• Πολιτισμός

    Από εδώ ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία στην Ανατολή

    Το ανάκτορο των Αιγών. Εργασίες ανάδειξης

    Το ανάκτορο των Αιγών. Εργασίες ανάδειξης


    Στο μεγάλο περιστύλιό του, ο Μέγας Αλέξανδρος θα ανακηρυσσόταν το φθινόπωρο του 336 π.Χ. βασιλιάς των Μακεδόνων. Και από εδώ θα ξεκινούσε την ιστορική πορεία του προς Ανατολάς, που θα οδηγούσε εκείνον στη δόξα και όλο τον τότε γνωστό κόσμο στον μετασχηματισμό της σε οικουμένη.

    Το ανάκτορο, χτισμένο στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα από τον πατέρα του, Φίλιππο Β΄, το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, που αναστηλώνεται εδώ και μερικά χρόνια, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, και τον Δεκέμβριο θα είναι ολοκληρωμένο. Το περιστύλιό του, το πρόπυλο και οι στοές της πρόσοψης, οι αναταγμένοι τοιχοβάτες και τα συντηρημένα τα ψηφιδωτά των τεράστιων ανδρώνων, των χώρων δηλαδή, που φιλοξένησαν τα συμπόσια των Μακεδόνων βασιλέων θα είναι πλέον ευδιάκριτα για το κοινό, έτοιμα να συγκεντρώσουν τον θαυμασμό για το μεγαλειώδες μνημείο.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη στις Αιγές

    «Ο στόχος του σχεδιασμού των έργων στις Αιγές», όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «ήταν εξαρχής, η συστηματική και καθολική αποκατάσταση και ανάδειξη του ιδιαίτερα εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο, με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας».

    Το ανάκτορο των Αιγών με τις εργασίες σε εξέλιξη

    Το Πολυκεντρικό Μουσείο

    Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις Αιγές η κυρία Μενδώνη ξεναγήθηκε από την ΄Εφορο Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, συζήτησε με την ομάδα των επιβλεπόντων τις εργασίες και έδωσε κατευθύνσεις για την μελέτη των βέλτιστων λύσεων της πρόσβασης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών στον χώρο του μνημείου, η έκταση του οποίου ξεπερνά τα 30 στρέμματα.

    Όπως είπε εξάλλου η υπουργός μαζί με το ανάκτορο ολοκληρώνεται και η νεκρόπολη με την ταφική συστάδα των Τημενιδών, έκτασης σχεδόν 550 στρεμμάτων, που το 2021 αποδόθηκε στο κοινό, ως επισκέψιμος δενδροφυτεμένος χώρος, αρχαιολογικής και φυσιολατρικής περιήγησης.

    Μωσαϊκό στο ανάκτορο των Αιγών

    «Μαζί με το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το αρχαίο θέατρο, την κατάγραφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το Κεντρικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022 από τον Πρωθυπουργό, συγκροτούν το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Στο σύνολο αυτό προστίθενται και όποια μνημεία ή τμήματα του αρχαιολογικού χώρου συντηρούνται, ώστε να είναι σύντομα επισκέψιμα», όπως πρόσθεσε.

    Τμήμα του ανακτόρου

    Πρωτοποριακή αρχιτεκτονική

    Το ανάκτορο των Αιγών, το ‘βασίλειον καθίδρυμα’ σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων με την βασιλική παρουσία και εξουσία. Πρόκειται για ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, που γι΄αυτό έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για πολλούς αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε ανατολή και δύση.

    Σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας, το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και στους μετέπειτα αιώνες λιθολογήθηκε, προκειμένου το υλικό του να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις με αποτέλεσμα να «χαθεί» από προσώπου γης.
    Τώρα, καθώς οι εργασίες αναστήλωσής του ολοκληρώνονται με πολύ κόπο, επιμονή και υπομονή αναδύεται από την λήθη των αιώνων και παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, σύντομα θα μπορούν να έχουν μια ολοζώντανη εικόνα «του Παρθενώνα της Μακεδονίας» -όπως είχε χαρακτηρίσει το μνημείο ο Wolfram Hoepfner, ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

    Τμήμα της πρόσοψης του ανακτόρου, αναταγμένο εντός του μουσείου

    Η πρόσοψη

    Ένα μέρος του ωστόσο, μήκους 30μ.από τον άνω όροφο του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης δεν κατέστη δυνατόν να αναστηλωθεί για λόγους στατικούς. Κι αυτό, γιατί δεν διασώθηκε το ενδιάμεσο αρχαίο υλικό. Έτσι εκτίθεται ανατεταγμένο στο Κτήριο του Κεντρικού Μουσείου.

    Να σημειωθεί ότι το έργο, το οποίο υλοποιείται από το 2007 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, έχει συνολικό προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ, με διαδοχικές εντάξεις, σε δύο χρηματοδοτικές περιόδους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020.

    Τα κατάλοιπα του ανακτόρου προ της έναρξης των εργασιών

    Διαβάστε επίσης:

    Reuters: «Τέσσερις Έλληνες νεκροί από την ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη»

    ΣΥΡΙΖΑ: Στο γραφείο του ο Κασσελάκης συνοδευόμενος από τον σύντροφό του

    Κώστας Σκρέκας για αισχροκέρδεια: Αυστηροί έλεγχοι για τον “πληθωρισμό της απληστίας”- Τις επόμενες μέρες τα πρώτα πρόστιμα για αδικαιολόγητη αύξηση τιμών



    ΣΧΟΛΙΑ