• Πολιτισμός

    Άννα Λόντου: Απεβίωσε η προγονή του Σεφέρη

    Η Άννα Λόντου

    Η Άννα Λόντου


    Πέρασε στο επέκεινα η προγονή του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη Άννα Λόντου σε ηλικία 92 ετών.

    Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε στο γνωστό, ιστορικό σπίτι του ποιητή, στην οδό Άγρας στο Παγκράτι.

    Αυτή η οικία υπήρξε καταφύγιο ιδεών και ποίησης.

    Σε αυτό έζησε ο Σεφέρης με τη μοναδική του αγαπημένη Μαρώ Ζάννου όλα τα χρόνια της πολυσυζητημένης σχέσης τους. Και κυρίως από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το θάνατο του περίφημου ποιητή και διπλωμάτη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Η Μαρώ Ζάννου είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον ναύαρχο Ανδρέα Λόντο – ξάδελφο του Δημητρίου Μαξίμου και του Γεωργίου Στρέιτ.

    Γόνος παλιάς ελληνικής οικογένεια που διατηρούσε στενές σχέσεις με την τέως βασιλική οικογένεια.

    Η Άννα Λόντου απερίφραστα και για πρώτη φορά εξιστόρησε τις πλούσιες εμπειρίες της ζωής της στην εκπομπή Υστερόγραφο της ΕΡΤ και τη σκηνοθέτη Αποστολία Παπαϊωάννου πριν από δυο χρόνια (Φεβρουάριο 2021).

    Η Άννα Λόντου γνώρισε τον Σεφέρη σε ηλικία πέντε ετών. Η ζωή της, όσο και της μητέρας της, Μαρώς Λόντου, άλλαξε τότε για πάντα.

    Μαζί με τις μνήμες που ανακάλεσε για τον Σεφέρη, τον έρωτά του με τη μητέρα της, αλλά και για τη μεγάλη τέχνη της ποίησης, η Άννα Λόντου ζωντάνεψε μπροστά στο φακό και το ιστορικό φόντο της γόνιμης εκείνης περιόδου, τη δεκαετία του 1960.

    Η εγκατάληψη

    Η Άννα Λόντου ουσιαστικά «εγκαταλείφθηκε» στα δέκα της χρόνια όταν η μητέρα της ακολούθησε τον Σεφέρη στην Αίγυπτο. Εκεί όπου είχε καταφύγει η ελληνική κυβέρνηση με τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

    Όταν ο πατέρας της, Ανδρέας Λόντος, ζήτησε από τη Μαρώ να διαλέξει ανάμεσα στα παιδιά της και τον ποιητή, εκείνη απροκάλυπτα διάλεξε τον παράνομο έρωτά της.

    Τα δύο κορίτσια αρχικά έμειναν με τον πατέρα τους. Όμως και εκείνος μοιάζει σταδιακά να αποστασιοποιήθηκε. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου πέρασαν στη φροντίδα διάφορων οικογενειών, εν μέρει και στης Πηνελόπης Δέλτα.

    Το παιδικό τραύμα παραμένει ζωντανό ακόμη μέχρι και στα βαθιά της γεράματα.

    Ωστόσο, στα χρόνια της ωριμότητας μετουσιώθηκε σε κατανόηση για τον ανθρώπινο, μεγάλο έρωτα των προγόνων της. Και σε βαθιά αγάπη για την υψιπετή πνευματικότητα και ζεστασιά που ο ποιητής επέβαλε στη ζωή της εξ απαλών ονύχων.

    Η σχέση της με τον Γιώργο Σεφέρη απέκτησε πατρική χροιά. Εξάλλου, ο ποιητής εκτός από τα ανίψια του, δεν απέκτησε ποτέ δικά του παιδιά. Εκείνος τη μεγάλωσε μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή. Και στη Μάρω άφησε την πνευματική του κληρονομιά. Κατά συνέπεια και στην Άννα.

    Μαζί με την Άννα Λόντου πεθαίνει ένα ακόμη κομμάτι του σπουδαίου μοντερνιστή της ποίησης.

    Η Μαρώ



    ΣΧΟΛΙΑ