Πολιτική

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Είμαι Κύπριος»

  • NewsRoom


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως είναι Κύπριος από το βήμα της του Ευρωκοινοβουλίου θέλοντας να εκφράσει την πλήρη υποστήριξη του στην Λευκωσία καθώς αντιμετωπίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας.

Ο κ. Γιουνκέρ αναφερόμενος στο που βρίσκονται οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αυτή την στιγμή τις περιέγραψε ως τις πλέον «περίπλοκες» και πλέον «σημαντικές».

Και αυτό γιατί από την μία η ΕΕ τηρεί πιστά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας του 2016 όσον αφορά την μετανάστευση και «είναι ξεκάθαρο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο  Γιουνκέρ ότι «αυτή συνεχίζει να είναι αποτελεσματική».

Από την άλλη όμως «υπάρχουν θέματα που δεν είναι πολύ κολακευτικά για την Τουρκία» είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ανέφερε τις παράνομες γεωτρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από αυτή την άποψη είμαι Κύπριος και εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις εξελίξεις και την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία στην Συρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την Άγκυρα να ενεργήσει συγκρατημένα και να σταματήσει οποιεσδήποτε επιχειρήσεις.

«Στρατιωτικές ενέργειες δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το επισημάνουμε στους Τούρκους φίλους μας» είπε και πρόσθεσε πως αν οι προθέσεις τους είναι να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη «να μην αναμένουν την ΕΕ να πληρώσει κάτι για αυτό» ανέφερε ο κ. Γιουνκερ εννοώντας ότι η Τουρκία να μην δημιουργήσει τετελεσμένα και μετά να ζητάει βοήθεια από την ΕΕ για την διαχείριση των προσφύγων που θα δημιουργήσει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.ΣΧΟΛΙΑ