• Πολιτισμός

    Εννέα βήματα για να γίνεις πουλί στο Ρότερνταμ με τις Όρνιθες του Μπάμπη Μακρίδη


    Η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί) την οποία σκηνοθετεί ο Μπάμπης Μακρίδης, «σπάει το αβγό της»:  προωθείται στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου με το Ρότερνταμ να παίρνει πρώτο τη σκυτάλη.

     Οι Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί) παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Voices του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ όπου συνήθως παρουσιάζονται έργα τα οποία προτείνουν μια διαφορετική ματιά πάνω σε επίκαιρους ανθρώπινους προβληματισμούς.

    Υλικό της ταινίας αποτελεί τόσο το κλασικό αριστοφανικό κείμενο όσο και η θεατρική παράσταση του Νίκου Καραθάνου (ξεκίνησε την πορεία της στην Επίδαυρο το 2016) με τους γνωστούς συντελεστές της τους οποίους κινηματογραφεί εντός και εκτός σκηνής σε πραγματικούς χώρους -από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία ως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

    Νίκος Καραθάνος, ηθοποιός και σκηνοθέτης

    Η ταινία κινείται στο μεταίχμιο ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, ακολουθώντας στους αρμούς το πρωτότυπο και ιδιοφυές έργο του Λουί Μαλ Ο θείος Βάνιας (1994) με πρωταγωνίστρια τη Τζουλιάν Μουρ.

    Όλα λοιπόν συνθέτουν μία δημιουργική αβεβαιότητα: το πραγματικό και το φανταστικό, ο άνθρωπος και ο ηθοποιός, η αλήθεια και το ψέμα σε αλλεπάλληλες διαδρομές μέσα σε ένα έργο το οποίο τελικά μοιάζει περισσότερο με όνειρο.

    Πληροφορίες:

    Η ταινία Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί) του Μπάμπη Μακρίδη προβάλλεται έως και την 1η Φεβρουαρίου 2020

    Εμφανίζονται: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Στράτος Παπαδάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

    Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση / Με τη συνεργασία της Neda Film

    Βασισμένο στους Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε θεατρική διασκευή Γιάννη Αστερή και Νίκου Καραθάνου

    Διεθνείς Πωλήσεις: New Europe Film Sales



    ΣΧΟΛΙΑ