• Πολιτισμός

    Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Κιτσοπούλου και τον Αζά στη Στέγη


    Παρότι ονομάζεται αντί αφιέρωμα στο ελληνικό καλοκαίρι, το θεατρικό έργο του Ανέστη Αζά και της Λένας Κιτσοπούλου με τίτλο Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα που παρουσιάζει η Μικρή Σκηνή της Στέγης ίσως αποδειχθεί ιδιαιτέρως καίριο στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η Δύση.

    Με καλοκαιρινή αμφίεση, ηθοποιοί μέσα σε αντίσκηνα και ρακέτες αποτυπώνουν τον ψυχαναγκασμό που δημιουργεί το ερωτικό θέρος. Τη συλλογική ιδεοληψία περί τελειότητας συντεθειμένη μέσα από κοινωνικά στερεότυπα. Κλισέ που ταυτίζουν την τουριστική περίοδο με τη σεξουαλική εικόνα της Ελλάδας ως θερινό ορμητήριο.

    εικονογραφία Λένας Κιτσοπούλου

    Η θερινή εικονογραφία στο φόντο, μαυρισμένα κορμιά, αρμύρα, Μύκονος, sleeping bags, το άρωμα του αντηλιακού. Τουρίστες που ορέγονται γκρικ λάβερς, καμάκια, ζευγάρια χωρίζουν στο πλοίο, καύσωνας, ghosting, φωτιές στην παραλία, ίνσταγκραμ, άνθρωποι που σιχαίνονται το καλοκαίρι: Στιγμή εξαίρεσης και ανάπαυλας, μία παύση στο χρόνο, ένα σημείο που ορίζει την αντίληψη του χρόνου στην Ελλάδα. Και κατά βάθος, η διάψευση.

    Το έργο φέρνει στο προσκήνιο τον απατηλό ερωτισμό του ελληνικού καλοκαιριού, με μία φανταστική ιστορία που μοιάζει περισσότερο με αυτοβιογραφικό τεκμήριο και εξελίσσεται μέσα από σπονδυλωτές φάρσες με αποτέλεσμα να αποδομήσει, να ειρωνευτεί το λούστρο της ιδεώδους τουριστικής περιόδου, την προσδοκία του έρωτα και την αγορά των αναμνήσεων.

    Στην πρώτη τους συνεργασία, ο Ανέστης Αζάς και η Λένα Κιτσοπούλου ξεσκεπάζουν τη σκοτεινή πλευρά του ελληνικού καλοκαιριού, όλα όσα αποσιωπούνται κάτω από την ισοπεδωτική ηλιοφάνεια της χαρούμενης κουλτούρας, της θετικής ψυχολογίας. Θίγουν συνεπώς τα κακώς κείμενα της πατριαρχίας, της εθνικής ταυτότητας, της σεξουαλικότητας και του σεξισμού.  

    Μετρ στο λεγόμενο θέατρο ντοκιμαντέρ, ο Ανέστης Αζάς επιστρέφει στη βάση του τέσσερα χρόνια μετά την Καθαρή Πόλη που από το 2016 έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από σαράντα θεατρικές σκηνές εντός και εκτός Ευρώπης με τη σταθερή υποστήριξη του προγράμματος Εξωστρέφεια της Στέγης.

    Εν προκειμένω, ξεπερνά ξανά τα όρια του είδους για να δοκιμάσει τη μεικτή φόρμα, να ψηλαφίσει εκ νέου τα όρια ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

    Η βραβευμένη συγγραφέας,  σκηνοθέτρια, ζωγράφος και ηθοποιός Λένα Κιτσοπούλου κινείται πάντα στην κόψη του ξυραφιού. Με την ευθύβολη ματιά, τον καθαρό λόγο, την εντυπωσιακή σκηνική παρουσία και την ιδιότυπη γλώσσα της που τσακίζει κόκαλα.

    Πληροφορίες:

    Ερωτικές Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα

    Μικρή Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Συγγρού 107

    Από 18 Μαρτίου ως 5 Απριλίου 2020

    κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

     

    Εισιτήρια

    Κανονικό: 15 €

    Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 €

    Παρέα 10+ άτομα: 11 €

    Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €

    Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €

    Συνοδός ΑμεΑ: 10 €

    Κατάλληλο για ηλικίες 16+



    ΣΧΟΛΙΑ