• Πολιτισμός

    Εριέττα Βορδώνη: Το μαγικό φως της ζωγραφικής

    Η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη

    Η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη


    «Για μένα η τέχνη είναι μαγική και ζωντανή, είναι κάθαρση και γιατρειά, όπως ήταν εδώ και χιλιετίες. Γι΄αυτό σκοπός μου, μέσα από τη δουλειά μου, είναι να εναρμονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με την αντιφατική, μετέωρη πραγματικότητά μας διατηρώντας τις ισορροπίες μας».

    Με σαφείς αναφορές στην επικούρεια φιλοσοφία, τις οποίες ενσωματώνει περίτεχνα στους καμβάδες της, η Εριέττα Βορδώνη αναζητεί μέσα από τη ζωγραφική της το αληθινό νόημα της ζωής δημιουργώντας έτσι έργα, που αποπνέουν γαλήνη, έχουν θεραπευτική επίδραση στον αποδέκτη τους και χαρακτηρίζονται από διάθεση απόδρασης σε έναν ονειρικό κόσμο, όπου κυριαρχεί η αρμονία, η ανθρωπιά, το συναίσθημα, η αγάπη, η ευφροσύνη και η αγαλλίαση.

    Κάτι πασιφανές  και στην νέα σειρά έργων της, που με τον τίτλο «Στο φως» θα παρουσιαστεί από τις 20 Οκτωβρίου στην έκθεσή της, στην Evripides Art Gallery.

    Έργο της Εριέττας Βορδώνη από τη σειρά «Στο φως»
    Έργο της Εριέττας Βορδώνη από τη σειρά «Στο φως»

    Όπως επισημαίνει ο ιστορικός της τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος «Η ζωγραφική της Βορδώνη προειδοποιεί και προστατεύει, είναι ανθρωπιστική με έντονη μεταφυσική διάθεση. Είναι μια ζωγραφική με οραματικό χαρακτήρα που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και αποστρέφεται τον εγωκεντρισμό…».

    Κι η ίδια άλλωστε το επιβεβαιώνει, λέγοντας  «Καθώς ζωγραφίζω το φως μέσα μου και γύρο μου πυκνώνει, γίνεται έντονο, αποκαλυπτικό, συμπαρασύρει όλες τις αισθήσεις μου, με μαγεύει …! Οι άνθρωποι, τα σχήματα, η φύση όλη, κολυμπούν μέσα του. Έρχεται η κορύφωση!».

    Η σημασία του χρώματος

    «Το χρώμα -πάνω απ’ όλα- στη ζωγραφική της Εριέττας Βορδώνη αποκαλύπτει, ξεδιπλώνει μυστικά μορφών, ιδέες που συνθέτουν πολλές φορές μια υπόγεια δραματουργία», αναφέρει εξάλλου, ο σκηνοθέτης και δραματουργός Χριστόφορος Χριστοφής, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του χρώματος στα έργα της.

    Η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη
    Η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη

    Για να προσθέσει, ότι «Τα μοντέλα, είτε είναι άνθρωποι, άλογα, δέντρα, φυτά ή απλώς ένα κάθισμα κάπου, μεταξύ χάους και υπαρκτού τοπίου, περιλούζονται από το διάχυτο φως των χρωμάτων της», ενώ στον αντίποδα το σχήμα δεν είναι ευκρινές, αλλά  φανερώνεται πάντα με κάποιο υπονοούμενο: υποψίες και ψιθύρους σκέψεων, στιγμιαίες εντυπώσεις, οι οποίες προέρχονται από τον υπαρκτό κόσμο, για να μετουσιωθούν σε μια ιδιάζουσα μεταφυσική.

    «Σαν εικαστικός έχω μάθει να επικοινωνώ με τον περίγυρό μου αλλά και με τον εαυτό μου, με τις φόρμες, τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές και τις ματιέρες, με την ζωγραφική και με την γλυπτική», λέει και η ίδια η ζωγράφος.

    Έργο της Εριέττας Βορδώνη από τη σειρά «Στο φως»

    Η αναζήτηση της αρμονίας                                      

    Για τον Χριστόφορο Μαρίνο το βασικό γνώρισμα της ζωγραφικής της είναι η αναζήτηση της αρμονίας σε έναν μονοδιάστατο κόσμο όπου κυριαρχούν η αμετρία, η εγωπάθεια και η απληστία. «Το έργο της χαρακτηρίζεται από στοχαστική διάθεση, διαλογικότητα, (συγκρατημένο) ερωτισμό, τρυφερότητα και λυρισμό», όπως λέει. Επισημαίνοντας, ότι για την Βορδώνη το ιδεώδες της ομορφιάς δεν είναι μια αφηρημένη -και παρεξηγημένη στις μέρες μας- ιδέα αλλά αντιθέτως, αποτελεί βασικό συστατικό της τέχνης και συμβάλλει στην κατανόησή της.

    Η εικαστικός Εριέττα Βορδώνη

    «Και είναι αυτό ακριβώς το ιδεώδες που διατρέχει τη ζωγραφική της Βορδώνη, μια ζωγραφική καμωμένη με ιδιαίτερη ευαισθησία, φροντίδα και αφοσίωση», προσθέτει.

    Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου είχε καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη η Εριέττα Βορδώνη συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία από την Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι  υπό την διδασκαλία του Cremonini και του Cesar, ενώ το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού της έχει παραχωρήσει ατελιέ  εφ’ όρου ζωής. Το 1997 μάλιστα απέσπασε το μεγάλο βραβείο ζωγραφικής στο Montrouge στο Παρίσι.

    Έργο της Εριέττας Βορδώνη από τη σειρά «Στο φως»

    Οι μεταμορφώσεις

    «Παρακολουθώ τις μεταμορφώσεις της Εριέττας Βορδώνη πολύ καιρό τώρα, από τα χρόνια του Παρισιού, στα τέλη του 20ού αιώνα και αναρωτιέμαι, πώς τα καταφέρνει να συνδυάζει τον μετα-ιμπρεσιονισμό, τον εξπρεσιονισμό και την ποιητική αλληγορία», λέει σήμερα ο Χριστόφορος Χριστοφής. Για τον ίδιο τα έργα της οδηγούν σε παραλληλισμούς με φυσιογνωμίες της γαλλικής ζωγραφικής, όπως ο Πιερ Μπονάρ και ο Εντουάρ Βιγιάρ, ενώ «αν θα θέλαμε να συνοδέψουμε τα έργα της με μουσική, νομίζω πως ο Ιγκόρ Στραβίνσκι θα ήταν ιδανικός ως πολύμορφος εικονοποιός του υποσυνείδητου», καταλήγει.

    Έργο της Εριέττας Βορδώνη από τη σειρά «Στο φως»

    Η Εριέττα Βορδώνη έχει πραγματοποιήσει 29 ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, με έργα της να έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νίκαιας, του Bordeaux και του St. Etienne στη Γαλλία, στο Queens Museum, στο Νational Art Club της Νέας Υόρκης, στο Beren Museum of Art and Science, Paramus στο New Jersey και στο Εθνικό Μουσείο της Σεούλ. Έργα της ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη και σε άλλες σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Έργο της Εριέττας Βορδώνη από τη σειρά «Στο φως»

    Info:

    Evripides Art Gallery: Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, τηλ: 2103615249, 2103615909

    Εριέττα Βορδώνη «Στο φως»

    Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου ως 19 Νοεμβρίου

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας Ζορμπάς για πάντα – Μια θεατρική παράσταση ζωντανεύει το μύθο

    Χρυσά νομίσματα στο Ισραήλ μιλούν για την ιστορία του Βυζαντίου



    ΣΧΟΛΙΑ