• Πολιτισμός

    Δωρεάν η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για ΑμεΑ με ψηφιακή κάρτα

    -Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με πρωταθλητές των Special Olympics


    Δωρεάν είναι πλέον πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για άτομα με αναπηρία με ένα απλό σκανάρισμα της ψηφιακής τους κάρτας. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην ισότιμη πρόσβαση και την ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Κάτι που πραγματοποιήθηκε με την παραμετροποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Με τον ίδιο τρόπο εξάλλου, εισέρχεται και ο συνοδός του ατόμου, όπου αυτό προβλέπεται βάσει του κλιμακίου αναπηρίας.

    Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας δημιουργήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ ουσιαστική συνδρομή υπήρξε από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και την πρόεδρο του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου. Όπως τονίζει μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των ΑμεΑ λειτουργεί παράλληλα ως Κάρτα Πολιτισμού.

    Η επέκταση της Κάρτας

    «Επαναφέρουμε την Κάρτα Πολιτισμού, η οποία θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017», όπως αναφέρει η κυρία Μενδώνη. «Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας παρέχει το δικαίωμα στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους να έχουν πρόσβαση στους χώρους Πολιτισμού, με αξιοπρέπεια  -χωρίς να είναι πλέον υποχρεωτική η επί τόπου πιστοποίηση της αναπηρίας τους- και την ελεύθερη είσοδό τους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία».

    Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού μάλιστα, η λειτουργία της Κάρτας επεκτείνεται στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι  προδιαγραφές λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας διαμορφώθηκαν με την συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με την οποία το υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί σταθερή και ουσιαστική συνεργασία.

    Αναγκαία υπηρεσία

    H Κυρία Μιχαηλίδου  αναφέρθηκε επίσης, στην Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και την υλοποίησή της τριάντα χρόνια μετά την θεσμοθέτησή της. Πρόκειται για μία αναγκαία υπηρεσία που λειτουργεί ως ταυτότητα και ως αποδεικτικό της  αναπηρίας και διασφαλίζει την πρόσβασή του κατόχου της στις υπηρεσίες και τα αγαθά που δικαιούται.

    «Εδώ και τέσσερα χρόνια», όπως είπε «με ουσιαστικές πράξεις, συνεχίζουμε να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας ισότιμης που μας χωρά όλους».

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Χατζημιχάλης: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη



    ΣΧΟΛΙΑ