• Πολιτισμός

    Ένα νησί γεμάτο θησαυρούς στο Μουσείο Μπενάκη

    Χάρος

    Μανώλης Χάρος, εικαστικός


    «Το νησί των θησαυρών» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον με τους πειρατές του  θαμμένου χρυσού, η «Μυστηριώδης Νήσος» του Ιούλιου Βερν ή ακόμη οι «Αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο και ο «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ, καθώς και άλλα ακόμη αγαπημένα διαβάσματα σε κάθε ηλικία, γίνονται η πηγή έμπνευσης για τον Μανώλη Χάρο και τη νέα δουλειά του, που παρουσιάζεται από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

    Με τον τίτλο, ακριβώς, «Το Νησί των Θησαυρών» τα έργα του καλλιτέχνη έχουν «πρωταγωνιστές» τις αρχετυπικές φιγούρες του πειρατή, του εύζωνα, του στρατιώτη αλλά και του κάουμποϊ, ενώ μέσα από φράσεις – κλειδιά, που προέρχονται από την  κλασική λογοτεχνία, αποκαλύπτεται η πορεία της σκέψης του, με απώτερο σκοπό μια πρόσκληση μετάβασης στο προσωπικό νησί των θησαυρών του ζωγράφου.

    Σύντροφοί του σ΄αυτό το λογοτεχνικό και εικαστικό νησί της φαντασίας ο Τ.Σ. Έλιοτ, ο Αντρέ Ζιντ κι ο Έζρα Πάουντ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Νίτσε, ο Τόμας Μαν και ο Μαρκές, ο Λώρενς Ντάρελ, ο Άλντους Χάξλεϊ και η Φ.Ντ. Τζέιμς, ακόμη ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο Νίκος Καρούζος κ.ά.

    Τα έργα τους, είτε πρόκειται για αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας, είτε για αστυνομικές νουβέλες ή απλώς για μύθους, έχουν επιλεγεί λόγω της διαχρονικότητάς τους ώστε να γίνουν το όχημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται πενήντα δισδιάστατα έργα, μικτής τεχνικής (ζωγραφική, χαρακτική) κατανεμημένα σε τέσσερις ενότητες, ενώ περιλαμβάνεται, ακόμη,  μία κατασκευή τριών διαστάσεων.

    Γεννημένος στα Κύθηρα, στα οποία επιστρέφει συχνά, με σπουδές χαρακτικής και ζωγραφικής στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts (1978) του Παρισιού και μεταπτυχιακό πάνω στην επικοινωνία της εικόνας στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs, ο Μανώλης Χάρος έχει τιμηθεί με το Γαλλικό Εθνικό Βραβείο Pris des Fondations στον τομέα της λιθογραφίας (1984). Το 1991 η βότκα Absolut χρησιμοποίησε έργο του για τη διαφημιστική της καμπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1996 σχεδίασε την χαρτοκαμπάνια του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και το 1998 του απονεμήθηκε το  Βραβείο της Ακαδημίας των Αθηνών, ενώ έχει εργασθεί και ως επισκέπτης καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ.

    Η έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη συνοδεύεται από την εικονογραφημένη έκδοση «Μανώλης Χάρος – Το νησί των θησαυρών».

    Info
    Μουσείο Μπενάκη: Κουμπάρη 1
    Μανώλης Χάρος «Το νησί των θησαυρών»
    Διάρκεια: 4 Δεκεμβρίου 2019 – 26 Ιανουαρίου 2020



    ΣΧΟΛΙΑ