεια έως 28 Οκτωβρίου

    Τηλ.: 210 3612050, www.gallery7.gr



    ΣΧΟΛΙΑ