• Πολιτισμός

    Amazon: Κατακόρυφη άνοδος σε πωλήσεις Dr Seuss παρά τις ρατσιστικές αναφορές


    Εκατοντάδες φανατικοί αναγνώστες των βιβλίων Dr Seuss (Δόκτωρ Σους) έσπευσαν στο Amazon να στηρίξουν τον ευπώλητο παιδικό συγγραφέα.

    Λόγω ρατσιστικού περιεχομένου, το ομώνυμο Iδρυμά του είχε μόλις ανακοινώσει ότι θα αποσύρει από το εμπόριο έξι σχετικούς τίτλους από την ιστορική σειρά. Την Πέμπτη η Amazon ανακοίνωσε ότι εννέα από τα δέκα πιο ευπώλητα βιβλία στο σάιτ έφεραν την αγαπημένη υπογραφή.

    Το 1936, ο Θίοντορ Γκίζελ επιβιβάστηκε στο καράβι που θα τον οδηγούσε από την Ευρώπη στη Νέα Υόρκη. Στο κατάστρωμα άρχισε να σημειώνει παιδικόμορφες ρίμες για να αφηγηθεί όλα όσα του προκαλούσαν εντύπωση και να ξεχάσει την καταρρακτώδη βροχή που τον έλουζε.

    «And this is a story that no one can beat. I saw it all happen on Mulberry street»…

    …σε ελεύθερη μετάφραση, πρόκειται για ιστορία που κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Τα είδα όλα να συμβαίνουν στων μούρων την οδό... Ο στίχος προέρχεται από το βιβλίο And to Think That I Saw It on Mulberry Street (1937). Με αυτό ξεκίνησε η καριέρα του ως Dr Seuss. Εκεί αναγράφεται και η πρώτη στεροτυπική φράση, όταν περιέγραφε έναν άνθρωπο από την Ασία, «με δύο σχιστές γραμμές για μάτια».

    Οι ρίμες του Σους δημιουργούσαν μουσικότητα και ποιητικό παραξένισμα από τον τρόπο με τον οποίο έβαζε τις λέξεις τη μία δίπλα στην άλλη. Ακόμη και νέα, εξωπραγματικά πλάσματα έπλαθε με την απαράμιλλη εφευρητικότητα του. Τόσο ιδιοσυγκρασιακά κείμενα, που δεν έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά.

    Έγραψε συνολικά εξήντα βιβλία και πούλησε επτακόσια εκατομμύρια κόπιες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα τα σχολεία χρησιμοποιούν τις ιστορίες του για να διδάξουν αγγλικά με ευφάνταστο τρόπο.

    Green Eggs and Ham

    Μόνο πέρυσι, πουλήθηκαν 338 χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου Green Eggs and Ham στις ΗΠΑ. Το κλασσικό One Fish Two Fish Red Fish Blue Fish ξεπέρασε τα 311.000 σε πωλήσεις και το Oh, the Places You’ll Go! (που κατά παράδοση στις ΗΠΑ δίνεται μετά την αποφοίτηση από το γυμνάσιο) έφτασε τα 513.000 αντίτυπα.

    Μόνο το And to Think That I Saw It on Mulberry Street πούλησε πέρυσε τα 5,000 αντίτυπα.

    Η απόφαση του Ιδρύματος Σους έχει ανάψει τα αίματα. Παθιασμένοι τίτλοι εμφανίζονται σε έντυπα και τηλεοπτικά δίκτυα εναντίον της λεγόμενης Cancel Culture, που πρώτη εντόπισε το ρατσιστικό στερεότυπο στα βιβλία του.

    Cancel Culture συνιστά την ακραία έκφανση του ακτιβισμού υπέρ της ισότητας (διεμφυλικής ή εθνικής): Το μαρτυρά και το όνομα του κινήματος: Ακυρώστε την κουλτούρα.

    Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν γίνεται να συμβαδίσει η τεράστια κληρονομιά του Σους με την παράλληλη αναγνώριση αστοχίας ή προσβολής του απέναντι σε άλλες εθνικές ομάδες. Επίσης, αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται να επικαιροποιήσει ή να τροποποιήσει το περιεχόμενο ενός βιβλίου του ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο πολιτικώς ορθό αίσθημα, μετά το θάνατο του συγγραφέα του; Τί πρέπει να διατηρείται και τι να απορρίπτεται ως πολιτιστική κληρονομιά;

    Το κίνημα Cancel Culture, αποτελεί μία λιγότερο ψύχραιμη και μάλλον ισοπεδωτική πλευρά του αγώνα υπέρ της ισότητας εν συγκρίσει με το Black Lives Matter. Απαιτεί για παράδειγμα να βραβεύονται γυναικείες ταινίες ανεξαρτήτως του περιεχομένου ή της αισθητικής ποιότητάς τους. Δεν θα αργήσει να φτάσει και στην Ευρώπη.



    ΣΧΟΛΙΑ