• Πολιτισμός

    Αλέξανδρος Τομπάζης και Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ δημιουργούν το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Η αρχιτεκτονική πρόταση για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


    Εξαιρετικός λευκός καπνός! Το αρχιτεκτονικό γραφείο του διάσημου βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ σε συνεργασία το γραφείο του σπουδαίου έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη προκρίθηκαν για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Απρίλιο 2022, διεξήγαγε και περάτωσε τη διαδικασία επιλογής της μελέτης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου, δηλαδή της αρχιτεκτονικής πρότασης, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η παρουσίαση της πρότασης μάλιστα, των γραφείων Chipperfield –Τομπάζη θα γίνει, εντός του επομένου μηνός, από τους αρχιτέκτονες με την παρουσία του Πρωθυπουργού.

    Η πρόταση που επιλέχθηκε συγκεντρώνει, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, «τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτηρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές – μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού».

    Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου, με τίτλο «Αναβάθμιση, υπόγεια επέκταση και διασύνδεση με το Ακροπόλ Ακρός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου…» έχει εγκριθεί με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. 558074/17.11.2021-ΦΕΚ Β΄5352).

    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα

    Ανθρωποκεντρική πρόταση

    «Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό, είναι ανθρωποκεντρική. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο γίγνεσθαι», αναφέρει σε δήλωσή της η κυρία Μενδώνη.

    «Θέλουμε ένα Μουσείο εξωστρεφές, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον. Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα, που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και για το οποίο έχει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον».

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Η ίδια ευχαρίστησε τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης για την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς τους, τους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με προτάσεις που διακρίθηκαν για την υψηλή ποιότητά τους ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των Νικόλα και Ειρήνης Λαιμού, καθώς το πρώτο στάδιο του έργου, ολοκληρώθηκε χάρη στη δωρεά τους.

    Να σημειωθεί ότι ο Ο David Chipperfield είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας. Το αρχιτεκτονικό του γραφείο διαθέτει αποδεδειγμένα μεγάλη εμπειρία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μουσειακών χώρων διεθνώς, μεταξύ των οποίων το Neues Museum στο Βερολίνο, το The Hepworth στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Museo Jumex στο Μεξικό. Το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. είναι αναγνωρισμένο και βραβευμένο με εμπειρία σε μεγάλα έργα, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

    Επιτροπή και συμμετέχοντες

    Σύμφωνα με την ορισθείσα διαδικασία, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, κατατέθηκαν προσχέδια από δέκα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού σε συνεργασία, αντίστοιχα, με δέκα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.

    Είναι τα εξής: David Chipperfield Architects και Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., SANAA (KazuyoSejima + Ryue Nishizawa) και Buerger Katsota Architects, Herzog and de Meuron και ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες, Diller Scofidio + Renfro καιVAP Architects και NeiheiserArgyros, Adjaye Associates και Kizi Studio, OMA και Σακελλαρίδου/ Παπανικολάου Αρχιτέκτονες, Atelier Jean Nouvel και George Batzios Architects, Kengo Kuma and Associates και K-studio, Thomas Phifer και Tsolakis Architects και Καλλιόπη Κοντόζογλου, RCR Arquitectes και Παρμενίδης- Longuepee- Μάρη

    Tην Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης -με αλφαβητική σειρά- αποτελούν τα εξής μέλη:

    Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Νομικός. Γεώργιος Δεοδάτης, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Pierre B. Ducrey, Αρχαιολόγος, Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Louis Godart, Αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτισμών του Αιγαίου του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II, Σύμβουλος για την καλλιτεχνική κληρονομιά των Προέδρων της Ιταλικής Δημοκρατίας C. A. Ciampi και G. Napolitano. Christopher Hudson, Ιστορικός Τέχνης και εκδότης του οίκου Lowgill Publishing, Πρόεδρος του Motovun Group of International Publishers (MGIP). Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Meejin Yoon, Αρχιτέκτων, Κοσμήτορας του Cornell University College of Architecture, Art and Planning, Ιδρύτρια του Design Across Scales Lab.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιος δίνει 3,4 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τουαλέτες



    ΣΧΟΛΙΑ