• Πολιτισμός

    Dior: Το αίτημα του οίκου για την Ακρόπολη και άλλα μνημεία – Σήμερα η συζήτηση στο ΚΑΣ

    Φωτογράφηση μοντέλων του οίκου Dior με φόντο τα μνημεία της Ακρόπολης το 1951


    Την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, την Αρχαία Αγορά με επίκεντρο τον ναό του Ηφαίστου, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ναό του Δία στη Νεμέα, πέντε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους  στην Ελλάδα, ζητεί ο οίκος Dior για να παρουσιάσει τη συλλογή του «Cruise 2022»,  αίτημα που συζητείται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Πρόκειται για φωτογραφήσεις,  αεροφωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις  στις οποίες τα μνημεία θα εμφανίζονται ως φόντο και πλαίσιο των δημιουργιών μόδας του συγκεκριμένου οίκου. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η σχετική αίτηση δεν έφθασε απ΄ευθείας στο υπουργείο Πολιτισμού από τον διάσημο οίκο μόδας αλλά μέσω του υπουργείου Τουρισμού! Την Πέμπτη εξάλλου ακολουθεί η συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του αιτήματος για την παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί  η επίδειξη μόδας του Dior με την συγκεκριμένη κολεξιόν στις 17 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τις επιστολές που έχει διαβιβάσει το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Πολιτισμού,  οι εταιρείες «Eight E.E.» και «QOS IKE» (Queen Production Services), οι οποίες λειτουργούν εκ μέρους του οίκου Christian Dior, παραθέτουν τα εξής:

    «Ο οίκος Dior μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων με παγκόσμια προβολή επιθυμεί να παρουσιάσει μια επετειακή συλλογή με τίτλο «Cruise 2022», εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις προγονικές τέχνες, την τεχνογνωσία, την ελληνική μυθολογία αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης.

    Επίκεντρο των δράσεων στην Αθήνα θα είναι η επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Παράλληλα, ο Οίκος αιτείται τη χορήγηση άδειας για φωτογράφηση ή /και κινηματογράφηση δημιουργιών που έχουν θέμα την ελληνική παράδοση και κληρονομιά σε 5 εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Πρόκειται για την Ακρόπολη των Αθηνών, το Ηρώδειο, την αρχαία Αγορά, με επίκεντρο τον ναό του Ηφαίστου, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ναό του Δία στη Νεμέα. Τα ανωτέρω θα αποτελέσουν και το περιεχόμενο της παγκόσμιας διαφημιστικής καμπάνιας της συλλογής.

    Η σειρά Cruise 2022, μέσα από τη συνεργασία του Οίκου με Έλληνες δημιουργούς, έχει έντονα στοιχεία της υφαντικής τέχνης με αργαλειό, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δημιουργίες αυτές έχουν ετικέτα «Made in Greece». Εξάλλου, με γνώμονα την ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Οίκος έχει ξεκινήσει συνεργασίες με Έλληνες τεχνίτες, στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας.

    Για την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, κάθε παρουσίαση συλλογής εκτός Γαλλίας είναι μια ευκαιρία συνεργασίας με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες για την ανάδειξη κάθε πολιτισμικής ομορφιάς. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα, κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και των τεχνών, θα το επίκεντρο μιας μοναδικής εκδήλωσης, 70 ακριβώς χρόνια μετά τη χαρακτηριστική φωτογραφία με την παρουσίαση της συλλογής του Christian Dior στην Ακρόπολη, η οποία αποτέλεσε μόνιμη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και τους  συνεχιστές του».

    Στη συνέχεια παρατίθενται οι λεπτομέρειες του αιτήματος. Και συγκεκριμένα:

    – Ακρόπολη (Φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση, αεροκινηματογράφηση)

    Αντικείμενο της φωτογράφησης στην Ακρόπολη θα είναι η αναβίωση της αντίστοιχης φωτογράφισης του 1951. Οι τελικές φωτογραφίες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της επίδειξης μόδας στο Καλλιμάρμαρο. Παράλληλα, θα είναι μέρος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό της διεθνούς προβολής της σειράς υπό τη μορφή, έντυπου υλικού, ντοκιμαντέρ, ηλεκτρονικής διακίνησης κ.α., σε ελληνικό και ξένο Tύπο. Τα μοντέλα θα φωτογραφηθούν με βραδινά φορέματα, ενώ τρεις λήψεις θα γίνουν σε θέσεις αντίστοιχες με τη φωτογράφιση του 1951 και τέσσερις σε νέες θέσεις: ανατολική και δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ανατολική, δυτική και νότια (Καρυάτιδες) του Ερεχθείου και στα Προπύλαια (είσοδος και απομακρυσμένη). Τα μοντέλα θα φορούν μακριά φορέματα και παπούτσια χωρίς τακούνι.

    Για τις ανάγκες των λήψεων, θα παρευρίσκονται στον χώρο περίπου 150 άτομα σε καθημερινή βάση, με το αντίστοιχο αντίτιμο εισόδου.

    Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι θα καλύψουν τη δαπάνη φύλαξης του χώρου του παλιού μουσείου, της χρήσης του αναβατορίου καθώς και κάθε άλλη σχετική δαπάνη.  Οι λήψεις θα πραγματοποιηθούν στις 14 και 15 Ιουνίου (έως τις 22.00).  Την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία «Eight E.E.».

    – Ηρώδειο (Φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση)

    Θα πραγματοποιηθούν γενικές λήψεις στο μνημείο με την παρουσία μοντέλων με βραδινά φορέματα σε διάφορα σημεία του μνημείου. Οι τελικές φωτογραφίες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της επίδειξης μόδας στο Καλλιμάρμαρο. Παράλληλα,  μέρος του υλικού θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό της διεθνούς προβολής της σειράς υπό τη μορφή έντυπου υλικού, ντοκιμαντέρ, ηλεκτρονικής διακίνησης κ.α., σε ελληνικό και ξένο τύπο.

    Οι λήψεις θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου, από τις 10:00 έως τις 22.00. Στη διαδικασία θα συμμετέχουν περίπου 150 άτομα. Την παραγωγή έχει αναλάβει και εδώ η εταιρεία «Eight E.E.».

    Σε συνάρτηση με την παρουσίαση της συλλογής στο Καλλιμάρμαρο, ο οίκος επιθυμεί να συνεχίσει τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση στην αρχαία Αγορά, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Δία στη Νεμέα.

    Η υπεύθυνη εταιρεία για τις λήψεις σε αυτούς τους χώρους είναι η «QOS IKE» (Queen Production ), η οποία έχει αναλάβει την παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια του οίκου για τη συλλογή Cruise 2022. Σκηνοθέτης και επιμελητής της διαφήμισης είναι ο Fabien Baron, συνεργάτης του οίκου, με 40ετή θητεία στον χώρο της μόδας, της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, της φωτογραφίας και της τέχνης. Ο Baron επισκέφθηκε τους χώρους και εμπνεύστηκε από αυτούς. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας ιστορίας, μέσω της εικόνας, με ιστορικές και καλλιτεχνικές μεταφορές.

    Σε όλα τα μνημεία αιτείται να γίνει φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση

    Αρχαία Αγορά (Φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση)

    Μοντέλα με ρούχα του οίκου θα φωτογραφηθούν στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ηφαίστου, στον προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Αποστόλων και ίσως στη Στοά του Αττάλου, στις 20 Ιουνίου 2021 (ώρες λήψεων 6:00-21:00). Επιπλέον, ζητείται η χρήση λήψεων (1-2) με την Ακρόπολη στο φόντο. Η προετοιμασία των λήψεων θα διαρκέσει 2 μέρες. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περίπου 120, για τα οποία αιτείται 24ωρη πρόσβαση.

    Για τις λήψεις απαιτείται η απομάκρυνση της περισχοίνισης, καθώς και η πρόσβαση εντός του ναού του Ηφαίστου. Επίσης, ζητείται η χρήση μηχανής καπνού για οπτικό εφέ.

    – Ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο (Φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση)

    Μοντέλα με ρούχα του οίκου θα φωτογραφηθούν στον ναό και στους περιβάλλοντες χώρους, στις 22 Ιουνίου 2021. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και θα αποτυπωθεί χορευτικό δρώμενο με αρχαιοελληνικές χορογραφίες, με χρήση ηχείων και μουσικής. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περίπου 120, για τα οποία αιτείται 24ωρη πρόσβαση.

    – Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας (Φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση)

    Οι λήψεις θα αφορούν μοντέλα με δημιουργίες του οίκου στον αρχαιολογικό χώρο (ναός Δία, περιβάλλων χώρος και στάδιο) στις 21 Ιουνίου, με προετοιμασία τις 20 Ιουνίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν λήψεις χορευτικού δρώμενου, το οποίο θα λάβει χώρα στον ναό, με χρήση ηχείων και μουσικής. Στο αίτημα περιλαμβάνεται και η χρήση της εισόδου του μουσείου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περίπου 120.



    ΣΧΟΛΙΑ