• Πολιτισμός

    Αταλάντη Μαρτίνου: Κοινά έργα από την όσμωση δύο δημιουργών

    Αταλάντη Μαρτίνου: Κοινά έργα από την όσμωση δύο δημιουργών


    Μία όσμωση τεχνών. Η κοινή έκθεση έργων από τη Νικολέττα Σαββίδου και τη Σιμώνη Φιλίππου που παρουσιάζει η Αταλάντη Μαρτίνου στον Arch δεν αποτελεί ομαδική έκθεση. Η ιδιοκτήτρια (επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης) κάλεσε την κεραμίστρια και χαράκτη (αντιστοίχως) να συνεργαστούν στην παραγωγή μίας μοναδικής σειράς αντικειμένων limited edition.

    Η Νικολάττα Σαββίδου και η Σιμώνη Φιλίππου εφόρμησαν στη δημιουργία με πηγή έμπνευσης την αρχαία πυξίδα, αυτό το κυλινδρικό κουτί με καπάκι. Με αυτό ως αφετηρία, εξερευνούν τις πολλαπλές μορφές που μπορούν να προκύψουν μέσα από ένα χρηστικό αντικείμενο. Φιλοτεχνούν παραστάσεις συγκομιδής και κυνηγιού, θερισμού και μεταμόρφωσης, που παραπέμπουν στην αέναη μεταβολή και κίνηση της ζωής. Διάφορα δοχεία με καπάκια, αντικείμενα τα οποία στοιβάζονται ή ενώνονται προσκαλούν κάποιον να τα ψηλαφήσει. Τα ανοίγει, τα αναποδογυρίζει, στοχάζεται τη χρήση τους, την ομορφιά τους, τη θέση τους στη ζωή του, τις δυνατότητές του. Περνάει χρόνο μαζί τους. Το άψυχο και το έμψυχο σε ιδιαίτερη επικοινωνία, το δεύτερο να πνέει ζωή στο πρώτο. Το αντικείμενο, η ύλη να νοηματοδοτεί φευγαλέα έστω επιφανειακά την ανθρώπινη ύπαρξη.

    Έτσι, η Αταλάντη Μαρτίνου εφαρμόζει μία νέα ανάγνωση της περιζήτητης πλέον κεραμικής τέχνης.

    Η χαράκτης Σιμώνη (Simone) Φιλίππου ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το UAL Camberwell College of Art στο Λονδίνο και από το Tokyo University of the Arts στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

    Στην πρακτική της χρησιμοποιεί ένα μείγμα διαδικασιών από παραδοσιακές τεχνικές εκτύπωσης: Λιθογραφία σε πέτρα, ξυλογραφία και μεταξοτυπία, μέχρι χαρτοποιία και κεραμική. Εστιάζοντας στο ζωικό βασίλειο και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η Simone ανιχνεύει κόσμους όπου όλα μπορούν να συνυπάρχουν και να ευημερούν. Ενδιαφέρεται για τους φυσικούς κύκλους της ζωής, τη συμβίωση και την υλικότητα. Επενδύει την προσοχή της στην απτή διαδικασία της κατασκευής και στο πώς αυτή επηρεάζει την υποκειμενικότητα του έργου της.

    Κορυφαίες στο είδος τους

    Ως ενεργό μέλος της κοινότητας της σύγχρονης χαρακτικής, η Simone συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια και συμπόσια. Έργα της έχουν παρουσιαστεί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και προσφάτως οργανώθηκε ατομική της έκθεση στο σημαντικό συνέδριο χαρακτικής IMPACT Printmaking, The Printmakers Garden στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου (2022).

    Η Νικολέττα Σαββίδου που γεννήθηκε στην Κύπρο, έχει εκπαιδευτεί στα χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ενδιαφέρον της για την κεραμική εκδηλώθηκε αμέσως μετά τη μετακόμισή της στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές της στο UAL Camberwell College of Art στο Λονδίνο.

    Πρόκειται για αυτοδίδακτη κεραμίστρια (αν και πλέον ειδικός), πράγμα που αποτυπώνεται στα έργα της. Διαφαίνεται η αίγλη του χειροποίητου, του ανθρώπινου αποτυπώματος, της ζωντανής έμπνευσης. Η πρακτική της περιλαμβάνει χειροποίητα, επιτραπέζια σκεύη τροχού και μοναδικά διακοσμητικά, γλυπτικά αγγεία σε πηλό και πορσελάνη.

    Τα περισσότερα έργα της ξεκινούν στον τροχό. Στη συνέχεια, μέσω της κοπής και του σκαλίσματος, αλλάζει τη δομή και την υφή τους εξερευνώντας τις δυνατότητες τόσο του υλικού όσο και της ίδιας της επεξεργασίας.

    Η Σαββίδου αντλεί έμπνευση από αρχαϊκές αναφορές, τη φύση, προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες, την τέχνη και την καθημερινή ζωή.

    Ζει στο Λονδίνο και εργάζεται στο Tokobo studio, όπου παράγει έργα και διδάσκει κεραμική.

    Η Αταλάντη Μαρτίνου οραματίζεται ίσως ένα είδος επιμειξίας των τεχνών με αυτά τα αντικείμενα τα εμποτισμένα με το πνεύμα των δύο δημιουργών. Έργα που πλαγιοκοπούν τη σύγχρονη αισθητική ανοίγοντας ορίζοντες στο θεατή προς τις μελλοντικές τάσεις.

    Πληροφορίες

    Gathering: Νικολέττα Σαββίδου & Σιμώνη Φιλίππου

    Έκθεση κεραμικής

    ARCH Athens 

    Περίοδος Εκθεσης:
    03.11.2023–25.11.2023

    Email:
    [email protected]

    Τηλέφωνο:
    +30 210 32 27 301

    Διεύθυνση:
    Γκούρα 5
    10558 Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ