• Πολιτισμός

    Art Athina: Νοσταλγική έκθεση και λεύκωμα με ανέκδοτο υλικό

    Art Athina: Νοσταλγική έκθεση και λεύκωμα με ανέκδοτο υλικό

    Στ. Δημητρακοπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, Γιάννα Γραμματοπούλου, Γ. Καλλιγάς, Γ.Καρτάλος, στην παρουσίαση


    «Χρονομηχανή» αποτελεί το λεύκωμα και η αρχειακή έκθεση που διοργανώνει η φουάρ Art Athina. Ο μεγάλος εγχώριος εικαστικός θεσμός (φουάρ) συμπληρώνει φέτος είκοσι πέντε διοργανώσεις.

    Τι σημαίνει φουάρ; Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση ή εορτή των ελληνικών γκαλερί που στην ελληνική της έκδοση τιτλοφορήθηκε εύστοχα Art Athina. Σύσσωμες οι γκαλερί της πρωτεύουσας για ένα τριήμερο στήνουν τα περίπτερά τους σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (παρουσιάζοντας ειδικό πρόγραμμα για την περίσταση).

    Φορέας διοργάνωσής της, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η Σταματία Δημητρακοπούλου από τη θέση της διευθύντριας οργάνωσής της.

    Η φουάρ θεωρείται πλέον σταθμός στην καλλιτεχνική Αθήνα, που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς: Δείχνει και προμηνύει τάσεις.

    Τα είκοσι πέντε χρόνια αυτής της δυναμικής πορείας περικλείονται μέσα στο επετειακό λεύκωμα Art Athina 1993-2022, που μόλις εκδόθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης. Η αρχειακή έκθεση συνοδεύει την έκδοση του λευκώματος.

    Μια χρονομηχανή 360 σελίδων

    Ταξίδι που ξεκινάει το 1993 και φτάνει στο σήμερα μέσα από τριακόσιες εξήντα σελίδες καλύπτοντας στην ελληνική και διεθνή εικαστική πραγματικότητα.

    Το λεύκωμα Art Athina 1993-2022 αποτελεί αποθησαύρισμα των κύριων κορυφογραμμών αυτής της πορείας.

    Παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

    Ελένη Βακαλό

    Τα συμφραζόμενα κάθε εποχής

    Το πρωτότυπο υλικό της κάθε διοργάνωσης (κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία Τύπου κ.α.) οργανώνεται σε ενότητες άνα έτος.

    Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό μεταφέρει το πνεύμα, τις τάσεις της εποχής. Με επιλογή δημοσιευμάτων από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο να καταγράφει το στίγμα κάθε διοργάνωσης.

    Κάθε διοργάνωση συμπληρώνεται από χρονολόγιο με σημαντικά γεγονότα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Έτσι, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και τα συμφραζόμενα της εποχής κάθε οργάνωσης.

    Το λεύκωμα, ως πανόραμα μιας σημαντικής μερίδας στο χρόνο και στη σύγχρονη τέχνη, αναδεικνύει τη συμβολή της Art Athina στη δικτύωση της τοπικής εικαστικής σκηνής με καλλιτέχνες, φιλότεχνους και εικαστικά κέντρα ανά τον κόσμο.

    Κομβική σημασία

    Για τον κομβικό ρόλο της Art Athina στην πολιτιστική ζωή της χώρας γράφουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα, η πρώτη πρόεδρος του ΠΣΑΤ Τζούλια Δημακοπούλου και το διοικητικό συμβούλιο του φορέα.

    Το συγκεκριμένο αποτελείται από τους Γιάννα Γραμματοπούλου (πρόεδρο), Γιώργο Καρτάλο (αντιπρόεδρο), Γιώργο Γεωργακόπουλο (γενικό γραμματέα), Γιάννη Καλλιγά (ταμία) και Στάθη Παναγούλη (μέλος/έφορο εκδηλώσεων).Την επιμέλεια του λευκώματος υπογράφει ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών συνεργάτης της Art Athina στον τομέα της Επικοινωνίας, Γιάννης Ασδραχάς.

    Μαζί με τη Μαίρη Αδαμοπούλου (Τα Νέα), παράγουν έξοχα κείμενα για τη δημοσιοποίηση της φουάρ.

    Τον σχεδιασμό ανέλαβε το βραβευμένο G Design Studio.

    Καλειδοσκόπιο

    Θα αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές της εγχώριας αλλά και διεθνούς σκηνής.

    Περιέχει σχεδόν στο σύνολό του το αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί από την πρώτη Art Athina έως σήμερα. Μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για όσους θέλουν να μελετήσουν ιστορικά τις διαφορετικές πτυχές της αθηναϊκής φουάρ.

    Αίθουσες τέχνης, καταξιωμένοι δημιουργοί, καλλιτέχνες στα σπάργανα που ανέδειξε η Art Athina, φιλότεχνοι, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις, διεθνείς διασυνδέσεις και συνέργειες, διαφορετικοί εκθεσιακοί χώροι σε πραγματικό ή ψηφιακό περιβάλλον συνθέτουν το φωτογραφικό καλειδοσκόπιο και ψηφιδωτό του πολυεπίπεδου οργανισμού.

    Ένα «δώρο» της διοργάνωσης προς όλους εκείνους που την ακολούθησαν αδιαλείπτως.

    Διττή παρουσίαση

    Παράλληλα, συνιστά φόρο τιμής προς εκείνους που την εμπνεύστηκαν και την βοήθησαν να προσαρμοστεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κάθε εποχής.  Με όραμα για το μέλλον της.

    Έτσι, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αποφάσισε να κυκλοφορήσει το επετειακό λεύκωμα σε δύο μορφές: Την έντυπη, συλλεκτικού χαρακτήρα, σε αυστηρά τριακόσια αντίτυπα που δεν πωλούνται. Και σε ψηφιακή μορφή μέσω qr code, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

    Έκθεση ως λεύκωμα

    Το λεύκωμα “Art Athina 1993-2022” δεν κατέστη δυνατόν να συμπεριλάβει στις σελίδες του το σύνολο του υλικού που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς έρευνας τεκμηρίων.

    Εξού και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συνδύασε την κυκλοφορία του βιβλίου με τη διοργάνωση έκθεσης των πρωτότυπων και ψηφιοποιημένων τεκμηρίων οργανωμένων ανά έτος.

    Στο κέντρο προβάλλεται φωτογραφικό υλικό σε ροή από όλες τις διοργανώσεις.

    Την έκθεση επιμελήθηκαν Stage Design Office, Σταύρος Παπαγιάννης.

    Ζιλ Ντασέν Μαρία Δημητριάδη

    Πληροφορίες

    ΈΚΘΕΣΗ “Art Athina 1993-2022”
    Έως τις 14 Ιανουαρίου 2023
    Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης- Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης,
    Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα
    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 17:00
    Είσοδος ελεύθερη



    ΣΧΟΛΙΑ