• Πολιτισμός

    Εστιατόριο του Γκαγκόζιαν: Πανάκριβο σούσι, απλήρωτοι οι σερβιτόροι


    Ο ένας συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εμπόρων τέχνης στον κόσμο. Και ο άλλος είναι ένας από τους διασημότερους ιάπωνες σεφ. Και οι δύο μαζί συνασπίσθηκαν στη δημιουργία ενός μοδάτου και πανάκριβου εστιατορίου, αντιμετωπίζοντας όμως σήμερα αγωγές από τους εργαζομένους τους.

    Ο πολύς Λάρι Γκαγκόζιαν αφενός και ο φίλος του Μασαγιόσι Τακαγιάμα, συνιδιοκτήτες του εστιατορίου Kappo Masa της Νέας Υόρκης, δέχθηκαν ομαδική αγωγή από πρώην -πλέον- υπαλλήλους τους που τους κατηγορούν για παρακράτηση των φιλοδωρημάτων!

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αγωγή, «το εστιατόριο παραβίασε τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης παρακρατώντας φιλοδωρήματα, που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στους σερβιτόρους». Δηλαδή βασίστηκε σε «ακατάλληλους τύπους για τον υπολογισμό και τη διανομή φιλοδωρημάτων κατά τη διάρκεια της τακτικής λειτουργίας του εστιατορίου, καθώς και για τον υπολογισμό και τη διανομή των φιλοδωρημάτων/τελών υπηρεσιών για ιδιωτικές εκδηλώσεις». Αποτέλεσμα; Σύμφωνα πάντα με την αγωγή  «κατέβαλε λιγότερους μισθούς στους υπαλλήλους του κατά 12%».

    Ο σεφ των 1000 δολαρίων

    Το Kappo Masa  είναι από τα πιο αναγνωρισμένα εστιατόρια σούσι στην Νέα Υόρκη, εγκατεστημένο στο Time Warner Center στο Columbus Circle, δίπλα στην γκαλερί του Γκαγκόζιαν στην Madison Avenue. Πολύ συχνά άλλωστε κι ο ίδιος ο γκαλερίστας βρίσκεται κι αυτός εκεί για το δείπνο του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εστιατορίου εξάλλου, ο Τακαγιάμα και ο Γκαγκόζιαν ήταν φίλοι για περισσότερα από 30 χρόνια, πριν συνεργαστούν στο εγχείρημα ως «πραγματοποίηση της επιθυμίας τους να δουλέψουν δημιουργικά και να προσφέρουν μια εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία με μια σύγχρονη οπτική στα παραδοσιακά ιαπωνικά υλικά και τις γεύσεις».

    Το εστιατόριο, το οποίο άνοιξε το 2014 έχει αποκτήσει ωστόσο φήμη, εξ αιτίας της ακρίβειας του. Για τον Τακαγιάμα μάλιστα λέγεται ότι είναι ο σεφ των 1000 δολαρίων το άτομο. Στην κριτική του έτσι, με ένα αστέρι, ο κριτικός των New York Times, Πιτ Γουέλς έγραψε, ότι είναι «τόσο ακριβό, που δύσκολα το ξεχνάς είτε κατά τη διάρκεια του γεύματος είτε μετά από αυτό! Το κόστος του φαγητού στο Kappo Masa είναι τόσο βάναυσα, παράλογα, αδυσώπητα υψηλό και τόσο δυσανάλογο με την ευχαρίστηση που μπορεί να έχει κανείς, που τα υψηλά νούμερα των φαγητών αρχίζουν να φαίνονται σαν τους καλεσμένους που φθάνουν σ’ ένα τραπέζι απρόσκλητοι και με κακή συμπεριφορά…».

     Στον ιστότοπο πάντως, αυτή τη στιγμή παρατίθενται δύο γευστικές εκδοχές μόνον με 350 δολάρια ανά άτομο.

    Οι αντίθετες απόψεις

    Από την πλευρά της διεύθυνσης του εστιατορίου ωστόσο, οι δικηγόροι αρνούνται, ότι έχει υπάρξει οποιοδήποτε θέμα με τους μισθούς των υπαλλήλων, έτσι αμφισβητούν την μήνυση λέγοντας ότι το Kappo Masa ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους για τους μισθούς και το ωράριο.

    Στην απέναντι πλευρά  όμως ο δικηγόρος των εναγόντων δηλώνει ότι «Υποστηρίζουμε ότι αυτό το εστιατόριο πλήρωνε τους υπαλλήλους του κατά 12% λιγότερο, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να έχει αθροίσει εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια την ημέρα τα τελευταία έξι χρόνια».

    Σε περίπτωση έτσι  που κερδίσουν οι υπάλληλοι της Kappo Masa, οποιοσδήποτε μισθωτός εργαζόμενος που εργάζεται εκεί από τις 20 Σεπτεμβρίου 2017 μπορεί να δικαιούται ικανό ποσό χρημάτων. Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται, η εικόνα του εστιατορίου ως κορυφαίας τοποθεσίας πολυτέλειας δεν ταίριαζε με την εμπειρία μερικών από τους υπαλλήλους του στα παρασκήνια…

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανικό Μουσείο: Όποιος ξέρει για τα κλεμμένα, ας μιλήσει

    Σκάνδαλο σε αμερικανικό μουσείο: Ελληνικές αρχαιότητες με παράνομη προέλευση στην κατοχή του

    Ένας «Ρινόκερος» στο σαλόνι σας για 6 εκατομμύρια ευρώ – Έργο σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ