• Πολιτισμός

    Η Στέλλα του Καμπανέλλη για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο

    Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια (φωτό Karol Jarek)


    Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

    Το συγκεκριμένο έργο σφράγισε την ελληνική μεταπολεμική δραματουργία το 1954 ενώ μεταφέρθηκε από τον Κακογιάννη στον κινηματογράφο βασισμένο πάνω στη σεναριακή διασκευή του Καμπανέλλη με τη γνωστή, διεθνή επιτυχία από το 1955 ως σήμερα.

    Στο συνοικιακό υπαίθριο Νυχτερινό κέντρο η Μαρία τραγουδάει η ακαταμάχητη πλην όμως ασυμβίβαστη Στέλλα, που αδιαφορεί για τα κοινωνικά σχόλια που προκαλεί η ζωή της, η αντίθεσή της στον γάμο. H ατίθαση Στέλλα επιμένει να ζει τον έρωτα χωρίς όρια και τις επιταγές των κοινωνικών συμβάσεων, ένα πλάσμα που προτιμάει την ελευθερία, τα συναισθήματα που υπακοούν στην άβυσσο των γνήσιων ενστίκτων.

    Στο πρόσωπο του Μίλτου, η Στέλλα θα βρει το αρσενικό αντίρροπο των υπόγειων δαιμόνων της. Ο έρωτάς τους θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση καθώς ο Μίλτος θα προσπαθήσει να την καθυποτάξει. Η αρχαιτυπική πάλη των φύλων εμποτίζει το έργο σε όλο της το μεγαλείο.

    Η Στέλλα εγκαταλείπει τον Μίλτο στα σκαλιά της εκκλησίας και έτσι προσβάλει τόσο την «ανδρική τιμή» του αλλά και την ανοχή της κοινωνίας. Ο δρόμος του αίματος που από καιρό έχει ανοίξει, τώρα πρέπει οριστικά να κλείσει. Σε «άγριο γλέντι, ακόμα πιο άγριο», την προσκαλεί ο Μίλτος οδηγώντας τα μελοδραματικά στοιχεία ως τη συγκινησιακή πυρράκτωση και υπέρβαση.

    Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η Εύη Σαουλίδου ενώ το ρόλο του Μίλτου ενσαρκώνει ο Μιχάλης Τιτόπουλος.

    Η όπερα Κάρμεν του Μπιζέ τρέχει στις φλέβες του έντονα ερωτικού αυτού έργου. Στο οποίο ο Καμπανέλλης πλάθοντας την πρώτη αυτή αυτόνομη γυναίκα της ελληνικής δραματουργίας, δοξολόγησε ταυτόχρονα το καταφρονεμένο ως τότε λαϊκό πνεύμα και ύφος, όπως και την ελληνική βιταλιστική αίσθηση και χαρά της ζωής.

    Στον κινηματογράφο, το έργο επισφράγισε η Μελίνα Μερκούρη με το ρόλο της στην οργανικά πυκνή ταινία του Κακογιάννη, με εικαστικά του Γιάννη Τσαρούχη και τη θρυλική μουσική του Μάνου Χατζιδάκη. Ύστερα από το Φεστιβάλ των Καννών, θριάμβευσε διεθνώς. Επισκιάζει συχνά τη θεατρική του καταγωγή.

    Πληροφορίες:

    Παίζουν επίσης:
    Ανθή Ευστρατιάδου(Mάνα του Μίλτου/ Αφηγήτρια), Σοφία Κόκκαλη (Mαρία), Κατερίνα Λυπηρίδου (Aννέτα), Βασίλης Μαγουλιώτης (Aλέκος/ Αντώνης), Γιάννος Περλέγκας (Πίπης), Θοδωρής Σκυφτούλης (Mήτσος).

    Μουσικός επί σκηνής ο Στράτος Γκρίντζαλης.

    Η απευθείας μετάδοση θα πραγματοποιηθεί στη σελίδα livestream.n-t.gr μέσω κωδικού πρόσβασης με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου 8ευρώ.

    Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 20:30.



    ΣΧΟΛΙΑ