• Πολιτισμός

    Δικαστές, εισαγγελείς και εφέτες συμμετέχουν στο δικαστικό δράμα Terror που σκηνοθετεί ο Γιώργος Οικονόμου


    Ο Γιώργος Οικονόμου σκηνοθετεί το δικαστικό δράμα Terror και για μία μοναδική βραδιά τις θέσεις των θεατών θα καταλάβουν πραγματικοί δικαστές, εισαγγελείς, εφέτες και ειρηνοδίκες.

    Το αγωνιώδες έργο του γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ Φον Σίραχ που έχει σαρώσει τα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής, διασκευάζεται στην Αθήνα από την πάντα ικανή Μιρέλλα Παπαοικονόμου. 

    Ένα αεροπλάνο της Λουφτχάνσα ταξιδεύει από το Βερολίνο στο Μόναχο με εκατόν εξήντα τέσσερις επιβάτες σε ομηρία. Ο πιλότος που ανήκει στη γερμανική στρατιωτικής αεροπορία αρνείται τις διαταγές των αεροπειρατών να προσκρούσει στο γήπεδο Allianz Arena του Μονάχου με τους 70.000 φιλάθλους. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από εκτόξευση ρουκέτας που πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο και όχι κατόπιν εντολής ανωτέρου της γερμανικής κυβέρνησης η οποία παρακολουθούσε τις εξελίξεις σε απόσταση αναπνοής. Εκατόν εξήντα εφτά ζωές θυσιάστηκαν για να σωθούν χιλιάδες.
    Ωστόσο, το σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απαγορεύει τη θυσία ενός συνόλου αθώων για τη διάσωση άλλων αθώων. Και προκύπτει ένας αριθμός ερωτημάτων (που εμπίπτουν στο χώρο της φιλοσοφίας του Δικαίου): οι αριθμοί κρίνουν το μέγεθος της τραγωδίας και της τιμωρίας; Πού αρχίζει η ηθική και πού το δίκαιο; Ποιος γράφει το νόμο; Πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στον ήρωα και τον αλαζόνα; Διαχρονικά ερωτήματα από την εποχή των Ευμενίδων.
     Με την είσοδο του προέδρου του δικαστηρίου στην αίθουσα ξεκινά η ακροαματική διαδικασία, η ίδια η παράσταση. Απευθύνεται στο κοινό.
    Στο έργο του πρωτοτυπία δεν αποτελεί μονάχα το φοβερό περιεχόμενο του θέματός του αλλά και ο τρόπος που ζωντανεύει επί σκηνής. Δηλαδή η ίδια η παράσταση. Διότι ο σκηνικός χώρος ταυτίζεται με το δικαστήριο, η δική αποτελεί δρώμενο που κάθε φορά αλλάζει με νέους συσχετισμούς, αντιλήψεις και πρωταγωνιστές. Γράφεται εκ νέου. Οι θεατές της παράστασης έχουν το λόγο και τη δύναμη. Καλούνται να συμβάλλουν ως ένορκοι στην τελική ετυμηγορία.
    Για μία βραδιά μάλιστα, την παράσταση θα παρακολουθήσουν δικαστές, εισαγγελείς, εφέτες και ειρηνοδίκες προσπαθώντας να παίξουν στο θέατρο το καθημερινό τους δράμα.
    Πληροφορίες:
    Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00. Πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ).
    Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές του έργου, τους καλεσμένους θεατές και το κοινό.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Ανταλόπουλος, Στέλιος Δημόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Νάνσυ Μπούκλη, Βασίλης Παλαιολόγος και Γιάννης Στεφόπουλος.

    Θέατρο Αθηνών (Β’ σκηνή)  

    Βουκουρεστίου 10

    Δευτέρα – Τρίτη  21:00

    Τιμές εισιτηρίων
    €18, €15 (φοιτητικό, άνω των 65 ετών),
    €12 (ανέργων & AMEA)

     



    ΣΧΟΛΙΑ