• Πολιτισμός

    Ανδρέας Δρακόπουλος: «Ο πολιτισμός είναι δύναμη» – Εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος στη συζήτηση για τον πολιτισμό


    «Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι στατικό αλλά κάτι δυναμικό, που αλλάζει και εξελίσσεται μαζί μας, με δύναμη μεταμορφωτική  και όφελος πολλαπλασιαστικό. Μια αλυσίδα που μας συνδέει με το παρελθόν και μας τραβάει προς το μέλλον». Μ΄αυτά τα λόγια δια στόματος Ανδρέα Δρακόπουλου προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος άρχισε την Τετάρτη το απόγευμα η εκδήλωση – συζήτηση  στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα τον πολιτισμό. Ο οποίος αποτελεί άλλωστε έναν από τους τέσσερεις πυλώνες του Ιδρύματος παγκοσμίως (οι άλλοι είναι η παιδεία, η υγεία και ο αθλητισμός και η κοινωνική πρόνοια), έχοντας πάρει ήδη την μερίδα του λέοντος στην Ελλάδα, χάρη στην δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ύψους 630 εκατ. ευρώ.

    Η μεγάλη αίθουσα εισόδου στο υπό ανακαίνιση – επέκταση κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, παρ΄ότι μη ολοκληρωμένη ακόμη είναι ήδη σε θέση να δεχθεί κόσμο, που ανταποκρίθηκε με θέρμη στην πρόσκληση. Άλλωστε και η Πινακοθήκη έχει δεχθεί δωρεά 15 εκατ. ευρώ  από το Ίδρυμα Νιάρχος για την επέκτασή της.

    Βασικοί ομιλητές, ο κ. Δρακόπουλος και η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του  Πατριάρχη  Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄, του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, της κυρίας Μαρέβας Μητσοτάκη, φυσικά της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, ενώ παρόντες ήταν ακόμη ο διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  Γιώργος Κουμεντάκης, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης , ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και πολλοί ακόμη άνθρωποι της τέχνης, όπως και συνεργάτες και φίλοι του Ιδρύματος.

    «Είναι το οξυγόνο και οι ανάσες μας, δίνει ρυθμό στην καρδιά, κίνηση στη σκέψη μας. Είναι το νήμα, που μας δένει μεταξύ μας», όπως πρόσθεσε ο κ. Δρακόπουλος για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον πολιτισμό. Και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε  ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών του Ιδρύματος επικεντρώνεται στον πολιτισμό με έναν ρόλο ενεργό και δραστήριο, που έρχεται να συμπληρώσει το έργο του υπουργείου Πολιτισμού. «Προσπαθούμε να συμπληρώνουμε και όχι να αναπληρώνουμε», τόνισε μάλιστα ο κ. Δρακόπουλος «γιατί ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε ούτε και πρέπει να αναπληρώνουμε. Εμείς επιδιώκουμε τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα αλλά πάνω απ΄ όλα με τους ανθρώπους».

    «Η λέξη πολιτισμός ήρθε πολύ αργά στο λεξιλόγιό μας αλλά η λέξη τέχνη είναι πολύ αρχαία, την είπε ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης», όπως είπε στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού προσθέτοντας πως «Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλλιεργεί τους ανθρώπους, τους εκπαιδεύει και τους ψυχαγωγεί με την πραγματική σημασία της λέξης, που περιλαμβάνει την αγωγή και την βελτίωση της ψυχής». Η ίδια μάλιστα επισήμανε παράλληλα μια πολύ σημαντική παράμετρο για τη σύγχρονη πραγματικότητα: «Η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον ιδιωτικό τομέα κι αυτό πρέπει να μας γίνει συνείδηση», είπε αναφέροντας και το αποτέλεσμα μίας πρόσφατης έρευνας, όπου το 78% των ερωτηθέντων τάχθηκε  κατηγορηματικά υπέρ της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Ο πολιτισμός απαιτεί ομαδική δουλειά. Κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν είναι σημαντικότερος από τον άλλον», κατέληξε η κυρία Μενδώνη.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος στη συζήτηση για τον πολιτισμό

    Ιδιαίτερα θερμός στην εισήγησή του προς τον Ρέντσο Πιάνο, δημιουργό του Κέντρου Πολιτισμού ήταν εξάλλου ο κ. Δρακόπουλος χαρακτηρίζοντας τον έναν πραγματικό φιλέλληνα, όπως είπε. Όσο για το ίδιο το Κέντρο διαβεβαίωσε ότι εφόσον λειτουργεί καλά, το Ίδρυμα θα συνεχίσει, όπως έχει υποσχεθεί, να παρέχει τη βοήθειά του. «Ο πολιτισμός άλλωστε δεν υπακούει σε στερεότυπα. Κι εμείς με τη σειρά μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είμαστε εδώ για να τον ενισχύσουμε, για να δώσουμε σε όσο τον δυνατόν περισσότερο κόσμο την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικές εκφάνσεις  του και όχι μόνο σε κάποιους λίγους φιλότεχνους αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Δρακόπουλος.

    Χαρακτηριστικά μάλιστα της αλλαγής νοοτροπίας, που ήδη συντελείται ήταν τα νούμερα, που παρουσίασε η κυρία Μενδώνη αναφορικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς 87000 άτομα επισκέφθηκαν την Ελλάδα μόνο για την Λυρική(!) ενώ το κοινό της έχει διευρυνθεί εξαιρετικά με το 40%  πλέον να είναι ηλικίες από  30 ως 40 ετών. Τέλος, όπως ανέφερε η ίδια, μία ακόμη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, πολύ μικρότερη ασφαλώς, τριών εκατ. ευρώ ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε», όπως είπε την ολοκλήρωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα εγκαίνια του οποίου προγραμματίζονται για τις 24 Φεβρουαρίου, αν και τον πρώτο μήνα πρόκειται να λειτουργήσει «δοκιμαστικά» για την παρατήρηση πιθανών προβλημάτων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄



    ΣΧΟΛΙΑ