• Πολιτισμός

    Επιστροφή πολιτιστικών αγαθών και Brexit. Περιλαμβάνει και τα Γλυπτά του Παρθενώνα;


    Μπορεί το Brexit να αποβεί προς όφελος του διαρκούς ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία; Η είδηση που έφθασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ότι στο προσχέδιο της διαπραγματευτικής οδηγίας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας περιλαμβάνεται παράγραφος για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους έχει γεμίσει αισιοδοξία την ελληνική πλευρά.

    «Τα συμβαλλόμενα μέρη (Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση) οφείλουν, σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης να απευθύνουν διευκρινίσεις σχετικά με την διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την επιστροφή ή επαναφορά πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από τις χώρες προέλευσής τους», αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο 32, παράγραφος «α» του προσχεδίου.

    Ανεπισήμως ωστόσο διαρρέεται, ότι το εν λόγω άρθρο προστέθηκε στο προσχέδιο της συμφωνίας, ύστερα από επιμονή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας, προκειμένου να τεθούν όροι στην διακίνηση πολιτιστικών αγαθών που είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι πολύ συχνά μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών που εδρεύουν στο Λονδίνο διαθέτουν αρχαία ελληνικά έργα τέχνης, των οποίων η προέλευση έχει αποδειχθεί κάποιες φορές θολή και ύποπτη. Έτσι μία συμφωνία μπορεί να προφυλάξει ως ένα βαθμό την περαιτέρω εισαγωγή προϊόντων αρχαιοκαπηλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Αυτή η παράγραφος όμως μπορεί να αφορά και τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Οι ίδιες πηγές θεωρούν, ότι δεν υπάρχει σχέση με το ελληνικό αίτημα, αν και σε κάθε περίπτωση καλό είναι να περιμένει κανείς για την τελική διατύπωση της οδηγίας. Και το κυριότερο εξάλλου, είναι η ευκαιρία που δίνεται στην ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση, έτσι κι αλλιώς, αυτής της συμφωνίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα για την επανένωση του γλυπτού διάκοσμου του ύψιστου μνημείου του δυτικού πολιτισμού, που παραμένει ακρωτηριασμένο και διασπασμένο.



    ΣΧΟΛΙΑ