• Πολιτισμός

    Ανοιχτή η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μαζί με το πάρκο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυματος Σταύρος Νιάρχος


    Έχει ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μαζί και με το άνοιγμα του πάρκου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Όσον αφορά τη Βιβλιοθήκη:

    Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης του αναγνωστικού κοινού στα Αναγνωστήρια περιοδικών και εφημερίδων, στο Αναγνωστήριο χειρογράφων και στα Αναγνωστήρια του τμήματος γενικής συλλογής και του Τμήματος δανειστικής συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, απαιτείται η αποστολή email ή προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προσέλευσης. Αναλυτικότερα, οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνούν με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στα τηλέφωνα και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ακολουθούν:

    • Αναγνωστήριο Περιοδικών στο νέο κτίριο (ΚΠΙΣΝ): 2130-999807
    • Αναγνωστήριο Εφημερίδων στο Βαλλιάνειο Μέγαρο: 210-3382504, 210-3382505
    • Αναγνωστήριο Χειρογράφων, Αρχείων και Ειδικών Συλλογών: 2130-999920, 2130-999921
    • Αναγνωστήριο Τμήματος Γενικής Συλλογής:​​​​ 2130-999700
    • Αναγνωστήριο Τμήματος Δανειστικής Συλλογής: 2130-999700

    Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο Τμήμα δανειστικής συλλογής για το χρονικό διάστημα 1-14 Ιουνίου Δευτέρα-Παρασκευή 10.00 π.μ. -14.00 μ.μ. και 17.00 μ.μ.-19.00μ.μ. και Σάββατο 10.00 π.μ.-14.00 μ.μ. θα πραγματοποιούνται μόνο επιστροφές δανεισμένων τεκμηρίων χωρίς ραντεβού αποκλειστικά στα δύο αυτόματα μηχανήματα επιστροφών στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Για την επαναλειτουργία των ανοιχτών αναγνωστηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

    Το αναγνωστικό κοινό καλείται να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σχετικά με τους όρους προσέλευσης και εξυπηρέτησής του από τον σχετικό ιστιότοπο.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το αφιέρωμα στον νομπελίστα γαλλοαλγερινό συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, υμνητή της ελευθερίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης και συγγραφέα της Πανούκλας. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Λόγου που διοργανώνει ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρος Ζουμπουλάκης. Η εκδήλωση με τίτλο «Τιμή στον Αλμπέρ Καμύ (1913-1960)», με συμβατική αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον παράλογο θάνατό του, είχε προγραμματισθεί αρχικά για τις 19 Μαρτίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της επιδημίας και θα οργανωθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, από 19:30 έως 21:30. Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Zoom, με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον ακόλουθο σύνδεσμο:

    https://us02web.zoom.us/j/82498041136

    Όσον αφορά το Πάρκο:

    Το Πάρκο ανοίγει σήμερα Παρασκευή μαζί με το Κανάλι και την Αγορά αλλά οι παιδικές χαρές, οι πίδακες νερού, ο μουσικός κήπος, τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής και ο υπαίθριος χώρος αθλοπαιδιών θα παραμείνουν κλειστά. Ο εξωτερικός χώρος του Φάρου ανοίγει σε αντίθεση με τον εσωτερικό που θα παραμείνει κλειστός.

    Για την ακρίβεια:

    Έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για το άνοιγμα του πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπόλοιπων υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ, με την έγκριση από την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο ακολουθεί τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί από όλους τους χώρους υψηλής επισκεψιμότητας στην Ελλάδα και διεθνώς.

    Η πρόσβαση στο ΚΠΙΣΝ παραμένει πλήρως ελεύθερη για τους πολίτες άνω των εξήντα πέντε ετών, τα ΑμεΑ και τις εγκύους καθώς και για έναν συνοδό τους. Δεν χρειάζεται προεγγραφή.

    Όλοι οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών κάθε ηλικίας) πρέπει υποχρεωτικά να προβούν σε προκράτηση θέσης μέσω της ιστοσελίδας του snfcc.org. Υπάρχει δυνατότητα προκράτησης για πέντε θέσεις ανά άτομο.

    Την ημέρα της επίσκεψης θα πρέπει ο επισκέπτης να παρουσιάσει το δελτίο εισόδου το οποίο θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με την προκράτηση (προτείνεται η εκτύπωσή του). Ακόμη και αν δεν εμφανιστούν όλοι όσοι έχουν δελτίου εισόδου, δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης για επί τόπου νέους περιηγητές.

    Η άφιξη στο σημείο ελέγχου του ΚΠΙΣΝ πρέπει να γίνει σε ορισμένο χρόνο: δέκα πέντε λεπτά πριν από την αναγραφόμενη ώρα στο δελτίο εισόδου έως και είκοσι λεπτά αργότερα. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή το δελτίο δεν ισχύει. Η διάρκεια παραμονής περιορίζεται στις τέσσερις ώρες ή μέχρι την ώρα που το ΚΠΙΣΝ κλείνει.

    Το ΚΠΙΣΝ διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει την είσοδο για λόγους δημόσιας υγείας. Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει κάθε προσπάθεια για ηλεκτρονική ειδοποίηση σε αυτή την περίπτωση.

    Πρόγραμμα προκρατήσεων θέσεων για επίσκεψη στο Πάρκο:

    • Kάθε Τετάρτη στις 12:00 ανοίγουν οι κρατήσεις για είσοδο στο Πάρκο την ημέρα Παρασκευή
    • Kάθε Τετάρτη στις 13:00 ανοίγουν οι κρατήσεις για είσοδο στο Πάρκο την ημέρα Σάββατο
    • Kάθε Τετάρτη στις 14:00 ανοίγουν οι κρατήσεις για είσοδο στο Πάρκο την ημέρα Κυριακή
    • Κάθε Παρασκευή στις 12:00 ανοίγουν οι κρατήσεις για είσοδο στο Πάρκο την ημέρα Δευτέρα
    • Κάθε Παρασκευή στις 13:00 ανοίγουν οι κρατήσεις για είσοδο στο Πάρκο την ημέρα Τρίτη
    • Κάθε Δευτέρα στις 12:00 ανοίγουν οι κρατήσεις για είσοδο στο Πάρκο την ημέρα Τετάρτη
    • Κάθε Δευτέρα στις 13:00 ανοίγουν οι κρατήσεις για είσοδο στο Πάρκο την ημέρα Πέμπτη

     



    ΣΧΟΛΙΑ