• Πολιτισμός

    Έργα υποδομής στη Σαλαμίνα και στο βάθος η αναζήτηση των καταλοίπων της περίφημης ναυμαχίας πριν 2.500 χρόνια

    Χάλκινο έμβολο πολεμικού πλοίου. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά


    Βουτιές στο θαλάσσιο χώρο της Σαλαμίνας, εκεί όπου έγινε η περίφημη ναυμαχία, μεταξύ Ελλήνων και Περσών πριν από 2500 χρόνια, μια ενάλια αρχαιολογική έρευνα δηλαδή, δρομολογείται εν όψει των εορτασμών της επετείου για το 2020.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για το στενό της Κυνόσουρας όπου σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων έλαβε χώρα η πολεμική σύγκρουση, με τα ελληνικά πλοία να καταβυθίζουν τα περσικά και άλλα να τρέπονται σε φυγή. Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσκολία του εγχειρήματος, λόγω της τεράστιας θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή και κατά συνέπεια της περιορισμένης ορατότητας για τους επιστήμονες, που πρόκειται να καταδυθούν. Όμως, όπως είπε «πρέπει να αποδειχθεί κάποια στιγμή με την έρευνα η πραγματική θέση της ναυμαχίας». Κάτι που σημαίνει, και αυτό θα είναι το πλέον εντυπωσιακό, ότι στον βυθό μπορεί να βρίσκονται ακόμη τα περσικά πλοία που βυθίστηκαν.

    «Ο εορτασμός μπορεί να γίνει η αφορμή ενός ερευνητικού προγράμματος για τη ναυμαχία, που θα έχει τρομερό ενδιαφέρον. Δεν θα είναι όμως ένα απλό πρόγραμμα, ακριβώς λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει», είπε η υπουργός.

    Ήδη ωστόσο μια σειρά από υποδομές πρόκειται να υλοποιηθούν στην Κυνόσουρα εν όψει της επετείου και συγκεκριμένα:

    -Η μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου σε υπαίθριο θέατρο με τις κατάλληλες αναπλάσεις, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    -Η συντήρηση και αποκατάσταση ορισμένων πέτρινων κτισμάτων, που βρίσκονται στην άκρη της Κυνόσουρας και σε απόσταση το πολύ 200 μέτρων από το λατομείο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εκθεσιακοί για τις εκδηλώσεις αλλά και γενικότερα.  Πρόκειται για προπολεμικά ναυτικά οχυρά, για τα οποία υπάρχει μόνον μία αναφορά του Πολυτεχνείου από τον καθηγητή κ. Μπελαβίλα.

    Η Κυνόσουρα από ψηλά

    Ο στόχος είναι, όπως είπε η υπουργός να δημιουργηθεί μία πολιτιστική υποδομή στην Σαλαμίνα για να φιλοξενεί γεγονότα και κάποιες μόνιμες δραστηριότητες του δήμου Σαλαμίνας, γιατί εκτός από το Αρχαιολογικό της Μουσείο, δεν έχει κάτι άλλο, που να μπορεί να επιδείξει.

    Όσον αφορά το γενικότερο πρόβλημα της περιοχής με την ναυπηγοεπισκευαστική, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2052 υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του ελληνικού Δημοσίου. Παρ΄όλα αυτά το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεννόηση για να προχωρήσει συστηματικά πλέον η ανέλκυση κουφαριών σκαφών, που υπάρχουν βυθισμένα στον χώρο, 56 συγκεκριμένα.

    Η κατάσταση της Κυνόσουρας σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ