• Πολιτισμός

    Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης – Απόφαση του ΚΑΣ

    Ο σημερινός φωτισμός της Ακροπολης


    Μέσω τηλεδιάσκεψης, για πρώτη φορά από τη σύστασή του συνεδρίασε την Τετάρτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μάλιστα, μεταξύ άλλων, με ένα θέμα που αφορούσε την αναβάθμιση της Ακρόπολης, που αποτελεί την κορωνίδα των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.

    Δεκαπέντε μέλη του ΚΑΣ πήραν μέρος στη συνεδρίαση με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης. Η πρόβλεψη όμως, ότι όλα τα έργα θα ήταν έτοιμα για να γίνουν τα «εγκαίνια» κατά το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στις 21 Ιουνίου δεν είναι πλέον ρεαλιστική λόγω του κορωνοϊού. Έτσι γίνεται μετάθεση για τα μέσα του Ιουλίου.

    «Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των στοχαστικών προσαρμογών που πλέον απαιτούνται», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, διαβεβαιώνοντας ότι «χρησιμοποιούνται όλα τα τεχνολογικά μέσα που έχει στη διάθεσή του, ώστε να λειτουργεί και σ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες».

    H μελέτη που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με άλλα νέας τεχνολογίας, τα οποία είναι καλύτερα αισθητικά, έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής, ευκολία συντήρησης, εξοικονόμηση ενέργειας και ευελιξία στη δημιουργία σεναρίων φωτισμού. Και όπως είπε η κυρία Μενδώνη «Η μελέτη επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου, τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης και μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια». Συγκεκριμένα προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων τύπου HID με λαμπτήρες τύπου LED, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 20-25 χρόνια, με ελάχιστο κόστος συντήρησης ενώ τα φωτοτεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά τους είναι ίδια αν όχι καλύτερα.

    Η πρόταση για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης

    Στόχος είναι η ανάδειξη των μνημείων και του άμεσου περιβάλλοντος τους, ώστε να γίνεται αντιληπτός ο όγκος και η γεωμετρία κάθε μέρους του συνόλου από οποιοδήποτε σημείο και από ποικίλες αποστάσεις. Η ποιότητα και η διάρκεια στο χρόνο θα εξασφαλιστεί με τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, τη μείωση των φωτιστικών σωμάτων και την αντικατάσταση τους με νέας τεχνολογίας. Τέλος, θα βελτιστοποιηθούν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία.

    Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων δομών της Ακρόπολης, που προωθεί το ΥΠΠΟΑ, συμπεριλαμβάνει το Ηρώδειο, τη στοά του Ευμένους, το Ασκληπιείο, το Διονυσιακό Θέατρο, το μνημείο Θρασύλλου όπως και τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος.

    Η συνολική δαπάνη για την μελέτη και το έργο του φωτισμού καλύπτεται από χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο έχει αναλάβει και το κόστος εγκατάστασης στο μνημείο του ανελκυστήρα πλαγιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ