• Πολιτισμός

    Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στα αρχαία θέατρα. Η νέα κυκλοφορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε συνθήκες πανδημίας


    Σε συνθήκες πανδημίας και αυστηρής καραντίνας, πλην όμως, όπως είχε προγραμματισθεί και οργανωθεί σε προγενέστερο χρόνο χωρίς την απειλή του κορωνοϊού κυκλοφορεί η πρώτη σειρά γραμματοσήμων που εκδίδουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για το 2020.  Είναι αφιερωμένη στα αρχαία ελληνικά θέατρα της Ηπείρου και συμπληρώνεται, όπως πάντα, από εικονογραφημένους φακέλους της πρώτης μέρας, καθώς και από λευκώματα της σειράς.

    Η νέα αναμνηστική σειρά αποτελείται από πέντε γραμματόσημα που αποκαλύπτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νομού της Ηπείρου και σε αυτά απεικονίζονται:

    Το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, που υπήρξε αναπόσπαστο τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης.

    Το Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης,  ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελλάδας, που συνδέεται με την τέλεση των «Νέων Ακτίων» αγώνων, που ήταν αφιερωμένοι στον Απόλλωνα.

    Το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης με την πανοραμική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ακαρνανικά όρη.

    Το Αρχαίο Θέατρο της Αμβρακίας, που είναι το μικρότερο από τα θέατρα που έχουν αποκαλυφθεί ως σήμερα.

    Το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, κτισμένο στην πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας και με το εξαιρετικό χαρακτηριστικό, ότι πολλά από τα  εδώλιά του φέρουν επιγραφές με ονόματα.

    Η κυκλοφορία της νέας σειράς γραμματοσήμων αρχίζει την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 και αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού τα Ταχυδρομεία της χώρας  λειτουργούν πλέον σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σ΄όλη τη χώρα.

    Να σημειωθεί ότι οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, στη Διεύθυνση Φιλοτελισμού, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς, ελάχιστης αξίας 0,90€.



    ΣΧΟΛΙΑ