• Πολιτισμός

    Banksy: To υπέρογκο ποσό που καταβλήθηκε για μια φωτογραφία με το πίσω μέρος του κεφαλιού του (pic)

    • Βίκυ Βενιού

    Το διασημότερο έργο – γκράφιτι του Banksy


    Εξωφρενικό ήταν το ποσό που πλήρωσε κάποιος για να αποκτήσει την φωτογραφία του Κρις Λεβάιν που, σύμφωνα με τον ίδιο, απεικονίζει το πίσω μέρος του κεφαλιού του Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου, με το προσωνύμιο Banksy.

    Πιο συγκεκριμένα, ο πρόθυμος πολίτης του Λονδίνου συμμετείχε στη δημοπρασία που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Sotheby’s του Λονδίνου, στα περιεχόμενα της οποίας συμπεριλήφθηκε και η φωτογραφία- πορτρέτο του καλλιτέχνη, του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει άγνωστη, που απεικονίζει το πίσω μέρος του κεφαλιού του.

    Πάρα το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πορτρέτο απεικονίζεται η πίσω όψη ενός ανθρώπινου κεφαλιού καλυμμένου με χούντι, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται όντως για το πορτρέτο του γνωστού καλλιτέχνη με τις διάσημες τοιχογραφίες ανά τον κόσμο, ο ισχυρισμός και μόνο του φωτογράφου ότι είναι ο Banksy εκείνος που απεικονίζεται στη φωτογραφία στάθηκε αρκετός για να πειστεί κάποιος να την αγοράσει έναντι ενός υπέρογκου ποσού.

    Η φωτογραφία του Κρις Λεβάιν που απεικονίζει το πίσω μέρος του κεφαλιού του διάσημου καλλιτέχνη Banksy

    Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Λεβάιν ήταν μόνο μία από τις έξι συνολικά που παρουσίασε στη στη διαδικτυακή προσφορά «Chris Levine: Be Light», με τις εκτιμήσεις να λένε ότι το ποσό που θα μπορούσε να «πιάσει» η συγκεκριμένη φωτογραφία στη δημοπρασία ανερχόταν στα 3.700 με 6.200 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, ο τυχερός που απέκτησε τελικά την εν λόγω φωτογραφία χρειάστηκε να καταβάλλει πολύ περισσότερα για την απόκτησή της και, συγκεκριμένα, έδωσε το ποσό των 43.600 δολαρίων!

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει τυπωθεί συνολικά 4 φορές.

    Οι άλλες τρεις φωτογραφίες ανήκουν, σύμφωνα Art Newspaper, στον ίδιο τον Banksy, στον Λεβάιν, αλλά και στον μουσικό Robert Del Naja.

    Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταφέρει να «πιάσει» έως τώρα ο Banksy σε δημοπρασία είναι τα 1,87 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία καταβλήθηκαν για την αγορά του έργου «Keep it Spotless», στη δημοπρασία Sotheby’s της Νέας Υόρκης το 2008. Το εν λόγω ρεκόρ, ωστόσο, αναμένεται να καταρριφθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη, όπου εκτιμάται ότι το έργο «Devolved Parliament», στο οποίο τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου απεικονίζονται ως χιμπατζήδες, θα υπερβεί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ